Άλεξ Κάβδας – Υπεύθυνος Ελληνικών Εκδόσεων DailySecret.com / Ηθοποιός 

Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής, τον Άλεξ τον είχα γνωρίσει μόνο τηλεοπτικά, τον είχα παρακολουθήσει στο πλευρό της Ελένης Μενεγάκη, ίσως να με ενδιέφερε περισσότερο η στήλη του για το τι συμβαίνει στην πόλη και κάποιες φορές στο παρελθόν στο MTV Greece. Τον είχα δει και στη θεατρική παράσταση «Τίμωνα τον Αθηναίο», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν και, μάλιστα, με προκατάληψη, ξέρεις εκείνες τις μικρές προκαταλήψεις που σε κάνουν να μην απολαμβάνεις ωραίες παραστάσεις. Ήταν όμως μοναδικός και με σεβασμό σε αυτό που έκανε. Ήρθε και η φωτογράφιση και είδα έναν συνεσταλμένο, με αντίληψη άνθρωπο που σε κάνει να τον συμπαθήσεις αμέσως. Πριν μιλήσεις για κάποιον γνώρισέ τον, λέω στον εαυτό μου, και χαίρομαι που στο τεύχος Φεβρουαρίου βρίσκονται πρόσωπα που δίνουν ουσία στη λέξη Άνθρωπος.

CREATIVES:
Photographer: George Alexandrakis
Creative Art: Amarildo Topalis
Styling: Christina Costea
Make up: Gogo Nikiforaki
Hair: Elefterios Gigourtakis

WARDROBE CREDITS: Costumier Παλλάδος 11 Ψυρρή / www.costumier.gr
props: Christina Costea

gia mag 3 mikro

Επιμελείσαι το Athens Daily secret, καθημερινά μυστικά από την πόλη της Αθήνας. Πώς προέκυψε η συνεργασία με το, διεθνές πλέον,  DailySecret.com ;

Να ξεκινήσουμε λέγοντας πως το DS είναι ελληνικό. Ξεκίνησε από την Αθήνα και ήταν μια ιδέα του Νίκου Κακαβούλη, ο οποίος, εν μέσω κρίσης, θέλησε να φτιάχνει τη διάθεση των φίλων του, δίνοντάς τους μικρές ιδέες που θα έκαναν τη μέρα τους πιο όμορφη. Στους πρώτους μήνες λειτουργίας μου ανέθεσε όλη την επιμέλεια (έρευνα, προγραμματισμό, επικοινωνία, σύνταξη) για τη μοναδική τότε έκδοση της Αθήνας. Σιγά σιγά οι εκδόσεις άρχισαν να πληθαίνουν, η εταιρία να μεγαλώνει, μέχρι που αποκτήσαμε τα κεντρικά μας γραφεία στο Κολωνάκι. Πριν από έναν χρόνο ακριβώς πήρα και μία προαγωγή, οπότε κι επιμελούμαι όλες τις ελληνόφωνες εκδόσεις: Αθήνας, Θεσσαλονίκης, πανελλαδική και Κύπρου.

Είσαι ο άνθρωπος της πόλης που ανακαλύπτεις μυστικά μέρη. Πόσο σε ιντριγκάρει να βρίσκεις συνεχώς νέα μαγαζιά, ιδέες, ανθρώπους; Ποια τα κριτήρια επιλογής ενός μυστικού μέρους; Ποια η ανταπόκριση του αναγνώστη στα μέρη που του προτείνεις; Ποιες οι δυσκολίες για να καταλήξεις στην εκάστοτε επιλογή;

Καθώς φαίνεται, η ανακάλυψη νέων σημείων στην πόλη, ιδεών κι ανθρώπων ήταν ένα μεράκι που είχα και απλά εξάσκησα περισσότερο μέσω του DS. Πλέον, έπειτα από 4+ χρόνια «σκαψίματος» είναι μία διαδικασία που γίνεται ενστικτωδώς. Αρκετά καίριο κριτήριο τις περισσότερες φορές είναι η άποψη ανθρώπων που εμπιστεύομαι την αισθητική τους, που θα συμβάλλει άμεσα στην άποψη που θα σχηματίσω για ένα πιθανό μυστικό.

