Με αφορμή την παράσταση «Αθανασία», σε σκηνοθεσία και κείμενο Χρήστου Δήμα, ζητήσαμε από την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους να μας μιλήσει για τον ρόλο της και τα καλλιτεχνικά σχέδιά της. 

Με μία συγκλονιστική ερμηνεία μάς συστήνεται ως Όλια σε έναν μονόλογο που μόνο συναισθήματα δημιουργεί. 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Όλιας που υποδύεσαι; Ποιες διαφορές έχεις με τον ρόλο αυτό ως προσωπικότητα;

Η Όλια είναι μια γυναίκα δυναμική επιφανειακά, μια γυναίκα που πιστεύει ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Και το προσπαθεί. Δεν ξέρω αν έχω κοινά ή διάφορες μαζί της, απλώς ξέρω ότι μαθαίνω από αυτήν.

Η Όλια θα πάρει μια απόφαση ζωής, πιστεύεις ότι ακόμα και αυτή η απόφαση είναι πιο δυνατή από την ελπίδα ή ακόμα και την ψευδαίσθηση; Πόσο δύσκολο είναι να προσεγγίσεις έναν τόσο ιδιότυπο ρόλο, ποιες φοβίες σού δημιουργήθηκαν;

Δεν φοβήθηκα τίποτα. Άφησα τον ρόλο να με οδηγήσει στον δρόμο του. Δεν είναι τι θα έκανα εγώ, είναι τι θα έκανε η Όλια.

Η παράσταση πρωτοανέβηκε πριν από τρία χρόνια αλλά αισθάνομαι ότι σήμερα η Όλια ως ρόλος ωρίμασε. Οφείλεται στο γεγονός ότι ενδιάμεσα υποδύθηκες άλλους ρόλους ή κάποιο σημαντικό γεγονός στη ζωή σου άλλαξε τον τρόπο που κοίταξες την Όλια ώστε να κάνεις τον ρόλο δικό σου;

Η Όλια ωριμάζει μαζί μου (θέλει δεν θέλει…). Η ζωή που περνάει με τα καλά και τα άσχημα σε οδηγεί σε άλλους δρόμους και μονοπάτια και το μόνο που έχεις και μπορείς να κάνεις είναι να ακολουθήσεις.

Είσαι από τους ανθρώπους εκείνους που είναι θετικοί, που πιστεύουν ότι είναι στα χέρια τους η δύναμη για να αλλάξει κάτι;

Ακριβώς. Πιστεύω πως έχουμε τεράστιες δυνάμεις μέσα μας. Αρκεί να το πάρουμε απόφαση. Δεν είναι εύκολο να αποφασίσεις ότι μπορείς, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Εμείς αποφασίζουμε για τον εαυτό μας.

Η «Αθανασία» είναι ρόλος ζωής για σένα; Πόσες φορές δάκρυσες επί σκηνής επειδή συγκρούστηκε η Όλια με την Άννα Μαρία;

Η Όλια είναι ρόλος ζωής, ναι, γιατί είναι η αφήγηση μιας ζωής. Κι όταν δακρύζω στη σκηνή κλαίω μαζί της γι’ αυτήν (ίσως και λίγο για μένα).

Ετοιμάζεις κάτι άλλο καλλιτεχνικά;

Προς το παρόν, εκτός από την Αθανασία, περιμένω την πρεμιέρα της ταινίας «Τζαμάικα». Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Info

«Αθανασία» του Χρήστου Δήμα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, από 8 Ιανουαρίου στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης

«Τζαμάικα», του Ανδρέα Μορφονιού, τον Δεκέμβριο στους κινηματογράφους.