Η Χρύσα Ματσαγκάνη μας μιλάει για το ρόλο του Φεστιβάλ Βοτανικού στην πόλη αλλά και την σπουδαία σημασία έχει για την περιοχή. Ένα Φεστιβάλ που έχει γίνει θεσμός, το σημαντικότερο είναι ότι ο διοργανωτής είναι τα ίδια τα καταστήματα της περιοχής που προσπαθούν να τονώσουν την περιοχή, που έχει ξεχαστεί από την πολιτεία, αλλά όχι από τους ίδιωτες και τους καταστηματάρχες της.

Αξίζει πραγματικά να βρεθείς στο 5ο Φεστιβάλ Βοτανικού.

Το Φεστιβάλ Βοτανικού έχει γίνει θεσμός πια, τι είναι εκείνο που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα;

Σίγουρα έχει γίνει θεσμός μιας και διοργανώνεται φέτος για 5η συνεχή χρονιά με μεγάλη επιτυχία. Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να κάνουμε κάτι πρωτότυπο, κάτι που να διαφέρει από τα άλλα φεστιβάλ, αλλά να δώσουμε μέσω αυτού του Φεστιβάλ τη δυνατότητα στον κόσμο να γνωρίσει μια πολύ παλιά γειτονιά της Αθήνας, που για πολλά χρόνια ήταν εγκαταλειμμένη και που, ωστόσο, εδώ και κάποια χρόνια με ιδιωτική πρωτοβουλία αναπτύσσει οικιστική αλλά και πολιτισμική ανάπτυξη. Ο Βοτανικός, μια περιοχή που πριν μερικά χρόνια θεωρούσε κανείς αδιανόητο ακόμη και να την περπατήσει, ειδικά το βράδυ, σήμερα έχει γεμίσει ζωή με τα θέατρα, τους πολυχώρους, τις σχολές, τα μεζεδοπωλεία, τα καφέ, τα bar. Περπατάς και ακούς να παίζει live jazz, ενώ δίπλα μόλις τέλειωσε μια παράσταση και ο πεζόδρομος έχει γεμίσει πηγαδάκια από κόσμο.

Η γειτονιά εξελίσσεται ταυτόχρονα, μέσω αυτών των χώρων που προσφέρουν πολιτισμό, ψυχαγωγία και διασκέδαση, και συνάμα δίνεται η δυνατότητα σε νέους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην περιοχή του Βοτανικού.

Υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές όσον αφορά το πρόγραμμα;

Να μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τα περισσότερα φεστιβάλ που συμβαίνουν στη χώρα μας. Εδώ δεν υπάρχει ένας διοργανωτής και ένας καλλιτεχνικός διευθυντής, ή έστω ένα team που εργάζεται αποκομμένα για το Φεστιβάλ Βοτανικού. Συνδιοργανωτές είναι όλοι οι χώροι που συμμετέχουν, με την έννοια ότι ο καθένας αποφασίζει για την καλλιτεχνική του ατζέντα, η οποία εναρμονίζεται μεν με την φιλοσοφία του φεστιβάλ, αλλά δεν αλλοιώνει τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Επίσης, άλλη μια ιδιαιτερότητα του Φεστιβάλ Βοτανικού είναι ότι με εξαίρεση κάποιους σταθερούς χώρους, κάθε χρόνο προσθαφαιρούνται χώροι, υπάρχουν νέες αφίξεις χώρων που εγκαινιάστηκαν στη γειτονιά και συμμετέχουν με μεγάλο ενθουσιασμό, και υπάρχουν επίσης χώροι που είχαν συμμετάσχει στα προηγούμενα φεστιβάλ αλλά λόγω άλλων υποχρεώσεων μια χρονιά δε θα μπορέσουν να συμμετάσχουν. Υπάρχουν λοιπόν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αναφορικά με κάποιες συγκεκριμένες εκδηλώσεις, αλλά σε γενικές γραμμές το Φεστιβάλ διατηρεί την ταυτότητά του.

Πόσοι συμπολίτες μας επισκέφτηκαν πέρσι το Φεστιβάλ; Ποιος ο στόχος των διοργανωτών για τη φετινή διοργάνωση;

Κάθε φθινόπωρο μέσα σε πέντε μέρες επισκέπτονται το Φεστιβάλ χιλιάδες κόσμου, και στο σημείο αυτό έγκειται και η μεγάλη επιτυχία μας, δηλαδή η τεράστια ανταπόκριση του κόσμου σε μια περίοδο που στην πόλη συμβαίνουν ταυτόχρονα πάρα πολλά και ενδιαφέροντα events. Αυτός ακριβώς είναι και ο φετινός μας στόχος, η μεγάλη επισκεψιμότητα που αναμένουμε όλες τις μέρες του φεστιβάλ.