Η ανταπόκριση είναι από τα πιο όμορφα κομμάτια της δουλειάς αυτής: Από ιδιοκτήτες μυστικών μας έχω ακούσει για κόσμο που ακολουθεί καθημερινά τα μυστικά που προτείνουμε και ζητάει συγκεκριμένα το πιάτο ή το προϊόν που έχουμε συστήσει. Ή, ακόμη, έχω γνωρίσει κόσμο που σημειώνει σε τετραδιάκι τα μυστικά που τον ιντριγκράρουν και, μόλις έχει ελεύθερο χρόνο, το ανοίγει για να δει τι θα κάνει. Ή το ευκολότερο, η ξεχωριστή κατηγορία στα εισερχόμενα των mail με έτοιμη λίστα για το Σαββατοκύριακο!

Οι δυσκολίες είναι περισσότερο στην παρουσίαση, πώς θα εντάξουμε κάτι που δεν είναι αναμενόμενο για την ύλη ή το ύφος μας μέσα στον προγραμματισμό. Κάτι που ξέρω ότι μπορεί να αρέσει, αλλά σε ένα πρώτο άκουσμα ενδέχεται να ξενίσει. Εκεί μπαίνει η μαεστρία…

gia mag 4 mikro

Εκτός όμως από το να αποκρυπτογραφείς την πόλη ασχολείσαι και με την υποκριτική. Φοβήθηκες πώς θα χαρακτήριζαν κάποιοι αυτή σου την επιλογή, χωρίς καν να σε δουν επί σκηνής;

Η αλήθεια είναι ότι στον χώρο του θεάματος και της τηλεόρασης ξεκίνησα ως ηθοποιός, με έναν σταθερό ρόλο στη σειρά του ALPHA «Πήρα Κόκκινα Γυαλιά» τη σεζόν 2007-08. Παράλληλα με τις Διεθνείς κι Ευρωπαϊκές Σπουδές που έκανα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, παρακολούθησα για 4 χρόνια σεμινάρια στο Θέατρο των Αλλαγών. Από εκεί πήρα τις βάσεις μου, πάνω στις οποίες στήριξα και όσα έκανα μέχρι τώρα ως παρουσιαστής. Το καλοκαίρι του ’13, με τεράστια χαρά, αποδέχτηκα την πρόταση του Αλέξανδρου Κοέν για την πρώτη μου συμμετοχή σε επαγγελματικό θίασο στην παράσταση «Τίμων ο Αθηναίος» στο Σύγχρονο Θέατρο, ενώ φέτος συνεχίζουμε τη συνεργασία μας στην «Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας» στο θέατρο Ιλίσια. Ποτέ, σε τίποτε από όσα έκανα δεν σκέφτηκα τι θα πουν οι κάποιοι ή οι όλοι. Δουλεύω αρκετά σκληρά με τον εαυτό μου για να φέρνω όσο πιο συχνά μπορώ ένα άρτιο αποτέλεσμα σε ό,τι αναλαμβάνω. Φυσικά, η άποψη είναι σαν τη μύτη, όλη έχουν από μία και μπράβο τους.

Πώς αντιδράς στα αρνητικά σχόλια, όχι απαραίτητα ως προς εσένα, που ειδικά με τα Social Media ενισχύονται πίσω από την ανωνυμία; Σε επηρεάζουν;

Θεωρώ την ανωνυμία μέγιστη δειλία. Αν πιστεύεις κάτι, ποιος ο λόγος να κρυφτείς πίσω από ένα άβαταρ; Έχω μάθει να αδιαφορώ και να γελάω με αυτά τα ανώνυμα σχόλια, με ενδιαφέρουν οι ιδέες των ανθρώπων που εκτιμώ. Υπήρξε ωστόσο μία φορά που έγινε επίθεση στο προφίλ του πατέρα μου στο twitter από κάποιον ανώνυμο, συνδέοντας  την υποτιθέμενη έλλειψη σωστής ανατροφής μου με τις αναπάντεχες κάλτσες που φόραγα στην «Ελένη». Ευτυχώς, είμαστε όλη η οικογένεια υπεράνω!

