Η Αννίτα σπούδασε μεταξύ άλλων σκηνοθεσία, έζησε μεταξύ άλλων στο Ελσίνκι και τώρα ασχολείται με τη δημιουργία μικρών μάλλινων χαρακτήρων, ο καθένας με τη δική του ιστορία και προσωπικότητα.
Ποιά είναι η ιστορία πίσω από τις δημιουργίες σου;
Αν δεν είναι ειδική παραγγελία, πχ το ομοίωμα ενός κατοικιδίου, τότε έχω όλη την ελευθερία για τη δημιουργία δικών μου ιστοριών και χαρακτήρων. Η ιστορία γεννιέται συνήθως κατά τη διάρκεια. Το πρώτο που διαισθάνομαι είναι το φύλο του δημιουργήματος, κατόπιν ξεκινώ να του φτιάχνω τη μουσούδα και τα μάτια του και, κάπως έτσι, σταδιακά, ένα βλέμμα μου δίνει το ερέθισμα για να ‘χτίσω’ τον χαρακτήρα του -καλόψυχος, κατσούφης, ντίβα, χαδιάρης- και αναλόγως αποφασίζω για τον σωματότυπό του -μεγάλη ή μικρή κοιλίτσα, μύτη, μάγουλα. Ιδιαίτερη αδυναμία, προσωπικά, έχω στους χοντρούς και καλοφαγάδες. Αφού λοιπόν τελειώσω με τη δημιουργία του κεφαλιού, αποφασίζουμε… μαζί για τη στάση σώματος. Πρόκειται για μια διασκεδαστική διαδικασία παιχνιδιού που με χαλαρώνει.
Τι τεχνική χρησιμοποιείς, πόσο δύσκολη και δαπανηρή η προμήθεια του υλικού σου;
Η τεχνική στα ελληνικά ονομάζεται πίληση, αν και ο όρος αυτός δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος. Πιο εύκολα μάλλον το συναντάει κανείς με τον όρο ‘needle felting’ ή ‘needle felted’. Η μόνη δυσκολία θα έλεγα είναι ο χρόνος και η επιμονή, μέχρι να πετύχεις το σχήμα που θέλεις.
Τα υλικά μου είναι φυσικό ακατέργαστο μαλλί, το carded wool ή fiber wool το οποίο παραγγέλνω σε μεγάλες ποσότητες διαδικτυακά. Η τιμή του μαλλιού κυμαίνεται από 30 έως 80 ευρώ το κιλό, αναλόγως ποσότητας και ποιότητας. Προσωπικά χρησιμοποιώ Φινλανδικό μαλλί, καθώς το βρίσκω μαλακότερο από άλλα, αλλά και λόγω της καταγωγής μου που είναι κατά το ήμισυ Φινλανδική. Κατά κάποιον τρόπο, αισθάνομαι πως έτσι είμαι κοντά στον τόπο που γεννήθηκα και έζησα για λίγο. Στο Ροττερνταμ, όπου διέμενα μέχρι προσφάτως, υπήρχε ένα craft shop από το οποίο προμηθευόμουν συμπληρωματικά χρώματα. Στην Κύπρο που βρίσκομαι τώρα (μέχρι τον επόμενο προορισμό), έχω εντοπίσει ένα αντίστοιχο μαγαζί.
Τέλος, θα έλεγα πως αυτό που πραγματικά ‘στοιχίζει’ είναι ο χρόνος, εφόσον για να φτιάξω πχ ένα σκυλάκι 20-25cm, χρειάζομαι περίπου μια έως τρεις μέρες δουλειάς.
Όντας ένα διαδικτυακό μαγαζί, σε ποιές χώρες γνωρίζει μεγαλύτερη απήχηση;
USA και πάλι USA. Εκεί.
Κατάγεσαι από Κύπρο και Φινλανδία, έχεις ζήσει Αθήνα, Ελσίνκι, Ρόττερνταμ. Που είναι ευκολότερη η ζωή βιοποριστικά;
Δύσκολο να απαντήσω αφού πουθενά δεν είχα μια σταθερή δουλειά. Ως εκ τούτου, θα έλεγα πως εύκολο είναι όπου έχεις και σταθερή δουλειά. Από κει και πέρα, το κόστος ζωής δεν διαφέρει ιδιαίτερα, γιατί η κάθε χώρα απαιτεί τόσο διαφορετικά έξοδα, όσο και διαφορετικό τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, τα ενοίκια σε Φινλανδία και Ολλανδία είναι σαφώς υψηλότερα από Ελλάδα και Κύπρο, κατ’ ακρίβειαν, διπλάσια. Από την άλλη, οι μισθοί -αν βέβαια βρεις κάποια δουλειά- είναι διπλάσιοι έως τριπλάσιοι: σε Φινλανδία και Ολλανδία, ο κατώτατος είναι γύρω στα 9 ευρώ την ώρα και το ρεύμα το ένα τρίτο της τιμής από ότι σε Κύπρο.
Ο καιρός και η φύση επίσης καθορίζουν σημαντικά την καθημερινότητα και τα έξοδα. Σε μια χώρα, με τον ήλιο να καίει, δεν το κάνει η ψυχή σου να μείνεις μέσα, έτσι θα έλεγα πως ξοδεύεις και περισσότερα. Στις βόρειες και παγωμένες χώρες δε, έχεις τη δυνατότητα να τη βγάζεις μέσα πιο οικονομικά. Επιπλέον, υπάρχουν ευκαιρίες για μια ζωή κοντά στη φύση, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Στο Ελσίνκι για παράδειγμα, όπου βρισκόμουν για δύο σχεδόν χρόνια, στη γειτονιά μου υπήρχε χιονοδρομικό κέντρο, παγοδρόμιο και ένα δάσος ατελείωτο. Ο κόσμος αθλείται πολύ στη φύση και όλα αυτά αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Εύκολα εμπνέεσαι και παρασύρεσαι. Προσωπικά, δεν λέω όχι ποτέ στον δικό μας ήλιο και θάλασσα.
Facebook Page: