MUSIC X-FRESH

του Γιώργου Μπίλιου

Altribe

Οι ALTRIBE είναι ένα τετραμελές συγκρότημα, που δημιουργήθηκε από τον drummer – συνθέτη Albert Παναγιωτόπουλο. Σημείο αναφοράς και αφετηρία στη μουσική τους είναι τα μπλουζ με groovy, moody και psychedelic επιρροές, μια «Out of the Blues” μουσική που αποτελεί το «σύνθημα» των ALTRIBE για έναν νέο ήχο στα κύματα της πόλης.

Μέλη: Fiona Lambrides: Lead singer/Ac.guitar Apostolos Karatzas: El.guitar Giannis Gardiklis: El.bass Albert Panagiotopoulos: drums

Ποιός είναι ο κύριος λόγος που αποφασίσατε ν’ ασχοληθείτε με τη μουσική;

Albert: Στα εννέα μου είδα το πρώτο drum set και με το που κάθισα κατάλαβα ότι αυτό θα ήταν μια σχέση ζωής. Κάτι ένοιωσα να μιλάει μέσα από εμένα. Κατόπιν με την κιθάρα και με το μολύβι ξεκίνησαν οι πρώτες απόπειρες δημιουργίας. Αυτό μου αρέσει: Να δημιουργώ και να μοιράζομαι.

Fiona: Μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου η μουσική κυριαρχούσε. Εκείνες οι ωραίες εποχές, που μαζεύονταν οι παρέες και ξενυχτούσαν με κιθάρες και τραγούδια ως το πρωί. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξελιχθεί για μένα… Στην εφηβεία ανακάλυψα την όπερα και για πολλά χρόνια με συνεπήρε. Ανακάλυψα έναν κόσμο πειθαρχίας και βαθιάς γνώσης του οργάνου που λέγεται φωνή. Αυτό όμως που είχε ριζώσει μέσα μου ήταν η μαύρη μουσική, τα Blues… και λίγο παράδοξα, μετά από αρκετά χρόνια λυρικού τραγουδιού, βρέθηκα στους Altribe. Οπότε για μένα δεν υπήρξε μία στιγμή. Ήταν πάντα μέρος της ζωής μου!

Αν δεν ήσασταν αυτοί που είστε ποιοι θα θέλατε να είστε και γιατί.

Albert: Έχω κάνει πολύ δρόμο για να βρω αυτό που είμαι. Άρα δεν θα ήθελα τίποτε άλλο. Μόνο να συνεχίσω σε αυτόν.

Fiona: Είναι παγίδα η ερώτηση… χα χα! Πολλά περνούν από το μυαλό μου, από το να ήμουν αστροναύτης, να είχα μια φάρμα με άλογα στην Αμερική… Αλλά τελικά νομίζω ότι έκανα αρκετό κόπο να ανακαλύψω τον εαυτό μου, οπότε θα συμφωνήσω με τον Άλμπερτ. Έτσι και βρεις το μονοπάτι σου, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο για να σε παρασύρει!

Πώς φαντάζεσαι τη μουσική σας πορεία/εξέλιξη σε βάθος 5 χρόνων;

Albert: Το θέμα δεν είναι το τι φαντάζεσαι αλλά για τι είσαι προορισμένος. Αν έχω πέσει μέσα και αυτό που θέλω εγώ το θέλει και το Σύμπαν, τότε η εξέλιξη δεν μπορεί παρά να είναι υπέροχη.

Fiona: Αποφεύγω να φαντάζομαι τέτοια πράγματα γιατί καλλιεργούνται ασυναίσθητα προσδοκίες και οι προσδοκίες είναι βάρη μεγάλα. Εστιάζω με όση συνειδητότητα διαθέτω στο Εδώ και Τώρα.

How spooky είναι το δικό σας τρένο; Πείτε μας λίγα λόγια για το album σας. Πως προέκυψε το «Out of the blues»;

Albert: Out of the Blues σημαίνει ότι η μουσική μας προέρχεται από τα blues αλλά πηγαίνει και πέρα από αυτά. Το project των Altribe έχει μια ιστορία την οποία δεν απαρνιέμαι, ούτε ξεχνώ και τους ανθρώπους που μας βοήθησαν, αλλά θεωρώ το Spooky Train ως τον πρώτο δίσκο όπου το αρχικό μου όραμα παίρνει σάρκα και οστά. Είναι μια διαδικασία εξέλιξης μουσικής και προσωπικής, που άρχισε πριν δύο χρόνια, το 2014, με ορόσημο την παραμονή μας στο Βερολίνο.