gia mag 2 mikro

Από συντάκτης στο Life&Style, ηθοποιός τον ALPHA, VJ στο MTV Greecefashion editor στο Mens Health, παρουσιαστής στήλης στην εκπομπή «Ελένη»: Πες μου την πρώτη σου σκέψη όταν σε ρωτούν για την κάθε δουλειά ξεχωριστά, τι αναπολείς περισσότερο;

Από όλες τις δουλειές αναπολώ το ίδιο πράγμα: Τη δυνατότητα που μου δόθηκε στην καθεμία να εντρυφήσω στο αντικείμενό της, όντας μία-μία ξεχωριστά από ένα μικρό σχολείο όπου εξελισσόμουν ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας.

 Μπορεί να ακούγεται εύκολη η δουλειά μπροστά στις κάμερες, αλλά, αλήθεια, είναι;

Όσα βγαίνουν μπροστά από την κάμερα οφείλουν να μοιάζουν αβίαστα και ο θεατής να λαμβάνει ένα αποτέλεσμα φυσικότητας και αυθορμητισμού. Εκείνο που δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος είναι ότι, για να φτάσει η δουλειά σε αυτό το επίπεδο, χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη εξάσκηση, τριβή με το αντικείμενο, αλλά και μέγιστη συγκέντρωση. Μπορεί το αποτέλεσμα να μοιάζει καλογυαλισμένο, από πίσω όμως υπάρχει μια τρομερή εγρήγορση και πίεση: Άνθρωποι που σου μιλούν δυνατά στο ακουστικό, μουσική που παίζει στο στούντιο, συνεργάτες, καλεσμένοι, εναλλαγή στις κάμερες, αδιανόητες θερμοκρασίες κρύου ή ζέστης (τα στούντιο έχουν πάντα πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να μην καίγονται τα μηχανήματα, αλλά κάτω από τα φώτα και τους προβολείς η ζέστη είναι έντονη). Φυσικά, υπάρχει και η πανταχού παρούσα παράμετρος της showbiz, που λέει ότι όσα και να συμβαίνουν στην προσωπική σου ζωή εκείνη τη στιγμή τα ξεχνάς όλα και γίνεσαι ο διασκεδαστής, ευχάριστος και δοτικός, πράγμα που συνήθως συνεπάγεται αρκετή προσωπική φθορά.

gia mag 1 mikro

 Όσοι δεν σε γνωρίσουν σε θεωρούν εκκεντρικό και όσοι σε γνωρίσουν καταλαβαίνουν ότι είσαι ένας συνεσταλμένος άνθρωπος.  Εσύ, που γνωρίζεις καλύτερα από τον οποιοδήποτε τον εαυτό σου, πώς θα σε χαρακτήριζες;

(Γέλια) Μεγάλο κεφάλαιο και θα πιάσει τώρα το μάθημα ψυχολογίας. Γενικά βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το πώς χτίζεται μία προσωπικότητα, πώς ο εγκέφαλός μας δημιουργεί ένα δυναμικό χαρακτηριστικό για να προστατεύσει μία ενδόμυχη θεωρητική αδυναμία. Το πώς, ωριμάζοντας μία προσωπικότητα, καταφέρνει αυτά να τα φέρει σε ισορροπία, να αποδεχτεί και να αγκαλιάσει την αδυναμία. Και τότε το χαρακτηριστικό ασπίδα σε τι χρησιμεύει πλέον; Ο εξελιγμένος εαυτός θα το αποβάλλει ή του έχει πλέον γίνει συνήθεια;

Στις προσωπικές μου στιγμές είμαι πράγματι αρκετά ήσυχος, στοχαστικός, διερευνώ προβληματισμούς, κάνω αναλύσεις. Στον αντίποδα, στο μέχρι τώρα δημόσιο προφίλ μου θεωρώ πως έχω υπάρξει αρκετά ανάλαφρος (με υπόνοιες προβληματισμών) και διασκεδαστικός.

