Οι CALEXICO δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις αφού δικαίως έχουν λάβει παγκόσμια αναγνώριση για την ποιοτική μουσική τους.

Η παγκόσμια περιοδεία των Joey Burns και John Convertino έχει ήδη ξεκινήσει από την Αμερική, τον Καναδά και έχει φτάσει στην Ευρώπη, όπου θα κάνουν στάση και στην Αθήνα και μάλιστα σε έναν από τους σπουδαιότερους πολιτιστικούς χώρους, το Ηρώδειο.

Με αφορμή την περιοδεία τους, το σεβασμό για τη μουσική, το ήθος που επιδεικνύουν σε κάθε τους live, αλλά και το νέο τους άλμπουμ «The Thread That Keeps Us», ο Calexico μίλησαν στο CITY CODE.

Φωτογραφίες συνέντευξης: George Alexandrakis Photography

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας σας, θα εμφανιστείτε σε έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους του πολιτισμού, το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Πώς νιώθετε που επιστρέφετε στην Ελλάδα και αυτή τη φορά όχι σε ένα κλασικό συναυλιακό venue; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας και τι γνωρίζετε για αυτόν τον ιστορικό χώρο;

Joey: Είμαι πολύ χαρούμενος που θα βρεθώ πάλι στην Ελλάδα. Ανυπομονώ να την επισκεφθώ για μεγαλύτερο διάστημα κάποια στιγμή, μαζί με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Θέλω να δω τα ελληνικά νησιά, να γράψω και να ηχογραφήσω μουσική εκεί. Όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα έχω μεγάλη έμπνευση. Είναι μεγάλη υπόθεση το να εμφανιστούμε στο Ηρώδειο. Αγαπώ την ιστορία, τόσο τη σύγχρονη όσο και την αρχαία. Θεωρώ ότι αυτή η εμφάνιση είναι ορόσημο για τη μουσική μας πορεία και καριέρα. Νιώθουμε όλοι τιμή και χαρά που θα εμφανιστούμε εκεί. Θα γίνουμε ένα με το πνεύμα και τη δυνατή ενέργεια του Ηρώδειου και της Αθήνας. Μας φαίνεται πραγματικά σαν όνειρο το ότι θα παίξουμε εδώ.

Η Ελλάδα είναι για εσάς μόνο ένας επιχειρηματικός προορισμός ή και κάτι περισσότερο;

Joey: Όταν παίζουμε στην Ελλάδα είναι πάντα σαν να επιστρέφουμε σε μια ονειρεμένη μέρα με θετική ενέργεια, φίλους και όμορφες στιγμές. Μεγαλύτερη ευχαρίστηση και έμπνευση από οτιδήποτε άλλο. Αυτό ίσχυε και θα ισχύει για πάντα.

Μια συχνή ερώτηση στις συνεντεύξεις είναι τι συμβουλή θα δίνατε στους νέους καλλιτέχνες. Αντιστρέφοντας την ερώτηση, τι είναι αυτό το σημαντικό που παίρνετε από τους νέους δημιουργούς και κάνει την επαφή μαζί τους τόσο σημαντική; Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που θεωρείτε σημαντικά στις συνεργασίες σας;

Joey: Να είσαι ο εαυτός σου. Δεν χρειάζεται να αντιγράφεις ό,τι κάνουν οι άλλοι. Βρες και χάσε τον εαυτό σου. Αμφισβήτησε την εξουσία, τους κανόνες και τους ορισμούς που θέτουν όρια στους καλλιτέχνες και την τέχνη. Ονειρέψου δίχως όριο και ακολούθησε αυτό που λέει η καρδιά σου. Να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που έχουν παρόμοιες σκέψεις με σένα και έχουν ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο για τον σωστό λόγο, επειδή τους ενδιαφέρει να ακουστεί και να ταξιδέψει η «καλή» τέχνη και η θετική έκφραση. Αφέσου, χαλάρωσε και βρες την έμπνευση.

