Δεν είμαι ειδήμων σε τίποτα και δεν έχω τυχερό αριθμό το 20. Γενικώς δεν έχω τυχερό αριθμό. Μαζεύω πληροφορίες και βιώματα και σου τα παραθέτω μήπως, κάποτε, σου φανούν χρήσιμα. Να λοιπόν εκείνα που θα ήταν καλό να κάνεις σε περίπτωση που… η οκνηρία βασιλεύει:

1. Καμιά φορά τα πράγματα είναι σοβαρά. Ψάξε να βρεις τα βαθύτερα αίτια, ακόμα και με τη βοήθεια ειδικού. Έτοιμη τροφή δε θα σου δώσει, σίγουρα όμως θα σε κάνει να σηκωθείς απ’ το κρεβάτι. Με τόσο πληρωμένο μπλα μπλα άλλωστε, με τι θράσος  θα αλλάξεις πλευρό;

2. Βρες στο λεξικό τη λέξη εργασιοθεραπεία και κάνε ό,τι προστάζει ο ορισμός της. Ξεκίνα με μικρά βήματα, κάνοντας αρχικά ένα πλάνο για τις επόμενές σου κινήσεις. Μην πέσεις με τα μούτρα σε λογιστικές πράξεις γιατί έτσι, η επανένωση του σώματός σου με τον καναπέ δεν θα αργήσει.

3. Κάνε τη σκούπα, ηλεκτρική και μη, το λάβαρό σου. Καθάρισε το χώρο σου, αδειάζοντας ταυτόχρονα το μυαλό σου. Γυάλισε τα τζάμια με κινήσεις Μιγιάκι. Ξεκίνα με το σπάσιμο το καρπού και το υπόλοιπο σώμα θα ακολουθήσει.

4. Άνοιξη! Άνοιξε κι εσύ τους ορίζοντές σου έτσι ώστε το μυαλό σου να διαχέει καλύτερα το Μαγιάτικο φως και να μην αναπηδά μόνο στην επιφάνειά του. Δημιούργησε! Συνθήκες και πράγματα!

5. Ασχολήσου με τη μουσική. Γρατσούνισε την κιθάρα σου ή μάζεψε -και άκουσε- όλη τη δισκογραφία του Tom Waits. Δύσκολο και χρονοβόρο εγχείρημα το δεύτερο, που σίγουρα θα σε ενεργοποιήσει. Ο Tom σε περιμένει!

6. Ανέβασε λίγο τα ποσοστά αδρεναλίνης στον οργανισμό σου, κάνοντας ακραία ή συναρπαστικά σπορ και δραστηριότητες. Σέρφαρε -κυριολεκτικά αυτή τη φορά- πάνω σε μια σανίδα, βούτα από μια γέφυρα Δ Ε Μ Ε Ν Ο Σ (bungee jumping στην αγγλική),  χαστούκισε τον εαυτό σου για να ξυπνήσει, εκπαίδευσε το σκύλο σου, κάνε sky diving αν σου περισσεύει ρευστό, ρίξε τη γυψοσανίδα στο σπίτι. Για δυνατούς λύτες.

7. Ασχολήσου με την κηπουρική. Πάρε μερικούς κάκτους που είναι ανθεκτικοί, για να μην απογοητευτείς εύκολα και τα παρατήσεις.

8. Ξεκίνα μια έρευνα βαθύτερου στοχασμού, περί ιδεολογίας και δικαιωμάτων. Έσω έτοιμος για να καταθέσεις τη ψήφο σου και να αλλάξεις τα δεδομένα. Να θυμάσαι πως είσαι μια χρήσιμη, πολύτιμη και αναγκαία μονάδα και η άποψή σου έχει φωνή και δυναμική. Ακόμα και σε ένα κωφό σύστημα.

9. Προσποιήσου για λίγο πως είσαι αυτός που θα ήθελες να είσαι. Γίνε το ολόγραμμα ενός φανταστικού και ιδανικού εαυτού και κάνε ό,τι κάνει. Κούνα τα σχοινιά της δικής σου μαριονέτας και πορεύσου αυτοθαυμαζόμενος.

10. Μην περιμένεις το τηλέφωνο να χτυπήσει, μην κοιτάς για εισερχόμενα μηνύματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σε θυμάται μόνο η εταιρεία τηλεφωνίας για απλήρωτους λογαριασμούς. Επεδίωξε εσύ κάποια συνάντηση με φίλους, πρότεινε μια ταινία, κάλεσε ένα πρόσωπο αγαπητό για βεραντάδα και σπιτική λεμονάδα.

Untitled-1

11. Σέρφαρε μεταφορικά για να βρεις παιδαγωγικά βίντεο και ξεκίνα να ράβεις, να μεταποιείς έπιπλα, να φτιάχνεις οριγκάμι, ψωμί με μπανάνες, φωτιστικά, τσάντες, στεφάνια με λουλούδια, πίνακες, εξωτερικό φωτισμό, βαζάκια, γράμματα για τον τοίχο, ταπετσαρίες, σημειωματάρια, βιβλιοθήκες.

12. Γυμνάσου βολτάροντας.

13. Ρίξε την ιδέα για ένα πικ-νικ και άσε τους άλλους να το διοργανώσουν. Τόση χαρά και ευθύνη ίσως να μην είσαι σε θέση να αντέξεις με τη μια.

14. Αγκάλιασε τη φύση, τη δύναμη και τη μαγεία της στιγμής, πετώντας βοτσαλάκια στο ποτάμι. Κάποιοι άλλοι στο Τενεσί πίνουν whisky πετώντας φελλούς σε βαρέλια. Η ζωή κυλάει αργά και απολαυστικά αν το θες. Καμία βιασύνη!

15. Διάβασε ένα βιβλίο, φτιάξε τη δική σου γραμματοσειρά, άλλαξε την υπογραφή σου, μάθε τυφλό σύστημα, απάντησε σε e- mails. Περί γραμμάτων.

16. Κάνε ένα πλάνο για λιγότερα έξοδα και οικονομικότερα πακέτα συνδρομών. Μετά κάνε ένα πλάνο για το που θα επενδύσεις τα κέρδη σου.

17. Παρακολούθησε παλιές και αγαπημένες σειρές και ταινίες και αφέσου στη νοσταλγία των συναισθημάτων του παρελθόντος. Αν δεν είσαι αυτός που προγραμμάτιζες να γίνεις, ξεκίνα δουλειά.

18. Παρατήρησε τα παράθυρα στις γύρω πολυκατοικίες. Επικεντρώσου σ’ αυτά με φως και φιγούρες να πηγαινοέρχονται. Κάθε παράθυρο και μια διαφορετική ζωή και ιστορία. Χαρές, προβλήματα, αισθήματα, αγκαλιές, ρουτίνα. Πόση δράση!

19. Διαλογίσου ή κάνε ασκήσεις ηρεμίας. Άσε τον ήλιο που φαντάζεσαι με τα μάτια κλειστά, να ταξιδέψει στο σώμα σου και να το ενεργοποιήσει. Σου εύχομαι ολόψυχα να αναζητήσεις τα γυαλιά σου εν ώρα διαδικασίας!

20. Ένα βήμα τη φορά.