Μολαταύτα, η αλλαγή είναι ένα από τα μότο μου οπότε ποιος ξέρει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Ποια είναι τα επόμενά σου επαγγελματικά σχέδια;

Η επόμενη μεγάλη επαγγελματική μου στάση είναι η παράσταση «Η επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας» στο θέατρο Ιλίσια και σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν, που τόσο ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνει να εκφράζομαι. Πρωταγωνιστές θα είναι η Μίρκα Παπακωνσταντίνου και ο Δημήτρης Πιατάς και πρέπει να πω ότι ανατριχιάζω από ενθουσιασμό και δέος όταν σκέφτομαι ότι θα παίζω μαζί τους στη σκηνή.

Φυσικά το DailySecret.com παραμένει μία σταθερή αξία, καθώς, εκτός από τις διαδικτυακές εκδόσεις, αναλαμβάνουμε πλέον κι εξωτερικά project με σημαντικούς συνεργάτες. 

Ιδανικά μέσα στους επόμενους μήνες θα ήθελα να δημιουργήσω και κάτι δικό μου, ακόμη όμως δεν είναι η στιγμή να το συζητήσουμε.

kavdas gia site

Η τελευταία μας ερώτηση αφορά στην Ιαπωνία, μιας και το τεύχος είναι αφιερωμένο στην προχωρημένη τεχνολογικά αυτή χώρα.

 Η Σφαγή των δελφινιών στην Ιαπωνία, έχει ευαισθητοποιήσει πάρα πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως για να σταματήσει, ακόμη και Ιάπωνες καλλιτέχνες συμμετείχαν σε καμπάνιες.

 1. Αρκεί μία καμπάνια για να σταματήσει;

Μία καμπάνια είναι η αρχή, δεν αρκεί όμως. Μεγάλη έκπληξη μου προκαλεί η παντελής έλλειψη παγκόσμιας νομοθεσίας που να προστατεύει αυτά τα υπέροχα πλάσματα από τη γενοκτονία (περί τις 20.000 σκοτώνονται στην Ιαπωνία, με την επίσημη άδεια της ιαπωνικής κυβέρνησης) και το λαθρεμπόριο, με σκοπό την εκμετάλλευσή τους σε θεματικά θαλάσσια πάρκα. Ενθαρρυντική είναι η πορεία που διοργανώθηκε το περασμένο φθινόπωρο έξω από την Ιαπωνική Πρεσβεία στο Λονδίνο, μία από τις μεγαλύτερες που έχει γίνει ποτέ για δικαιώματα ζώων.

2. Τι απαντάς σε αυτούς που για καθετί που συμβαίνει εκτός συνόρων χρησιμοποιούν την φράση «Εδώ υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν, με τα ζώα θα ασχολούμαστε;»

Βρισκόμαστε πλέον σε ένα σημείο της ανθρώπινης ιστορίας όπου η κοινωνία μας γνωρίζει καλά, έχει αποδεχτεί και μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι είμαστε μέρος ενός ευρύτερου συνόλου, ενός οικοσυστήματος όπου όλα και όλοι λειτουργούν και επιβιώνουν σε αλληλεξάρτηση. Φυσικά και τασσόμαστε υπέρ του να ζούμε όλοι σε συνθήκες ανώτερες της απλής επιβίωσης, ωστόσο είναι απόλυτα εφικτό να παλεύουμε παράλληλα και για την αγαστή μας συνύπαρξη με το γύρω περιβάλλον μας, χωρίς να εκμεταλλευόμαστε και να επηρεάζουμε σε καταστροφικό βαθμό τη φύση.

 3. Τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει για να αλλάξουμε και να ευαισθητοποιηθούμε συλλογικά;

Ο μόνος τρόπος για να ευαισθητοποιηθούμε συλλογικά είναι η εκπαίδευση: Οργάνωση ημερίδων και σεμιναρίων αφιερωμένα στα υπέροχα αυτά πλάσματα. Υπάρχουν ωστόσο πολλά διαδικτυακά ψηφίσματα κι αιτήσεις που μπορείς κανείς να υπογράψει κατά αυτής της βαναυσότητας, που ελπίζουμε να σταματήσει άμεσα.

Η φωτογράφηση του Άλεξ Ναπολέων Κάβδα πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο – Bar ΜΠΙΠ,
Αγίου Μελετίου 25, Αθήνα. Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Χριστίνα Χριστοφή.
https://www.facebook.com/BeepTheaterBar