Τι είναι όμως ο «ήρωας»;

Ως ήρωας στη μυθολογική παράδοση αλλά και ως σύγχρονο κοινωνικό αρχέτυπο εννοείται κάποιος άντρας ή γυναίκα που μπορεί να εμφανίζεται παραδοσιακά ως πρωταγωνιστής ενός μύθου, ενός θρύλου ή έπους και που κατέχει ικανότητες μεγαλύτερες από εκείνες που κατέχει ο μέσος άνθρωπος.

Αυτές οι ικανότητές του βοηθούν να εκτελέσει ασυνήθιστες και παράτολμες αγαθοεργές πράξεις, ηρωικές πράξεις, για τις οποίες γίνεται γνωστός. Αυτές οι δυνάμεις δεν είναι μόνο σωματικές αλλά και διανοητικές ή ψυχικές. Ως ήρωας επίσης νοείται η κεντρική φυσιογνωμία ενός λογοτεχνικού, θεατρικού και κινηματογραφικού έργου.

Ήρωες λοιπόν είμαστε όλοι, πρωταγωνιστές του προσωπικού μας μύθου που χτίζουμε όπως μπορούμε με τις συγκυρίες να είναι άλλοτε σύμμαχοι και άλλοτε εχθροί μας.

Η επιβίωση άλλωστε είναι ένας αγώνας σκληρός και η ζωή ακόμα σκληρότερος. Κι ενώ η κάθε μέρα μας θέλει πράξεις ηρωικές για να τα βγάλουμε πέρα όλοι εμείς οι μη επώνυμοι – που και επώνυμο έχουμε και όνομα και όνομα πατρός κ μητρός, που είναι το γένος τάδε, και όνομα συζύγου καμιά φορά- όλοι εμείς δε λογαριαζόμαστε ως ήρωες αλλά ως κάτι αντί του ήρωα, αυτό που περισσεύει, ως αντιήρωες!

Η πρόθεση μου λοιπόν, ήταν αυτοί οι αντιήρωες κατά τη συλλογική συνείδηση να πάρουν το ρόλο που τους ανήκει, τον πρωταγωνιστικό. Και, πιστέψτε με, οι πρωταγωνιστές έχουν πάντα μια ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθούν.

Κατερίνα Παπαστανασατου