Θανάσης Σταυρόπουλος – Βαγγέλης Τάτσης

ΑΙ2 ΤΡΑΓΩΔΙΑΙ»

Σκηνοθεσία: Μαρία Μανώλη

Δευτέρα & Τρίτη, 21:00

Θέατρο ΒΑΦΕΙΟ «ΛΑΚΗΣ ΚΑΡΑΛΗΣ»

 μαρια μανωλη

Το θεατρικό κείμενο «ΑΙ2 ΤΡΑΓΩΔΙΑΙ», των Θανάση Σταυρόπουλου-Βαγγέλη Τάτση, που θα παρουσιαστεί κάθε Δευτέρα στις 19.30 και Τρίτη στις 21:00 από τις 23 Νοεμβρίου στο θέατρο ΒΑΦΕΙΟ «ΛΑΚΗΣ ΚΑΡΑΛΗΣ», είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία σε έμμετρη μορφή,που για πυρήνας της έχει από τη μία μεριά τους βασικούς χαρακτήρες από τον Οθέλλο του Σαίξπηρ και αυτών των τραγωδιών του Οιδίποδα και της Αντιγόνης και από την άλλη χαρακτήρες από τη «Μυθολογία» τόσο της Ελλάδος όσο και αυτής της σύγχρονης καθημερινότητάς μας.

Η ιστορία αρχίζει όταν μια ομάδαμεταναστών από την Αφρική, με πρωτοστατούντα έναν Μαυριτανό ονόματι Αχμέτ, ελπίζοντας για ένα καλύτερο μέλλον αποφασίζουν να αναζητήσουν την τύχη τους στην Ευρώπη. Δυστυχώς όμως όπως χιλιάδες άλλοι μετανάστες ναυαγούν καταλήγονταςστην Κύπρο, το νησί της Αφροδίτης.

Τόσο ο Αχμέτ όσοι και οι υπόλοιποι προσπαθούν να κατανοήσουν σε ποιο μέρος τούς έριξε η ανάγκη. Ξαφνικάπαρουσιάζεται μπροστά τους η θεά Αφροδίτηη οποία «γοητευμένη» από τη διαφορετικού χρώματος επιδερμίδα του Αχμέτ, θα τουδώσει ένα διέξοδο στις αναζητήσεις τουπροτείνοντάς του δυο ζωές για να επιλέξειτην καλύτερη. Αυτές του Οθέλλου ή του Οιδίποδα, με μόνη προϋπόθεση να κοιμηθεί μαζί της.

Η Αφροδίτη είναι όμως ήδη μια θεά 5.000 χρόνων περίπου και λίγα πράγματα μπορεί να θυμηθεί και να διαχειριστεί πλέον. Ο Αχμέτ μη γνωρίζοντας τι τον περιμένει δέχεται. Μαζί με αυτόν δέχονται και οι υπόλοιποι μετανάστες να «παίξουν» τους ρόλους που τους αναθέτει η Αφροδίτη προκειμένου να πλαισιώσουν τις «ζωές» των Οιδίποδα και Οθέλλου όπως αυτές παρουσιάζονται στους σχετικούς μύθους.Για κακή τους τύχη όμως εμφανίζεται κάποιος από την Ευρωπαϊκή Ένωση καιχαλάει τα αρχικά σχέδια της Αφροδίτης μπερδεύοντας την ακόμα περισσότερο. Όπωςεπίσης τη δυσκολεύει και η ξαφνική εμφάνιση ενός κατώτερου θεού της ελληνικής μυθολογίας, του Μώμου, που έχειμοναδικό σκοπό να κάνει ανυπόφορες τις ζωές τόσο της θεάς Αφροδίτης που μισεί,όσο και όλων των ανθρώπων που μπερδεύονται σε αυτό το περίεργο γαϊτανάκι. Οι ρόλοι μπλέκονται, οι παρεξηγήσεις διαδέχονται η μία την άλλη και ώσπου να φτάσουν όλοι στο τέλος ο δυστυχής Αχμέτ-Οθέλλος-Οιδίποδας έχει φτάσει ο ίδιος στα όρια του όπως άλλωστε και όλοι οι υπόλοιποι.

Το έργο πραγματεύεται την άσβεστη επιθυμία, μερικές φορές του ανθρώπου, του κάθε ανθρώπου ακόμα και ενός τυχαίου μετανάστη, να γευτεί μια ζωή διαφορετική από αυτή που ήδη έχει. Μια ζωή που όταν του προσφερθεί, δεν είναι σε θέση ναγνωρίζει πάντα και το κόστος της. Οι ήρωες του έργου μπερδεύονται, μπερδεύουν, παρεξηγούν, παρανοούν λεγόμενα και πράξεις, κυρίως δικές τους και όλοι μπλέκονται σ’ ένα παράξενο κουβάρι παρεξηγήσεων.

Και στο τέλος, η όποια είδους κάθαρση, θα έρθει από «κάτω». Από τον ίδιο τον άνθρωπο, που θα αποφασίσει εντέλει να δει την δική του πραγματικότητα, και όχι αυτή που του υπαγορεύεται από τον οιοδήποτε θεό.

 

[divider]Συντελεστές[/divider]

Κείμενο: Θανάσης Σταυρόπουλος – Βαγγέλης Τάτσης

Σκηνοθεσία: Μαρία Μανώλη

Σκηνικά – Κουστούμια: Ανθή Πετρουλάκη

Μουσική: Βασίλης Τσεντούρος

Χορογραφία – Σκηνική Πάλη: Αντιγόνη Σαρρή

Σκηνοθεσία Φωτισμών – VIDEO: Μάρκος Παπαϊωάννου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κάτια Ευστρατίου

Προβολή-επικοινωνία: BrainCo Α.Ε.

Παραγωγή: STAGE ALIVE

 

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:

Βαγγέλης Αλεξανδρής

Τακης Βρανοπουλος

Καλή Δάβρη

Κώστας Ζέκος

Αναστάσης Κολοβός

Αθανασία Κούσουλα

Θανάσης Σταυρόπουλος

Μάρκος Στεφάνου
[divider]Τεύχος Νοεμβρίου 2015[/divider]