Συνέντευξη: Amarildo Topalis

O Καλλιτέχνης Σκηνοθέτης / δημιουργός φιλμ Andrew Thomas Huang ζει και εργάζεται στο Λος Άντζελες. Σπούδασε καλές τέχνες και Animation στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια από όπου και αποφοίτησε το 2007. Οι ταινίες και βίντεο του Huang παρουσιάστηκαν σε έκθεση του Μουσείου μοντέρνας τέχνης στην Νέα Υόρκη, στο ΜοΜΑ αλλά και σε πολλά άλλα μουσεία μοντέρνας τέχνης και γκαλερί του Λονδίνου, του Λος Άντζελες κ.α

Ο Huang είναι ο σκηνοθέτης των βίντεο κλιπ “MUTUAL CORE”, “STONEMILKER”, “BLACK LAKE” της Bjork, μεταξύ πολλών άλλων καλλιτεχνών.

Βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στα UK Music Awards το 2013. Τι ήταν αυτό που σας έδωσε αυτό το βραβείο;

Το μουσικό μου βίντεο για την μπάντα του Thom Yorke Atoms for Peace – «Before Your Very Eyes»

Συνεργαστήκατε με την Bjork για τα»MUTUAL CORE«, «STONEMILKER«, «BLACK LAKE» and VULNICURA MOVING ALBUM COVER – «FAMILY«, γιατί σας επέλεξε και θα υπάρξει κάποια συνεργασία στο μέλλον;

Η Bjork με πλησίασε το 2012, όταν είδε μια ταινία μικρού μήκους που έκανα και ονομάζεται Solipsist:

Ήθελε να κάνει ένα βίντεο για το Mutual Core from Biophilia και νομίζω ότι η ταινία μου είχε απήχηση σε αυτήν εκείνη την εποχή. Ένιωσα σαν να ήταν το κατάλληλο ταίριασμα για τους δυο μας εκείνη την εποχή. Μετά τη δημιουργία του βίντεο για το Mutual Core, επανασυνδεθήκαμε όταν έγραφε το Vulnicura και ήμαστε και οι δύο πρόθυμοι να κάνουμε κάτι νέο μαζί και με πήρε μαζί της στο ταξίδι της για τη δημιουργία αυτής της σπαρακτικής-θεραπευτικής ιστορίας για αυτό το άλμπουμ.

Οι δυο μας συζητάμε ακόμη για τους μελλοντικούς της στόχους της σχετικά με την εικονική πραγματικότητα, οπότε, ναι, υπάρχει δυνητικά νέα συνεργασία στα σκαριά.

Andrew Thomas Huang gia site 6 (1)

Η εμπειρία και η αξιολόγηση της έκθεσης με τη Bjork στο ΜΟΜΑ;

Η έκθεση της Bjork στο ΜοΜΑ ήταν ένα επικό ταξίδι και μια πολύ περίπλοκη συγχώνευση πολλών βιομηχανιών. Είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε μια αναδρομή σε έναν καλλιτέχνη τόσο εξεζητημένο όσο η Bjork που έχει πρωτοπορήσει με τόσο πλούσια συμβολή σε τόσους πολλούς τομείς της μουσικής, της τεχνολογίας, του κινηματογράφου, της μόδας κ.λ.π. Οι αξιολογήσεις ένιωσα ότι ήταν λίγο σκληρές και άδικες. Αλλά και πάλι, για να κάνεις μια έκθεση που συναγωνίζεται το εύρος της κληρονομιάς της Bjork και το μελλοντικό της όραμα είναι φιλόδοξος πράγματι. Τελικά, είμαι περήφανος για το φιλμ που κάναμε μαζί με την Bjork «Black Lake», που ανατέθηκε από το MoMA. Είναι η πιο αυθεντική, ευάλωτη και ειλικρινής ερμηνεία που έχουμε δει από την Bjork μέχρι σήμερα, κατά τη γνώμη μου, και είναι μεγάλη η τιμή να έχω δημιουργήσει αυτό το κομμάτι μαζί της, καθώς και με όλη την ομάδα μου.

Ποιος είναι ο επόμενος καλλιτέχνης που θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω, αλλά υπάρχουν τόσοι πολλοί ταλαντούχοι νέοι καλλιτέχνες εκεί έξω που θα ήμουν ενθουσιασμένος να συνεργαστώ. Ελπίζω να κάνω ένα νέο μουσικό βίντεο σύντομα.

