Συνέντευξη: Γιώργος Μπίλιος

Οι 2Cellos αποτελούνται από τους Κροάτες τσελίστες Stjepan Hauser και Luka Sulic. H σκληρή δουλειά, αλλά και η αγάπη τους για την μουσική είναι τα κίνητρα που δημιούργησαν αυτό που είναι σήμερα.

Έχουν συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως Sir. Elton John, Red Hot Chili Peppers, Andrea Bocelli και George Michael.

Ροκάρουν κλασικά και σπάνε τα στεγανά της μουσικής για ένα διαφορετικό μεταμοντέρνο ήχο. Έχουν καταφέρει το παγκόσμιο κοινό να τους ξεχωρίζει, ενώ δεν είναι λίγες οι διασκευές που έχουν μεταμορφώσει παλιές επιτυχίες, σε νέα αριστουργήματα.

Update 7/2017: Οι 2Cellos έχουν ήδη κυκλοφορήσει το άλμπουμ τους με το τίτλο «Score» διασκευάζοντας μουσικές, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής ορχήστρας του Λονδίνου, από ταινίες που όλοι έχουμε αγαπήσει. Μεταξύ αυτών και το Chariots of Fire του δικού μας Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Πιστεύετε ότι τα όρια πρέπει να καταρριφθούν προκειμένου να υπάρξει επιτυχία;

Πιστεύουμε ότι η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση είναι το συστατικό για να καταφέρεις την επιτυχία. Αν πιστεύεις πραγματικά σε κάτι και προετοιμαστείς για να δώσεις ότι καλύτερο μπορείς, μπορείς να φτάσεις την επιτυχία και φυσικά να καταρρίψεις τα όρια που προκύπτουν. Είναι σημαντικό για τους νέους μουσικούς ότι δεν ακολουθούν τα βήματα κανενός. “Ο καθένας πρέπει να προσπαθήσει να βρει τον δικό του δρόμο και να μην ακολουθεί κανόνες· Οι κανόνες είναι για να καταρρίπτονται. Μόνο όταν γίνει αυτό, θα μπορείς να κάνεις κάτι μοναδικό στην ζωή σου” είπε ο Šulić.

Αν δεν ήσασταν μουσικοί, τι θα θέλατε να είστε;

Η Μουσική είναι η ζωή μας, επομένως δεν μπορούμε να φανταστούμε τίποτα άλλο εκτός από το να είμαστε μουσικοί!

2 cellos site 1

Πριν την αναγνώριση, πίστεψαν σε σας οι άνθρωποι; Αντιληφθήκατε ποτέ ότι έχετε φέρει μια τόσο μεγάλη επιτυχία και πιστεύετε ότι ήταν λόγω της σκληρής δουλειάς ή λόγω καλής τύχης;

Από τότε που ήμασταν πολύ μικροί, πάντα ονειρευόμασταν να γίνουμε επαγγελματίες τσελίστες, αλλά ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο επιτυχίας. Είναι εντελώς καινούριο για μας. Ριχτήκαμε μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό κόσμο.

Ποτέ δεν είχαμε βιώσει αυτήν την τρέλα στη ζωή μας. Είναι απίστευτο να σκέφτεσαι ότι έχουμε ήδη πάνω από 900.000 συνδρομητές στο κανάλι μας στο Youtube και πως έχουμε συνεργαστεί με καλλιτέχνες, όπως οι Red Hot Chili Peppers, Andrea Bocelli και George Michael.

Πιστεύουμε ότι έχουμε αυτή την επιτυχία εξαιτίας φυσικά της σκληρής δουλειάς, αλλά επίσης ήμασταν και πολύ τυχεροί που λάβαμε την υποστήριξη του Sir Έλτον Τζον. “Είναι 67 χρονών και είναι απίστευτο να τον παρακολουθείς κάθε βράδυ να δίνει το 120%. Είναι ένας ζωντανός θρύλος και ήταν ένα όνειρο να συνεργαστούμε μαζί του”, είπε ο Šulić στον John.

2 cellos site 2

Πως θέλετε να κάνετε το κοινό να αισθάνεται μετά από μία συναυλία;

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να “κουβαλάμε” ενέργεια και πάθος, όταν παίζουμε τσέλο, μιας και θέλουμε να εμπνέουμε και να δίνουμε ενέργεια στο κοινό. Το Τσέλο είναι ένα διεθνές όργανο που σημαίνει πάρα πολλά για εμάς, γιατί έχει πολλές δυνατότητες και είναι ικανό να κάνει τόσο πολλά διαφορετικά πράγματα, διαφορετικούς ήχους, εφέ. Θέλαμε να επεκτείνουμε τις δυνατότητες παιξίματος του τσέλο και να αναπτύξουμε τρόπους και τεχνικές για να παίζουμε, και φυσικά να δείξουμε στο κοινό το πόσο διαφορετικό, κουλ, δυναμικό μπορεί να γίνει το όργανο αυτό. Είχαμε αυτή την μεγάλη επιθυμία να προσελκύσουμε ένα ευρύτερο κοινό και να κάνουμε τους νέους ανθρώπους να ενδιαφερθούν για το όργανο αυτό, αλλά και την καλή μουσική γενικότερα.

Πάντα υπήρχε αυτό το ροκ αγρίμι μέσα μας που ήθελε να εκραγεί και μία πλευρά μας ήθελε να γεμίσει μεγάλους χώρους, αρένες, στάδια. Θέλαμε να ζήσουμε αυτή την ευφορία, τους τρελούς θαυμαστές που ζητωκραυγάζουν, ένα light show, αδρεναλίνη, μία άγρια ροκ ατμόσφαιρα. Ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι με αυτή την ιδέα!! Πάντα παίζαμε με πολύ πάθος, ενέργεια και αδρεναλίνη, ακόμα και τα κλασσικά τραγούδια. Μερικές φορές κριθήκαμε για αυτό και τελικά τώρα μπορούμε να ροκάρουμε με την ψυχή μας.

2 cellos site 3

Μέχρι τώρα έχετε 3 δίσκους με διασκευές. Είναι στα σχέδια σας ένας δίσκος με τη δική σας αποκλειστική μουσική; Είναι αυτό ένα μεγαλύτερο βήμα που θέλετε να επιδιώξετε;

Επιθυμούμε να γίνουμε γνωστοί για περισσότερα πέρα από τις διασκευές γνωστών τραγουδιών. Θέλουμε να αναγνωριστούμε ως πρωτοπόροι, που πήραμε κάτι παλιό και το μεταμορφώσαμε σε κάτι εντελώς καινούριο.

Μας αρέσει η διευθέτηση λέξεων ή διασκευή, επειδή αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να το διαφοροποιήσουμε παντελώς και να βάλουμε τη δική μας πινελιά στο τραγούδι. Όλα έχουν να κάνουν με το να δημιουργείς κάτι καινούριο και διαφορετικό.

Ίσως στο μέλλον να επικεντρωθούμε αποκλειστικά και μόνο στη δική μας μουσική αλλά θα πρέπει να περιμένουμε και βλέπουμε.

Υπάρχει μία πόλη που επισκεφτήκατε, κατά τη διάρκεια της περιοδείας σας και ενθουσιαστήκατε τόσο πολύ;

Αγαπάμε την Μαδρίτη και είμαστε χαρούμενοι που θα ξαναγυρίσουμε για να κάνουμε εμφανίσεις.

Επιμέλεια προλόγου: City Code Mag