Ποια είναι η διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων στο φεστιβάλ;

Κάθε χώρος που συμμετέχει στο Φεστιβάλ Βοτανικού αποφασίζει για το πρόγραμμα των events που θα διοργανώσει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Λόγω του ότι περισσότεροι χώροι που συμμετέχουν διοργανώνουν live και άλλα events καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, το Φεστιβάλ αποτελεί κατά κάποιο τρόπο και μια παρουσίαση του προγράμματός τους στον κόσμο που επισκέπτεται τους χώρους με αυτήν την αφορμή.

Με βάση την εμπειρία σας και προκειμένου να προστατεύσετε το μέλλον του Φεστιβάλ με ποιες κινήσεις σκέφτεστε να αποτρέψετε ενδεχόμενα λάθη προηγούμενων ετών;

Η μεγάλη επιτυχία του φεστιβάλ τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια μας έχει βάλει σε μια διαδικασία να μη βλέπουμε λανθασμένες κινήσεις που πρέπει να διορθώσουμε, αλλά ευκαιρία για βελτιωτικές κινήσεις, αφού ως γνωστόν ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Το Φεστιβάλ Βοτανικού έχει μια συγκεκριμένη ταυτότητα που το έχει ήδη καθιερώσει, ως ένα από τα πιο hot events της πόλης, αλλά μέσα στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του μπορεί να εξελίσσεται, και εξελίσσεται, με τις νέες αφίξεις χώρων που προστίθενται, αλλά και τις εκπλήξεις που κάθε φορά μας επιφυλάσσει.

Μπορείς να αναφέρεις κάποιους λόγους για τους οποίους αξίζει να βρεθεί κάποιος στο Φεστιβάλ, πέρα από την ελεύθερη είσοδο;

Έχει να κάνει με το σύνθημα «Όλη η γειτονιά μια γιορτή»! Ο επισκέπτης μπορεί μέσα σε ένα βράδυ να βρεθεί σε πολλά διαφορετικά events που συμβαίνουν σε διαφορετικούς χώρους και απέχουν μεταξύ τους λίγα τετράγωνα. Με μια βόλτα λίγων λεπτών μπορείς να αποφασίσεις αν θες να ακούσεις παραδοσιακό ή ρεμπέτικο, jazz η garage, και άλλα είδη μουσικής, σε κάποιους χώρους ταυτόχρονα μπορείς να δεις εκθέσεις φωτογραφίας, πιο πριν προβολές, θεατρικές παραστάσεις και συζητήσεις ενώ τις περισσότερες μέρες τελειώνουμε με Dj Party. Το σημαντικότερο όμως είναι το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε μια παλιά γειτονιά της Αθήνας που παρά τις εξελίξεις δεν έχει χάσει την αυθεντικότητά της, καθώς οι «έποικοι», κάτοικοι και επαγγελματίες, σεβάστηκαν την ιδιαιτερότητά της, και έτσι ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να την γνωρίσει και να νιώσει οικεία με μια περιοχή που αν και θεωρείται απομονωμένη βρίσκεται δίπλα μας και όπου συμβαίνουν πολλά και σημαντικά πράγματα.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σχέδιά σου και τι ονειρεύεσαι σε σχέση με τη δουλειά σου;

Φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις, χώροι και άλλα πολλά για τα οποία θα μάθετε σύντομα.

Εύχομαι να συμμετέχω σε διοργανώσεις που θα με πάνε επαγγελματικά μπροστά αλλά και θα έχουν να μου δώσουν εμπειρίες και συγκινήσεις, ωστόσο, τα όνειρά μου δεν έχουν να κάνουν καθόλου με τη δουλειά. Αυτόν τον καιρό ονειρεύομαι ένα μεγάλο μακρινό ταξίδι στην Βραζιλία ή στην Κούβα, αλλά κάθε μέρα ονειρεύομαι διαφορετικά πράγματα, στα όνειρά μου είμαι πολύχρωμη και ασυνεπής γι αυτό και πολλές φορές τα αφήνω απραγματοποίητα καθώς μέχρι να μπει μπροστά η πραγματοποίηση του ενός μου μπαίνει στο μυαλό ένα άλλο!

Για να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ κάντε κλικ ΕΔΩ