Alistair Barrie

Κωμικός – Συγγραφέας – Ηθοποιός

Συνέντευξη: Γιώργος Χατζηπαύλου ( www.xatzi.gr )

Ο Alistair Barrie είναι Βρετανός stand up comedian, μόνιμο μέλος της ομάδας κωμικών του Comedy Store, ενός από τα σημαντικότερα και σπουδαιότερα comedy club του κόσμου.

Το stand up comedy ήταν επιλογή της στιγμής, είδες μια παράσταση και είπες “αυτό θέλω οπωσδήποτε να το κάνω” ή ήταν προϊόν αναζήτησης μιας ολοκληρωμένης μορφής έκφρασης;

Ήταν λίγο και από τα δύο νομίζω. Δεν ήταν στιγμιαία απόφαση γιατί δεν ήξερα πως ακριβώς να το κάνω,  πώς να γίνω stand up κωμικός. Δεν μπορούσα να πάω κάπου και να εκπαιδευτώ, ή τουλάχιστον έτσι νόμιζα. Παρακολουθούσα πάντα κωμικούς, έκανα ομιλίες όταν ήμουν ακόμα στο σχολείο. Αργότερα σπούδασα υποκριτική σε μια δραματική σχολή. Αλλά δεν ήξερα πώς να γίνω stand up κωμικός. Όσο ήμουν στην δραματική παράλληλα εργαζόμουν σε μια απαίσια δουλειά, πουλούσα διαφημιστικά προϊόντα, για να συντηρούμαι. Εκεί κοντά στην δουλεία μου υπήρχε ένα comedy club. Πήγαινα και έβλεπα άλλους  να δοκιμάζουν κείμενα και σκεφτόμουν ότι θα μπορούσα και εγώ να το κάνω αυτό. Ξεκίνησα καλά! Το πρώτο μου gig (η πρώτη μου παράσταση) πήγε πολύ καλά. Οπότε δεν θα έλεγα ότι ήταν μια απόφαση της στιγμής, αλλά όταν ανέβηκα στην σκηνή ήξερα ότι αυτό ήθελα να κάνω στην ζωή μου!

Σε προσωπικό επίπεδο υπάρχουν πράγματα που δουλεύεις και δεν έχουν άμεση σχέση με την κωμωδία, αλλά παρόλα αυτά σε βοηθούν ώστε να παράγεις καλύτερη κωμωδία; 

Α! Τα πάντα! Νομίζω ότι κάθε κωμικός θα σου πει ότι τίποτα από ότι συμβαίνει στην ζωή μας δεν είναι έξω από τα όρια της κωμωδίας. Θα σου πω ένα παράδειγμα. Τις προάλλες παραγγείλαμε με την σύντροφο μου έναν καταψύκτη. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε το δικό μου μυαλό είναι αν θα χωρούσε εκείνη μέσα.  Ουσιαστικά οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος αγόραζε έναν καταψύκτη με την σύντροφό του, η πρώτη του σκέψη δεν θα ήταν , αν θα χωρούσε στον καταψύκτη σε περίπτωση που την δολοφονήσει.

Στην κωμωδία μου όλα πρέπει να εφάπτονται με την αλήθεια μου, έτσι δουλεύω, οπότε ναι… ότι και αν συμβαίνει στην ζωή μου, που είναι αστείο, το χρησιμοποιώ.

 

Πόσο καιρό δουλεύεις ένα κείμενο μέχρι να πεις, ΟΚ, τώρα είναι έτοιμο!

Ποτέ δεν σκέφτομαι ότι ένα κείμενο είναι έτοιμο. Ήρθες σε δυο παραστάσεις μου. Και οι δύο τελείως διαφορετικές. Εχθές ήταν πιο δύσκολα. Σήμερα το κοινό είχε άλλη ενέργεια. Ήταν και αργά οπότε είχαν πιει και ήταν χαλαροί. Ανάλογα με το κοινό λοιπόν προσαρμόζω και τα αστεία μου. Μπορεί να χρησιμοποιήσω καινούριο υλικό, ή δοκιμασμένο ή να διαφέρει ο τρόπος που θα το μεταφέρω στον κόσμο. Ηχογραφώ τις παραστάσεις μου, μετά τις ακούω και βελτιώνω το υλικό μου. Οπότε δεν είμαι ποτέ σίγουρος ότι κάτι είναι έτοιμο. Θεωρώ πάντα ότι επιδέχεται βελτίωσης. Μπορεί να είναι λάθος τρόπος, αλλά έτσι δουλεύω.

