Δεν είμαι ειδήμων σε τίποτα και δεν έχω τυχερό αριθμό το 20. Γενικώς δεν έχω τυχερό αριθμό. Μαζεύω πληροφορίες και βιώματα και σου τα παραθέτω μήπως κάποτε σου φανούν χρήσιμα. Να λοιπόν εκείνα που θα ήταν καλό να κάνεις σε περίπτωση που… ο κόσμος τούτος συνεχώς σε απογοητεύει:

Untitled-1

Άνευ ενοχών

1. Διεκδίκησε αυτά που σου αξίζουν! Γιατί έχεις απηυδήσει και άλλο δεν μπορείς. Γιατί όλα εδώ πληρώνονται και τώρα ήρθε η ώρα εσύ να πληρωθείς. Γιατί το καλό το παλικάρι, ενίοτε χρειάζεται να εμμένει στο δικό του μονοπάτι. Και άλλες παροιμίες…

2. Χρησιμοποίησε τη φωνή σου! Ύψωσε την αν χρειαστεί. Κι ας ξεφύγει και καμιά κορώνα. Φρόντισε να πείσεις πως κουτόχορτο δεν τρως! Γιατί το έχεις φάει. Πολλάκις το ‘χεις φάει και έχεις σκάσει πια.

3. Κάντο όπως ο Γκάντι! Άλλαξε τον κόσμο αλλάζοντας τον εαυτό σου. «Πρέπει να είσαι εσύ η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο.» Κατά Μαχάτμα ευαγγέλιο, αλλάζοντας τα δικά σου εσώτερα, θα είσαι ικανός να δεις, να βιώσεις, να αντιμετωπίσεις τις καταστάσεις με διαύγεια. Χωρίς τσαντίλα και αρνητισμό.

Άνευ απολαβών

4. Εθελοντικά σκόρπισε γύρω σου την ευγένεια. Πάρε τηλέφωνο τις βλάβες ΔΕΗ, εν ώρα σημαντικής βλάβης, και μίλα στον απελπισμένο και δικαίως, εν μέρει, σκασμένο τηλεφωνητή, με διαγωγή κοσμιοτάτη. Δίδαξέ τον, ως άλλος φιλόσοφος, πως με θυμό, αγένεια και παραλογισμό, κανείς δεν είδε προκοπή.

5. Ανακούφισε το θυμό και τη δυσαρέσκειά σου, αφήνοντας ευγενικά ραβασάκια στα αμάξια οδηγών, που απερίσκεπτα και με υπέρμετρο εγωισμό καταλαμβάνουν δύο θέσεις στάθμευσης. Έλα να γίνουμε συναγωνιστές!

6. «Αυτό που δεν το αποδεχόμαστε, δεν μπορούμε να το μεταβάλουμε. Η καταδίκη δεν απελευθερώνει, καταπιέζει. Δεν πρέπει να καταδικάζουμε εκεί που μπορούμε να βοηθήσουμε και να βελτιώσουμε.» Αυτά είπε ο Καρλ Γκούσταφ Γιούνγκ και άδικο ποτέ μου δεν του βρήκα.

7.Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός. Χωρίς ραντεβού, χωρίς επισκέψεις, χωρίς έξοδα. Το λένε τα τραγούδια, το λένε οι φίλοι, το λέει ο κόσμος όλος. Σταμάτα για μια στιγμή τον μαραθώνιο που διανύεις και αναρωτήσου αν ό,τι σε χαλάει σήμερα θα έχει την ίδια βαρύτητα στο μέλλον.

8. Προσπάθησε λοιπόν να …κοστολογήσεις τα ανθρώπινα προβλήματα και καταστροφές, ούτως ώστε να κατανοήσεις την ασημαντότητα αυτών που σε παιδεύουν στις κοινωνικές σου συναναστροφές.

Άνευ ενοχλήσεων

9. Εσύ και ο πολύτιμός σου εαυτός στο τραπέζι συνεδριάσεων. Κάντε μαζί μια καταγραφή των όσων έχετε κατακτήσει, των όσων απλόχερα σας έχουν δοθεί, των όσων έπονται. Αξίζει στ’ αλήθεια τόση μιζέρια και κατήφεια;

10. Εξέφρασε με ήπιο τρόπο τη δυσαρέσκειά σου απέναντι σε κάποιον, προτού αυτή καταφέρει να σε βυθίσει σε σκοτάδια δυστυχίας και άπειρων ερωτηματικών. Λύσε το πρόβλημα μέσα σου, πριν διογκωθεί.

Άνευ ενδυμάτων

11. Φαντάσου τον πλησίον σου γυμνό, ακόμα κι αν η τέχνη της υποκριτικής δεν σε επέλεξε για να ανέβεις στο σανίδι. Απογύμνωσέ τον νοερά και απάλλαξέ τον από τα πάθη και τα σφάλματά του. Γυμνός είναι! Μπορείς να μην τον συγχωρέσεις;

12. Με αντίστοιχη ενδυμασία, παίξε μαζί του μπουγέλο, μήλα, κρυφτό. Γίνε παιδί! Βρίσε, πέσε, χάσε, ξέχνα, μοιράσου. Αθώος χωρίς αθωότητα;

Άνευ προσδοκιών

13. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Έχε πίστη στον ανθρώπινο αγώνα και, επιπλέον, μην περιμένεις μάννα εξ ουρανού. Όμορφες γνωριμίες και περιπέτειες θα επιτευχθούν, χωρίς να χρειάζεται να τρέχεις σαν κυνηγημένος για να τις βρεις, αλλά ούτε και περιμένοντας το θαύμα.

14. Φόρα τη φανέλα ανάποδα. Αν κάποια συμπεριφορά σε απογοητεύει, άλλαξε τον τρόπο που την κοιτάς. Κι εμείς, εμείς θα αξιολογήσουμε την απομάκρυνσή σου ως βήμα θετικό.

15. Συμβιβάσου όπου χρειάζεται, αγαπητέ. Μετρίασε το εγώ σου και τα άλλα εγώ θα ακολουθήσουν.

Με κάθε καλή διάθεση (Ο χειρότερος κουφός είν’ αυτός, που δε θέλει ν’ ακούσει.)

16. Φέρε τα πάνω κάτω στη δική σου ζωή, έτσι ώστε να αγαπήσεις τη δική σου ζωή. Η Γη γυρίζει, γύρνα μαζί.

17. Αντιμετώπισε τις δυσκολίες και τα εμπόδια με χιούμορ. Κάποια στιγμή, έτσι κι αλλιώς, μ’ αυτά θα γελάς.

18. Γίνε ένας επίμονος κηπουρός, εσύ, Ρέιφ Φάινς. Μην τα παρατάς.

19. Αποδέξου το γεγονός πως το αλάθητο του Πάπα είναι δικό του και μόνο προνόμιο. Τα λάθη και η απογοήτευση είναι μέρος του παιχνιδιού της ζωής. Τα ξεπέρασες; Θα ξανάρθουν. Έσω έτοιμος!

20. Ταπεινά συγγνώμη σε όσους έχεις απογοητεύσει.

ΥΓ Καπέλο, γυαλιά, αντηλιακό και ομπρέλα για τον Αυγουστιάτικο ήλιο.