Μου αρέσει να συναντώ μουσικούς, καλλιτέχνες, συγγραφείς και ζωγράφους όλων των ηλικιών. Οι κόρες μου είναι 7 ετών και με έχουν διδάξει περισσότερα από τον καθένα. Το να είσαι ελεύθερος, αφήνοντας πίσω περιορισμούς και παλιές συνήθειες είναι ένα τρομερό μάθημα από μόνο του. Μου αρέσει το ότι οι καλλιτέχνες που έχουν νεανική ψυχή μας υπενθυμίζουν να ζούμε την κάθε στιγμή και να ακολουθούμε τη φαντασία μας. Υπάρχει τόση δημιουργικότητα στα δικά μας χέρια, κρυμμένη μέσα μας. Οι συνεργασίες μπορούν να φωτίσουν νέους δρόμους και πτυχές της δημιουργικότητάς μας. Πάντα απολαμβάνω τα συναισθήματα που μας αφήνουν αυτές οι μουσικές και καλλιτεχνικές «Γέφυρες».

Είστε γνωστοί παγκοσμίως. Είναι αυτό αρκετό ή αναζητάτε διαρκώς τα νέα σας βήματα;

Joey: Είναι σημαντικό να είμαστε ταπεινοί, χαρούμενοι και ευγνώμονες για τα μικρά καθημερινά δώρα της ζωής. Η κινητήριος δύναμη για τη μουσική μας πορεία έρχεται επίσης από την προσπάθειά μας να βοηθάμε τους άλλους. Θέλω να συνεχίσω να βοηθώ όσους έχουν ανάγκη σε όλον τον κόσμο και κυρίως να είμαι θετική επιρροή για την πατρίδα μου, τη Νότια Αριζόνα. Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν. Στοχεύω σε αυτό μακροπρόθεσμα. Η μουσική είναι το μέσο. Μας φέρνει κοντά σε φίλους σε όλον τον κόσμο και σε μέρη που ενώ προσφέρουν θετική ενέργεια ταυτόχρονα τη χρειάζονται.

Το νέο σας άλμπουμ έχει τίτλο «The thread that keeps us» (Το νήμα που μας κρατά). Ποια είναι τα νήματα εκείνα που κρατάνε εσάς;

Joey: Οικογένεια, φύση, μουσική & τέχνες, βιβλία, καφές, η βοήθεια προς τους άλλους και ο χρόνος για εσωτερική ηρεμία και γαλήνη.

Το motto του περιοδικού μας είναι «Κοίταξε μέσα σου», καθώς πιστεύουμε ότι από εκεί ξεκινούν όλα. Ανακαλείς κάποια στιγμή, όπου έκλεισες τα μάτια σου για να ονειρευτείς, να σκεφτείς, να ηρεμήσεις…. Ποιο είναι το motto της ζωής σου;

Joey: Πριν 20 χρόνια γράψαμε και ηχογραφήσαμε το άλμπουμ «The Black Light». Βασιζόταν σε ένα όνειρο και στο μουσικό μας πάθος να φτιάξουμε μια indie rock ορχήστρα, που θα σχετιζόταν με κινηματογραφικά ακούσματα, με τραγούδια εμπνευσμένα από κλασικούς καλλιτέχνες. Δεν αναρωτήθηκα το πώς και το γιατί, απλώς ακολούθησα τον δρόμο της μουσικής. Αυτό που κυριάρχησε ήταν ο αυθορμητισμός και η έμπνευση που προήλθε από τη μετακίνησή μου από την Τουσόν στο Λος Άντζελες. Από τον Ειρηνικό Ωκεανό στην Έρημο Σονόρα.

Άκουσα και ήρθα σε επαφή με την εσωτερική φωνή μου και έτσι ήρθε το αποτέλεσμα. Υποθέτω ότι αυτό είναι το motto για το οποίο ακόμα προσπαθώ, να είμαι καλός ακροατής. Να ακούω τη φύση, την οικογένειά μου και τη σημασία κάθε μα κάθε στιγμής.

Ευχαριστώ πολύ

Joey

Η συνέντευξη των Calexico κυκλοφορεί στα Ελληνικά και στα Αγγλικά με το τεύχος του CITY CODE (Summer 2018).