Μια παράσταση για τους εφήβους του Γυμνασίου και του Λυκείου

Διάρκεια:1 ώρα & 30 λεπτά χωρίς διάλειμμα

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο:Χρύσα Σπηλιώτη
Σκηνοθεσία:Δημήτρης Μάριζας
Σκηνικά-Κοστούμια:Μαρία Λέντζου
Κίνηση-χορογραφίες:Κάτια Σαβράμη
Πρωτότυπη Μουσική:Νικόλας Καρίμαλης
Χορογραφία Χιπ χοπ :Ηλέκτρα Αρσενίδου
Σκηνοθεσία video:Βασίλης Καλλιντέρης
Μουσική video:Νικόλας Καρίμαλης
Φωτογραφίες:Γιώργος Αλεξανδράκης
Παίζουν:Κωνσταντίνος Αρνόκουρος,
Ηλέκτρα Αρσενίδου,
Δήμητρα Βήττα,
Ηλίας Βογιατζηδάκης,
Σπύρος Χατζηαγγελάκης
Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2014«Η αληθινή σου ιστορία;»
Μια παράσταση για τους εφήβους του Γυμνασίου και του Λυκείου
στο Ίδρυμα Μιχάλης ΚακογιάννηςΘεατρική μεταφορά/κείμενο: Χρύσα Σπηλιώτη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μάριζας

Η «Αληθινή Ιστορία» του Λουκιανού συγγραφέα της ύστερης αρχαιότητας, θεωρείται το πρώτο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας στην ιστορία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Είναι πάντα πολύ αγαπητό, διασκεδαστικό για την ακραία φαντασία και διδακτικό για τα νοήματά του. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως αποσπάσματά του διδάσκονται στο γυμνάσιο και το λύκειο ακόμα και σήμερα.
Το σημερινό έργο με τίτλο «Η αληθινή σου ιστορία;» γράφτηκε από τη γνωστή θεατρική συγγραφέα Χρύσα Σπηλιώτη παρακολουθώντας εξωτερικά τις περιπέτειες του Λουκιανού και ουσιαστικά την σταδιακή ενηλικίωση των έφηβων τόσο του χτες όσο και του σήμερα.

Η «Αληθινή σου ιστορία;» επιδιώκει παιδαγωγικά τους εξής στόχους:

Να εξάψει τη φαντασία και το ενδιαφέρον των εφήβων και να τους ψυχαγωγήσει αληθινά. Οι έφηβοι δεν είναι ούτε παιδιά ούτε ενήλικες. Απ’ τη μια πλήττουν και χλευάζουν κάθε τι παιδικό που θεωρούν ότι υποτιμά τη νοημοσύνη τους κι απ’ την άλλη σοκάρονται και απωθούνται συχνά απ’ τον τρόπο σκέψης των ενηλίκων.

Να ασχοληθεί με τα αληθινά προβλήματα αυτών των ηλικιών χρησιμοποιώντας τη δική τους γλώσσα, τον δικό τους τρόπο. Οι έφηβοι θεατές μέσα απ’ τις περιπέτειες των εφήβων ηρώων, αναγνωρίζουν τις δικές τους ανασφάλειες, την έλλειψη αυτοπεποίθησης, τη μοναξιά, το θυμό, τη ροπή στην απογοήτευση και τις εύκολες λύσεις.

Να τους υπενθυμίσει τον πολιτισμό και την κλασική παράδοση που μπορεί ακόμα και σήμερα να προσφέρει έμπνευση στους νέους.

Ο μύθος: Πέντε νέοι της Αθήνας του 2ου μ.Χ. αιώνα το σκάνε απ’ όλους κι όλα, μ’ ένα σαπιοκάραβο και προορισμό το νησί των Μακάρων, μια μυθική ιδανική πολιτεία. Η αναζήτηση της ευτυχίας και η επίλυση όλων των προβλημάτων τους είναι ο στόχος.

Σ’ αυτή την πορεία θα βρεθούν απ’ τον πάτο της θάλασσας ως την κοιλιά ενός κήτους (αναφορά στον πλατωνικό μύθο του σπηλαίου) κι απ’ το Φεγγάρι όπου θα εμπλακούν στον πόλεμο των υπερδυνάμεων Ήλιου και Σελήνης ως το νησί των Ονείρων και την απατηλή εκπλήρωση των επιθυμιών τους. Τελικά θα κατορθώσουν να φτάσουν στο αληθινό νησί των Μακάρων για να διαπιστώσουν πως οι Μάκαρες είναι όλοι μακαρίτες. Παρά την φυσική αντινομία, θα κατορθώσουν να φιλοξενηθούν για λίγο και να παρακολουθήσουν μάλιστα και τα Μακάρια (αναφορά στα Ελευσίνια μυστήρια). Το τι στ’ αλήθεια βλέπουν κι ανακαλύπτουν θα σας το μαρτυρήσουν οι ίδιοι. Εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως ότι είδαν κι έζησαν το ξεχνούν στην επιστροφή. Καθώς όμως πλησιάζουν στο λιμάνι του Πειραιά συνειδητοποιούν πως ο καθένας ως δια μαγείας έχει ανακαλύψει τον δικό του αληθινό προσανατολισμό.

Την παράσταση σκηνοθετεί με μια δυνατή ομάδων πέντε νέων ηθοποιών ο Δημήτρης Μάριζας με εικοσαετή προϋπηρεσία σαν δάσκαλος θεάτρου στα σχολεία και 60 πολύ δημοφιλείς εφηβικές παραστάσεις στο ενεργητικό του.

Ημέρες παραστάσεων: Από Νοέμβριο έως Δεκέμβριο καθημερινά, ώρα έναρξης: 10:30π.μ.
Υπεύθυνη για οργάνωση παραστάσεων: Σταματία Αντωνάτου, τηλ.: 697 4926755
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Τιμή εισιτηρίου: 7,00 €