Το σημαντικότερο δεν είναι να βάζεις τη λέξη μποϋκοτάζ στο στόμα. Στη σκέψη σου επρόκειτο για μια αρνητική λέξη. Γιατί να μποϋκοτάρεις, όταν μπορείς να στηρίξεις; Γιατί να μποϋκοτάρεις τα Γερμανικά, κινεζικά ή, κάθε μέρα, να βγαίνει και από μια είδηση και να μποϋκοτάρεις όλο και περισσότερα προϊόντα από το να στηρίζεις τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες; Τι πιο σημαντικό να χρησιμοποιείς θετικές λέξεις; Αναρωτιέμαι γιατί πάντα να είμαστε οι πρώτοι που θα στηρίξουμε το αρνητικό;
Η λέξη ΣΤΗΡΙΞΗ είναι μία θετικότατη λέξη, που σκοπό έχει τη στροφή μας στα ελληνικά προϊόντα. Στηρίζουμε τα ελληνικά προϊόντα και τους έλληνες παραγωγούς. Παραγωγός για να μην υπάρξει παρεξήγηση είναι κάθε άνθρωπος που παράγει προϊόντα, υλικά ή άυλα. Δεν είναι μόνον ο αγρότης.
Ας εξηγήσουμε, καταρχήν, πώς γνωρίζουμε αν ένα προϊόν είναι ελληνικό. Το 2009 ακούγαμε συνεχώς ότι ένα προϊόν είναι ελληνικό, όταν ο τριψήφιος αριθμός του Barcode ξεκινάει με το 520… Αγοράσαμε, λοιπόν, ένα προϊόν, αλλά, όταν διαβάσαμε και την ετικέτα, ναι μεν είχε το 520, αλλά η εταιρεία παραγωγής που αναγραφόταν ήταν ιταλική.
Ρωτήσαμε και την εταιρεία έκδοσης γραμμωτών κωδικών στην Ελλάδα αν από τον κωδικό μπορούμε να βρούμε την εθνικότητα ενός προϊόντος. Η απάντηση ήταν ότι ο κωδικός αυτός αφορά μόνο για την εσωτερική χρήση και όχι για την εθνικότητα ενός προϊόντος.
Ακόμη και σήμερα όλα τα δημοσιεύματα αναπαραγάγουν αυτήν τη λανθασμένη πληροφορία ότι τα ελληνικά προϊόντα ξεκινούν με το 520. Ελπίζουμε στο μέλλον να μάθουν να ρωτούν και όχι να αναδημοσιεύουν..
Για να βρούμε αν ένα ελληνικό προϊόν είναι όντως ελληνικό, τι κάνουμε;
Με πολύ δυσκολία, μιας και οι ετικέτες πολλές φορές είναι παραπλανητικές. Όσες πάντως είναι ελληνικές είναι τελείως ξεκάθαρες και αναγράφουν που παράγεται αναλυτικά και από ποιον.
Αν δείτε πάλι ελληνική σημαία αυτό δεν σημαίνει και τίποτα.
Ανακεφαλαίωση:
Το 520 δεν δίνει καμία πληροφορία για την εθνικότητα ενός προϊόντος
Η ετικέτα να διαβάζεται προσεκτικά και μία διαδικτυακή έρευνα μπορεί να σας πείσει για την πραγματική εθνικότητα.
Μερικές Συμβουλές.
- Τα ελληνικά προϊόντα παράγονται συνήθως από γνωστές ύλες. Μία παρασπονδία, η ενημέρωση είναι τόσο γρήγορη που θα ξέρεις αν τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι επιβλαβή.
- Αγοράζουμε με μέτρο και ό,τι θα καταναλώσουμε. Αυτό σημαίνει λιγότερα τρόφιμα στα σκουπίδια, επειδή δεν τα καταναλώσαμε.
- Προσωπικά, προτιμώ μικρές βιοτεχνίες που παράγουν τρόφιμα, γιατί είναι πιο ελεγχόμενη η ποιότητα των πρώτων υλών.
- Όταν ένα κατάστημα ή καφετέρια δεν έχει ελληνικά, το ζητάω επίμονα και παραγγέλνω κάτι άλλο. Αυτό, αν το κάνετε και σε άλλα ελληνικά προϊόντα, θα δείτε ότι την επόμενη φορά θα έχει και ελληνικά προϊόντα.
- Στηρίζω τα ελληνικά προϊόντα ή υπηρεσίες σημαίνει διατηρώ θέσεις εργασίας. Επειδή πολλοί θα προτρέξουν να πουν για τη Μανωλάδα, θα τους πω ότι τέτοια περιστατικά μπορεί να υπάρχουν, όμως και πάλι δεν πρέπει να μηδενίζουμε τις προσπάθειες όλων των παραγωγών .
- Ακριβό είναι σχετικό, όταν θα επικρατήσει μονοπωλιακά το ξένο προϊόν, τότε είναι που θα μιλήσουμε για ακρίβεια προϊόντων.
- Οι παραγωγοί με τη σειρά τους θα πρέπει να σέβονται τους καταναλωτές και να λειτουργούν και ως καταναλωτές.
«Ο τριψήφιος αριθμός 520 δεν αφορά την εθνικότητα ενός προϊόντος»
«Διαβάζουμε προσεκτικά την ετικέτα ενός προϊόντος»
«Ενημερωνόμαστε από τον ΕΦΕΤ για ανάκληση επιβλαβών προϊόντων»