Έχεις κάνει stand up comedy σε 3 διαφορετικές δεκαετίες της ζωής σου. Υπάρχουν διαφορές στα θέματα που ασχολείσαι και στον τρόπο που τα προσεγγίζεις;

Όπως σου είπα το υλικό μου το αντλώ από την ζωή μου. Το πρώτο μου gig το έκανα στα 27 μου. Όταν πρωτοξεκινάς μιλάς για πράγματα που βρίσκεις αστεία, για την δουλειά σου, τις σχέσεις σου.. Από τότε έχω παντρευτεί, έχω χωρίσει, έχω αγοράσει σπίτι, αλλάζει η ζωή μου. Οπότε αλλάζει και το υλικό μου. Είναι απίστευτο το πόσο καλύτερο κωμικό σε κάνει η σκληρή δουλειά. Είναι σημαντικό να μην  σταματάς να γράφεις, γιατί αλλιώς λιμνάζεις. Μπορεί κάποιος κωμικός να έχει ένα πολύ δυνατό εικοσάλεπτο, αλλά αν παίζει το ίδιο υλικό για 10 χρόνια, συμβαίνει κάτι ακαθόριστο. Το κοινό αντιλαμβάνεται ότι τα κείμενά δεν έχουν ψυχή.

Υπάρχει κάτι που ανακάλυψες για τον εαυτό σου μέσα από το γράψιμο και είτε σου έκανε εντύπωση είτε σου φάνηκε τρομακτικό στην αρχή;

Μπορεί. Ο τρόπος που γράφω δεν είναι συνηθισμένος. Αν είσαι συγγραφέας κάθεσαι μπροστά από τον υπολογιστή ή την γραφομηχανή σου και γράφεις. Εγώ σπάνια κάθομαι να γράψω stand up. Για μένα η διαδικασία παραγωγής υλικού γίνεται πάνω στην σκηνή. Δεν έχω πάντα έτοιμο, γραμμένο κείμενο (σενάριο). Δεν νομίζω ότι πολλοί κωμικοί έχουν. Κάποιοι ίσως. Αν και είναι καλή άσκηση το να γράφεις, γιατί μετά το μυαλό σου μπαίνει στην διαδικασία αυτή και παράγει ιδέες.

Όντως  μαθαίνω πράγματα για τον εαυτό μου. Γιατί στην σκηνή πρέπει να μιλήσω για πράγματα στα οποία πιστεύω, οπότε ανακαλύπτω τα ιδανικά μου, τις ιδεολογίες και την φιλοσοφία της ζωής μου. Πρέπει όμως να μιλήσεις για πράγματα που πραγματικά σε αγγίζουν, γιατί το κοινό αντιλαμβάνεται το ψέμα, τους είναι ξεκάθαρο.

 

Τα δικά σου όρια στο χιούμορ ποια είναι; Υπάρχουν θέματα με τα οποία από δική σου επιλογή δεν ασχολείσαι;

Όχι δεν υπάρχουν. Ήμουν στο Εδιμβούργο πριν από 2 χρόνια και κάποιοι κωμικοί είπαν αστεία για τον βιασμό. Ο βιασμός είναι ένα απαίσιο πράγμα καθώς και ένα τρομαχτικό θέμα.  Αλλά θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Είχα κάνει ένα αστείο για τον Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος κατηγορήθηκε για βιασμό. Ήταν ένα αστείο για βιασμό; Όχι! Αλλά αν κάποιος άκουγε ένα μέρος του αστείου θα έλεγε ‘είπε την λέξη βιασμός’. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο θέμα που να είναι εκτός ορίων, έχει όμως σημασία πως θα το προσεγγίσεις!

Ένας μου είχε απευθύνει τον λόγο στο Twitter λέγοντάς μου ‘Προσπαθούμε να αποτρέψουμε τους κωμικούς από το να γράψουν αστεία για τον βιασμό. Θα πάρεις κάποια θέση;’ . Ήθελε να αναλύσω ένα τόσο περίπλοκο θέμα σε 140 χαρακτήρες!!!

Έχω ακούσει αστεία κωμικών που με έκαναν να νιώσω άβολα. Αλλά γενικά μιλώντας, αν έχεις κάποιο αστείο με το οποίο δεν είσαι ικανοποιημένος ή δεν είσαι ικανοποιημένος με την ανταπόκριση του κοινού, άλλαξε το ή μην το κρατάς καθόλου.

Οκ, υπάρχουν και κάποιοι  που απλά δεν ακούν το αστείο, απομονώνουν ένα κομμάτι και σε κρίνουν. Είχα κάνει κάποτε ένα αστείο για την Αφρική και ένας από το κοινό μου πέταξε ένα ποτήρι, γιατί χρησιμοποίησα μια λέξη που θεωρείται ρατσιστική. Εκείνη την λέξη δεν θα την χρησιμοποιούσα ποτέ υπό άλλες συνθήκες. Εκείνος λοιπόν, δεν άκουσε όλο το αστείο αλλά απομόνωσε εκείνη την λέξη!

Όπως και να έχει υπερασπίζομαι το δικαίωμα μου να γράψω εκείνο το αστείο. Όπως και κάθε αστείο. Γιατί για μένα δεν υπάρχει όριο στην κωμωδία, απλά πρέπει να βρεις την σωστή προσέγγιση.

Πολλοί νέοι κωμικοί υποστηρίζουν ότι το σοκ που θα προκαλέσεις στο κοινό, έχει την ίδια αξία με το γέλιο. Δεν συμφωνώ. Το σοκ δεν είναι ποτέ  ίδιο με το γέλιο!

Facebook Page: Alistair Barrie

Website: http://www.alistairbarrie.com/