Δεν είμαι ειδήμων σε τίποτα και δεν έχω τυχερό αριθμό το 20. Γενικώς δεν έχω τυχερό αριθμό. Μαζεύω πληροφορίες και βιώματα και σου τα παραθέτω μήπως, κάποτε, σου φανούν χρήσιμα. Να λοιπόν εκείνα που θα ήταν καλό να κάνεις, σε περίπτωση που… δεν έχεις ίντερνετ:

code 20

Στα συν.

1. Εντάξει. Δεν περίμενες ποτέ η μεταφορά γραμμής ή η καινούρια σύνδεση να μοιάζουν αιώνιες διαδικασίες, αλλά, η αλήθεια είναι πως δεν μοιάζουν. Είναι! Γι’ αυτό οπλίσου με περίσσιο σθένος και υπομονή και ξεκίνα το υποχρεωτικό detox πάραυτα.

2. Η αποσύνδεσή σου με τον ψηφιακό κόσμο δεν αποτελεί καμία ανίατη ασθένεια. Γι’ αυτό πριν πέσεις σε μελαγχολία και σε βαθιούς στοχασμούς, τύπου: «τι κάνω τώρα, πως θα βγάλω κι αυτό το βράδυ, τι καιρό θα κάνει αύριο; απάντησε στο μέιλ μου;», χαλάρωσε και άδραξε την ευκαιρία, αδειάζοντας το κεφάλι σου από την υπερπληροφόρηση και τη συμφόρηση ποικίλων και συχνά ανούσιων πληροφοριών.

3. Κι αν δεν είσαι τύπος των άμεσων αλλαγών και θες τα βηματάκια σου να θυμίζουν γκέισα, σφηνωμένη σε πολύ μικρότερο νούμερο παπούτσι, κάνε αυτό που λέει ο υπολογιστής σου και που σίγουρα το είχες ξεχάσει: Work Offline! Γράψε το άρθρο που πρέπει να στείλεις πριν κλείσει το τεύχος, άκου τη μουσική που έχεις μαζέψει όλα αυτά τα χρόνια, δούλεψε τις φωτογραφίες σου.

4. Κακό δεν είναι, παρόλα αυτά, δωθήσεις της ευκαιρίας, να απαλλαγείς εντελώς από τον πλασματικό κόσμο του διαδικτύου, αποφεύγοντας συνειδητά, δυνατά και υποσχόμενα σήματα wi-fi και να ενδώσεις στο καθαρό σου μυαλό που… ναι, μπορεί και χωρίς δεκανίκια.

5. Πίστεψε λοιπόν στη δύναμη του εγκεφάλου σου και βασίσου πάνω του για το δύσκολο έργο της μνήμης, της καταγραφής γεγονότων, προσωπικών ραντεβού, επαγγελματικών υποχρεώσεων. Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρεις, ένα απλό σημειωματάριο θα σε βοηθήσει, έτσι ώστε να αποφύγεις λύσεις Memento (βλ. ομώνυμη ταινία, 2000).

Στο χέρι σου.

6. Καλοκαίρι είναι άλλωστε. Κάτσε στο μπαλκόνι με φίλους, απόλαυσε το καρπούζι χωρίς να σκέφτεσαι μη λερώσεις κάποια οθόνη.

7. Πήγαινε σε μια παραλία με μόνη σου έγνοια την παράλογη τιμή του καφέ και όχι τον κωδικό για το δωρεάν internet.

8. Χρησιμοποίησε μυαλό και σώμα για να κάνεις πράξη όλα αυτά που διάβαζες τόσο καιρό σερφάροντας, περί διατροφής και άσκησης. Η μοίρα το ‘φερε ετούτη τη στιγμή να δράσεις.

9. Κάνε συχνότερες βόλτες στο κέντρο της περιοχής σου και πληροφορήσου για τη ζωή, ζώντας! Α! Και μη διστάσεις να κολακεύσεις χωρίς ντροπές ένα ωραίο ντύσιμο, ένα χτένισμα, κούρεμα, μια ατάκα. Σου αρέσει; Πες το χωρίς πλήκτρα ντε!

10. Παίξε με το σκύλο σου και μάθε του νέα κόλπα. Αυτή την offline εκδοχή σου, πιο πιστά και πιο υπάκουα θα αγαπήσει.

11. Κοιμήσου! Κανένας αντιπερισπασμός, καμία ηλεκτρονική ενόχληση!

12. Υπογράμμισε νοερά τα ονόματα των ανθρώπων που είναι κοντά σου, στα δύσκολα, στα εύκολα, στην καθημερινότητά σου. Όσοι έχουν παραμείνει σε ένα κουτί, κωλυόμενοι για επαφή μαζί σου, να ‘ναι κι αυτοί καλά… Σε κάποιου άλλου την καθημερινότητα.

13. Πληροφορήσου για αυτά που πραγματικά σε ενδιαφέρουν από εφημερίδες, τηλεόραση, γείτονες, συγγενείς, γνωστούς, περαστικούς, βεγγαλικά και φίλους.

14. Καιρός σωστός είναι να ασχοληθείς μ’ αυτά που πάντα σε ενδιέφεραν πριν τον εθισμό σου στο ίντερνετ. Χόμπι, αθλήματα, δημιουργίες, φλερτ, βραδινές εξόδους, ύπνο, ξενύχτι με διασκέδαση, έρωτες, μη έρωτες.

Στο παρά πέντε.

15. Στείλε αυτά που είναι ανάγκη να στείλεις, έστω και την τελευταία στιγμή, κατά τη διάρκεια κάποιας επίσκεψής σου ή από ένα καφέ. Στα αναγκαία δεν περιλαμβάνονται φωτογραφίες παραλίας και σοσιαλμιντικά «στέλνω να δω πως είσαι». Εκστασιασμένος στη Χαβάη ή σακάτης στο κρεβάτι και να πει πως είναι, άμεσα δεν θα το μάθεις.

16. Κι αν τίποτα δεν μπορεί να σε κρατήσει μακριά από τα όσα η τεχνολογία σου χαρίζει, γίνε βραχνάς στην εταιρεία που επέλεξες για πιο άμεσο αποτέλεσμα. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να συγκινήσεις με το δράμα σου.

17. Πιο δυνατός, εγκρατής και ανεξάρτητος ετοιμάσου να βάλεις και πάλι στη ζωή σου, όσα σου προσφέρει το διαδίκτυο, έχοντας πια επιλέξει τι κρατάς και έχοντας απαλλαχθεί από τα όσα σε χαλάνε, σε απορροφούν και σε ξεζουμίζουν. Νισάφι πια!

Σ’ αυτά που έρχονται.

18. Στον έρωτα με την πρώτη, τη δεύτερη, την τρίτη έστω ματιά! Ματιά!

19. Στα χέρια που ανταλλάζουν χαστούκια, χάδια, χειραψίες!

20. Στον ήλιο του καλοκαιριού! Κι ας καίει.