Andrew Thomas Huang gia site 7 (1)

Solipsist, ένα πολύ ωραίο βίντεο! Πιστεύετε πραγματικά ότι δεν υπάρχει τίποτα έξω από τη σκέψη μας;

Ο Σολιψισμός είναι μία πολύ παλιά φιλοσοφική έννοια που έχει, θεωρητικά, διαψευσθεί. Αλλά η ιδέα του σολιψισμού με απασχολούσε ως παιδί και όχι, πραγματικά, δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα πέρα από τη δική μας εμπειρία. Υποθέτω ότι η ταινία προέκυψε περισσότερο από μια ρητορική ερώτηση του πόσο μπορώ πραγματικά να συνδεθώ με κάποιον άλλο – τι είναι η αληθινή ενσυναίσθηση; Ίσως είναι λιγότερο ένα φιλοσοφικό ερώτημα και περισσότερο διαπροσωπικό.

Είναι το 3D Animation η Τέχνη του αύριο; Υπάρχει χώρος για καινοτομία στο υφιστάμενο περιβάλλον, έχεις κάτι στο μυαλό σου;

Η ιστορία του 3D animation είναι αρκετά πλούσια και υφίσταται πολλές δεκαετίες τώρα. Καθώς γίνεται πιο εκδημοκρατισμένη με το ελεύθερο λογισμικό όπως το Blender, και καθώς η 3D εκτύπωση γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, νομίζω ότι περισσότεροι άνθρωποι το χρησιμοποιούν ως ένα καθημερινό δημιουργικό εργαλείο. Είναι ομολογουμένως λίγο της μόδας τώρα, θα δείτε πολλά νέα παιδιά να επαναλαμβάνουν τα 3D πλέγματα και την αισθητική CG που μεγάλωσαν βλέποντας στη δεκαετία του ’90 και του 2000. Είναι βέβαιο ότι θα εξακολουθήσει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της οπτικής γλώσσα μας τα επόμενα χρόνια. Εμπνέομαι κυρίως από καλλιτέχνες όπως οι Zeitguised, Vince McKelvie ή Nate Boyce που νιώθω ότι κάνουν απίστευτα συναρπαστικό έργο.

Andrew Thomas Huang gia site 5 (1)

Τι θα επιλέγατε για τη μελλοντική σας πορεία τον κινηματογράφο, τη διαφήμιση ή τη μόδα;

Όλα τα παραπάνω. Είμαι όμως πολύ ενθουσιασμένος να κάνω μια ταινία μεγάλου μήκους.

Πιστεύω ότι ο οίκος μόδας Alexander McQueen θα σας ταίριαζε απόλυτα, καλλιτεχνικά μιλώντας. Ποια είναι η γνώμη σας;

Ο McQueen έχει μια τέτοια καταπληκτική κληρονομιά που σίγουρα θα ήταν τιμή μου να συνεργαστούμε. Είμαι επίσης ενθουσιασμένος για σύγχρονους σχεδιαστές, όπως οι Chromat, Eckhaus Latta και Telfar.

Σουρεαλιστικά πλάσματα και φυτά σε ένα οικείο και ξένο περιβάλλον στα έργα σας. Μήπως αυτό το ρεύμα έχει ένα όνομα;  

Έμπνευση από τη Μητέρα Φύση;

Με την τρέχουσα έκθεση σας «Interstice» στη Milk Gallery στη Νέα Υόρκη, τι θα θέλατε να ακούσετε από το κοινό;

Ελπίζω μόνο να μπορέσουν να πάνε να τη δούνε! Ήταν ένα πρότζεκτ με πολύ πάθος για 2 χρόνια τώρα και είναι ένα από τα πιο προσωπικά κομμάτια που έχω κάνει μέχρι τώρα. Όσοι από εσάς βρίσκονται στη Νέα Υόρκη δείτε την, καθώς απομένουν μόνο 10 μέρες. Μια ωραία ανασκόπηση από τον Chris Thomas για την έκθεση εδώ: https://mi.lk/feature/interstice-is-your-bone-breaking-look-at-cultural-displacement/

Το τελευταίο δεν είναι ερώτηση, πείτε μας απλά κάτι, μια ευχή, μια ιδέα, μια σκέψη, ένα μυστικό…

Για να παραθέσω τον κο Jung, «η μεγαλύτερη αμαρτία είναι η απώλεια των αισθήσεων.» Boom shaka lakkaaa.