Fiona: To Spooky Train γράφτηκε σε μια περίοδο δύσκολη. Μια περίοδο μεγάλων αλλαγών και προσωπικών αλλά και του γκρουπ. Όταν λοιπόν λέει το κομμάτι « Hear you what Im sayin’? Im gonna put you in a spooky train» εννοεί πως αν δεν ακούς τι λέω, θα σε στείλω στον αγύριστο. Άρα με αυτή την έννοια, είναι πολύ spooky! Το άλμπουμ αυτό είναι νομίζω το πιο αντιπροσωπευτικό μας. Σαν ήχος, ύφος, παραγωγή… Όλα κούμπωσαν όπως έπρεπε. Όσο για το out of the blues, είναι ακριβώς αυτό που παίζουμε. Πατάμε γερά στο blues και ο καθένας με τις καταβολές του, το πάμε και παρά πέρα.

Πόσο έχουν επηρεάσει την κατεύθυνση του group οι διεθνείς διακρίσεις;

Albert: Δε νομίζω ότι κάποια διάκριση μπορεί να επηρεάσει την πορεία μας. Αυτό που μας δίνουν είναι χαρά… και ένα highlight ακόμα! Εμένα προσωπικά οι διακρίσεις, μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά με κάνουν πιο ταπεινό.

Fiona: Οι διακρίσεις είναι αρχικά μια επιβεβαίωση ότι μάλλον αυτό που κάνεις το κάνεις καλά. Αυτό μπορεί να σου δώσει ώθηση να εξελιχθείς, αλλά μπορεί και να επαναπαυθείς. Εγώ δεν δίνω και πολύ σημασία! Με ενδιαφέρουν περισσότερο οι συνάνθρωποί μου, ο κόσμος που ακούει τη μουσική μας, να βρίσκουν σε αυτή δικά τους κομμάτια.

Η blues είναι η μια ξεχωριστή ιστορία και η βάση για πάρα πολλά είδη που προέκυψαν έκτοτε. Εσείς από που έχετε επηρεαστεί; Ποιες είναι οι κύριες αναφορές σας;

Albert: Πράγματι, τα blues είναι η ρίζα και βασικό στοιχείο της ροκ, της τζαζ και των άλλων παρεμφερών ειδών. Όποιος δεν τα έχει, δεν μπορεί να νοιώσει αυτές τις μουσικές. Ο επηρεασμός μου είναι από τους μεγάλους καλλιτέχνες αυτών των στυλ, από τη γέννηση τους έως σήμερα. Οι αναφορές μου πλέον, είναι στην ίδια τη μουσική μου και αυτό δεν το θεωρώ καθόλου αλαζονικό. Για μένα αυτή είναι η βαθύτερη επιτυχία.

Fiona: Η blues μουσική έχει μια απλότητα στην έκφρασή της, η αλήθεια της είναι που με μαγεύει και το γεγονός φυσικά ότι είναι ρίζα. Δεν μπορείς να αποφύγεις τη βάση… από κει ξεκινάς και βρίσκεις βήμα βήμα το δικό σου δρόμο. Έχουμε επιρροές όλοι στη μπάντα, αλλά ο καθένας έχει κάνει το δικό του χώνεμα. Αυτό είναι κάτι που μας δένει σαν γκρουπ. Η μόνη μας αναφορά πια, μετά το spooky train, είναι στην αισθητική μας και στην αίσθηση που βγάζουμε με τα τραγούδια μας.

To albumSpooky Train” αποτελεί την απόλυτη έκφραση του «Out of the Blues», έχει τις ρίζες του στα blues, αλλά πάει πέρα από αυτά, εμπλουτισμένο με στοιχεία post rock και psychedelic. Είναι το τραγούδι ενός μοναχικού ανθρώπου, όπως τους αρέσει να λένε – κάτω από τον ουρανό της πολύκοσμης πόλης.

Facebook Page: Altribe band

Website: http://www.altribeband.com/

Εμφανίσεις