από το Γιώργο Μπίλιο

Κάποια πράγματα μπορεί να συμβαίνουν τυχαία, αλλά μάλλον έπρεπε να γίνουν. Ψάχνοντας κάτι διαφορετικό απ΄τα συνηθισμένα για να φάω, η εσωτερική μου πυξίδα σταμάτησε Αγάθωνος και Καρόρη, στο κέντρο της Αθήνας. Στη Φεϋρούζ. Ένα μαγαζάκι που δεν σου γεμίζει το μάτι όταν το πρωταντικρίζεις, αλλά γεμίζει τον ουρανίσκο σου με άρωμα Ανατολής όταν δοκιμάζεις τις γεύσεις του. Μια οικογενειακή επιχείρηση που κουβαλάει την παράδοση αεροστεγώς και τη δωρίζει απλόχερα σ’ εκείνους που είναι ανοιχτοί στο μη συνηθισμένο.

Χωροχρονικά η μεταφορά της πολυπολιτισμικής Ανατολής στο Μοναστηράκι γίνεται απλά και μαγικά, μέσω της γεύσης. Η μαμά Φεϋρούζ μαγειρεύει, όπως και πριν από 30 χρόνια στην Αλεξανδρέττα, κάπου εκεί μεταξύ Αντιόχειας και Χαλεπίου, και τα παιδιά της αναλαμβάνουν να σε ξεναγήσουν σ’ αυτές τις μαγικές προσμίξεις μπαχαρικών – και όχι μόνο – με το χαμόγελο της οικειότητας και της ικανοποίησης κολλημένο στο πρόσωπό τους. Σαν να διηγούνται ένα παραμύθι. «Ένα γαστρονομικό παραμύθι φερμένο απ΄την Ανατολή στη Μεσόγειο», όπως μας είπε ο Ανδρέας Κιλτσικσής, ο μεγαλύτερος γιος και υπεύθυνος του καταστήματος. Ο ίδιος μουσικός «ακούει» το ζυμάρι να του μιλάει καθημερινά. Να μεταλλάσσεται, όπως κάθε οργανική ύλη που επηρεάζεται από τη θερμοκρασία και τις συνθήκες περιβάλλοντος. Να έχει τη δική του προσωπικότητα. Και να τη μεταβιβάζει στο μαγαζί. Σ’ ένα μαγαζί που ο ήχος της γεύσης ακούγεται δυνατά αλλά εσωτερικά. Σχεδόν μαγικά. Όπως μια ψαλμωδία. Σαν εκείνες που ο παππούς Σάββας σιγοτραγουδούσε, ψάλτης γαρ, στις εκκλησίες του χωριού. Πριν γνωρίσει την ανεπανάληπτη Φεϋρούζ, συνεργαστεί μαζί της και, για χάρη της, δώσει το όνομά της στην κόρη του. Κι εκείνη ό,τι έπιανε στα χέρια της του έδινε νοστιμιά…

IMG_4673-Edit-e1411163873123
Photo by: Ίσσαρη Δανάη

«Νομοτελειακά έγινε όλο. Ήταν η στιγμή που ο κόσμος άρχισε να δέχεται ευχάριστα το διαφορετικό. Κι ήταν το μόνο πράγμα που θα μπορούσα να κάνω. Να καταθέσω την κουλτούρα μου, βιωματικά, μέσα από τη γεύση. Όλα σε μας δουλεύουν σε πραγματικό χρόνο. Ό,τι χρειάζομαι το παραγγέλνω την ίδια μέρα. Είμαστε αυτό που λέμε, slow food», μας λέει ο Ανδρέας.

IMG_5218-Edit-e1411163836328
Photo by: Ίσσαρη Δανάη

Γράφω κι ακόμα δεν μπορώ να ξεπεράσω την εμπειρία του λαχματζούν με λαχανικά (έχει ένα ολόκληρο vegan menu), τη σούπα με τις κόκκινες φακές και το πεϊνιρλί με μαύρη ζύμη και ανθότυρο.

Η Φεϋρούζ ήρθε για να μας μαγέψει. Αρκεί να ’χουμε ανοιχτές τις κεραίες μας…

IMG_4669-e1411163913125
Photo by: Ίσσαρη Δανάη

Ο Αντρέας θέλει να καθιερώσει τις Παρασκευές, σε συνεργασία με τον Δήμο, πολιτισμικές εκδηλώσεις σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο έξω απ΄το μαγαζί του. Με fados, παραδοσιακά, blues, jazz, κουκλοθέατρο, κ.ά. Εμείς του ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Διαβάστε όλο το τεύχος Φεβρουαρίου

Facebook https://www.facebook.com/CityODE