Μετάφραση: Μαρία Παντούλα (citycodemag.com)

Η Αλίκη γεννήθηκε στη Λεμεσό, στο όμορφο νησί της Κύπρου. Από νεαρή ηλικία περιβαλλόταν από μεγάλα μυαλά. Μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια όπου οι Τέχνες έπαιζαν πολύ σημαντικό ρόλο, ήταν σχεδόν αναπόφευκτο για εκείνη να ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι. Η Αλίκη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Τέχνες και κυρίως για τη μουσική.

Από την ηλικία των 13 ετών, η Αλίκη συνεργάστηκε με μεγάλες μουσικές μορφές της Κύπρου (συνθέτες, ποιητές, μουσικούς). Σημαντική στιγμή στη ζωή της ήταν όταν της ανατέθηκαν δύο συνεχόμενα διαφημιστικά με έναν από τους πιο σημαντικούς κλασικούς συνθέτες στην ιστορία της Κύπρου. Τον Αχιλλέα Λυμπουρίδη και τον εθνικό ποιητή, και έναν από τους πιο σημαντικούς ποιητές της ευρωπαϊκής νεοκλασικής εποχής, τον Κώστα Μόντη.

Φτάνοντας στην ενηλικίωση, η Αλίκη είχε ήδη κατορθώσει να έχει στο βιογραφικό της συνεργασίες και εμφανίσεις αντάξιες ενός καταξιωμένου μουσικού. Ήταν πλέον έτοιμη να μετακομίσει και να ξεκινήσει τις σπουδές της στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο εξαιρετικό Πανεπιστήμιο Sheffield.

Δυστυχώς, στο τέλος του πρώτου έτους σπουδών, κι ενώ ήταν έτοιμη να εκτελέσει τον πρώτο της ρόλο στην Ισπανία, προσβλήθηκε από μια σπάνια μορφή εγκεφαλίτιδας. Έπειτα από μήνες ιατρικής φροντίδας και μια εξαντλητική προσπάθεια μέσω διανοητικών και σωματικών προβλημάτων, που είχαν εξασθενήσει την επικοινωνία της, η Αλίκη δεν μπορούσε να αναρρώσει, μέχρι που άρχισε να αρθρώνει αποσπάσματα από μουσικά κομμάτια που συνήθιζε να της τραγουδά η μητέρα της.

Σ’αυτό το χρονικό σημείο, όπου η φιλοδοξία και η δίψα της για ζωή είχαν πραγματικά εξασθενήσει, η Αλίκη είχε προφανώς γυρίσει στο σημείο που μόνον η μουσική είναι η θεραπεία για μια φρικτή κατάσταση. Όσο ρομαντικό κι αν ακούγεται, η μουσική ήταν για την Αλίκη η μόνη θεραπευτική μέθοδος για τα σωματικά της συμπτώματα και την ψυχολογική της κατάσταση.

Το 2005, τελικά, αποφοίτησε από το SheffieldUniversity, με πτυχίο στο πιάνο και στη φωνητική. Από το 2008 ζει στη Νέα Υόρκη, όπου σπουδάζει στο ΗΒ Studio και μαθαίνει τη μέθοδο UtaHagen. Επίσης μελετά όπερα και μιούζικαλ με πολύ γνωστούς δασκάλους. Είναι μέλος του Κυπριακού οργανισμού όπερας και φημίζεται για τη μοναδικότητα και το χρώμα της φωνής της, που την οδήγησε στο να κερδίσει πολλούς σημαντικούς διαγωνισμούς. Έχει ερμηνεύσει σε πολλά μέρη του κόσμου, μεταξύ αυτών ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Ελλάδα, αλλά και στον ημιτελικό του Britainsgottalent όπου απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τα μέλη της κριτικής επιτροπής.Το 2011 συμμετείχε στην καλοκαιρινή περιοδεία των Γλυκερία, Κώστα Μακεδόνα και Γεράσιμου Ανδρεάτου, που ήταν αφιερωμένη στον Μάνο Λοΐζο.

Το μοναδικό της στιλ είναι αποτέλεσμα των κλασικών της καταβολών και των παραδοσιακών ήχων του τόπου της.

Πηγή: http://www.alikichrysochou.com/