Είναι ο ήρωας των τετράποδων φίλων μας, είναι ένας κτηνίατρος με εμπειρία, γνώση, αλλά και ΑΝΘΡΩΠΙΑ. Αυτό είχα καιρό να το νιώσω, ότι οι συγκάτοικοι μου θα είναι σε ασφαλή χέρια. Πάμε στον Λάζαρο και η ουρά κουνάει σαν τρελή, ξέρουν ότι θα πάρουν λιχουδιά, ξέρουν ότι θα ακούσουν γλυκά λόγια και ό,τι και αν υπάρχει θα το αντιμετωπίσουμε, γιατί έχει τον τρόπο, εκείνον τον τρόπο που κάθε κτηνίατρος θα έπρεπε να διαθέτει, υπομονή, γνώσεις και αγάπη. Του ζητήσαμε να μας γράψει τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα φαρμακείο για τον τετράποδο φίλο και συγκάτοικο ζωής. (Αρχισυντάκτης City Code) 

 20140616_195341

Φαρμακευτικό Κιτ

Ατυχήματα συμβαίνουν…

Ένα σωστά οργανωμένο βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να δώσετε στο σκυλί σας τις πρώτες βοήθειες μέχρι να το δει ο κτηνίατρος.

Το βαλιτσάκι αυτό διαιρείται σε πέντε τμήματα: Εργαλεία, φάρμακα για εξωτερική χρήση, φάρμακα για εσωτερική χρήση, κάποια μικρά αντικείμενα που θα παρηγορήσουν το σκυλί σας και το βαλιτσάκι που θα μεταφέρει όλα αυτά.

Μην ξεχάσετε

Ένα βιβλίο για τις πρώτες βοήθειες του σκύλου. Δεν μπορεί να γνωρίζουμε τα πάντα που μπορεί να συμβούν στο σκύλο μας και πώς να τα αντιμετωπίσουμε. Καλό θα είναι να το διαβάσετε εγκαίρως, πριν το χρειαστείτε.

Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι το καθαρό νερό. Αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, πάντα να έχετε επαρκή ποσότητα.

Προκειμένου να αποφύγετε ναυτία, κατά τη διάρκεια της διαδρομής, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το καταλληλότερο χάπι που κυκλοφορεί στην αγορά.

Εργαλεία

Φίμωτρο

Κάθε ζώο στον πόνο, ακόμα και το σκυλί σας, μπορεί να προσπαθήσει να σας δαγκώσει, όπως εσείς καθαρίζετε μια πληγή. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να του φορέσετε φίμωτρο .

Ξυριστική λεπίδα

Μικρό ψαλίδι

Λαβίδα

Ψηφιακό θερμόμετρο

Γλωσσοπίεστρα ή sticks παγωτού (μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως νάρθηκες)

Σύριγγα (3 cc) για τη χορήγηση υγρών φαρμάκων από το στόμα

Σταγονόμετρο (αντί της σύριγγας)

Σύριγγα (10 cc) για τον καθαρισμό και την πλύση πληγών

Παραμάνες σε διάφορα μεγέθη

Λαστιχένια γάντια

Κομπρέσα πάγου

Αιμοστατικός επίδεσμος

Νάρθηκας

Πετσέτα

Ψαλίδι νυχιών

Προμήθειες για εξωτερική χρήση

Το σκυλί σας είναι πιθανό να υποφέρει συχνά από εξωτερικούς τραυματισμούς και όχι από εσωτερικά τραύματα ή ασθένειες. Αυτά μπορεί να είναι από γρατζουνιές, χτυπήματα έως και δαγκώματα

Τα παρακάτω θα σας βοηθήσουν να κλείσετε μία πληγή, αλλά και να αποτρέψουν τη μόλυνσή της:

Στείρα επιθέματα (2 «x 4»)

Γάζες

Leucoplast και επιθέματα αυτοσυγκολλούμενα

Τσιρότα

Βαμβάκι

Οινόπνευμα και αντισηπτικά μαντηλάκια (αυτά που είναι σε μικρές ατομικές συσκευασίες)

Οξυζενέ (για τον καθαρισμό τραυμάτων και να επάγουν εμετό, όταν χρειάζεται)

Ιώδιο

Αντιβιοτική αλοιφή (Fucidin, Fucicort, Celestoderm)

Οφθαλμικά κολλύρια ( Tobrex, Tobradex)

Bαζελίνη

Αιμοστατικό βαμβάκι ή σκόνη

Προμήθειες για Εσωτερική Χρήση

Το σκυλί σας μπορεί να φάει κάτι χαλασμένο και να του προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση ή να τσιμπηθεί από κάτι δηλητηριώδες με έντονα συμπτώματα πόνου και δυσφορίας. Τα παρακάτω θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τέτοιου είδους καταστάσεις.

Ενεργό άνθρακα (για την απορρόφηση των τοξικών ουσιών)

Σιρόπι από Ipecac ή οξυζενέ (για να προκαλέσετε εμετό, ΠΡΟΣΟΧΗ, Δεν χορηγείται εάν ο σκύλος σας έχει καταπιεί οξέα, αλκάλια, ή προϊόντα πετρελαίου)

Δισκία Imodium για τη διάρροια

Τα παρακάτω θα σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε τον πόνο ή τα συμπτώματα αλλεργίας του σκύλου σας.

Κορτιζονούχα σκευάσματα, αντιισταμινικά, ατροπίνη, αδρεναλίνη.

 Αντικείμενα για την άνεση του σκυλιού σας

Τα παρακάτω θα κρατήσουν ζεστό το σκύλο σας, αν είναι τραυματίας, βοηθώντας στον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Μια πετσέτα και μια κουβέρτα (διπλωμένη σαν μαξιλάρι για το κεφάλι ή για να κρατήσει τα μέρη του σώματος ανασηκωμένα), καθώς είναι και χρήσιμο ως ένα αυτοσχέδιο φορείο, για να σηκώσουν και να μετακινήσουν το σκυλί στο αυτοκίνητο.

Θερμοφόρα ή ηλεκτρική κουβέρτα

Χρειάζεστε ένα βαλιτσάκι που να είναι αρκετά μεγάλο, με πολλαπλές τσέπες, για να χωρέσει όλες τις προμήθειες για τις πρώτες βοήθειες, ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να είναι σχετικά μικρό, έτσι ώστε να μη σας πιάνει χώρο και βάρος όταν ταξιδεύετε.

Συμπεριλάβετε Σημαντικές πληροφορίες

Στο εξωτερικό της τσάντας γράψτε με ανεξίτηλο μαρκαδόρο, σε όλες τις εκτεθειμένες πλευρές, «ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΚΥΛΟΥ». Αυτό θα βοηθήσει τους άλλους να το εντοπίσουν για να σας το φέρουν σε περίπτωση που προκύψει η ανάγκη.

Δημιουργήστε μια κάρτα με τις ακόλουθες πληροφορίες, τοποθετώντας την σε ασφαλές, αλλά εμφανές σημείο. Το όνομά σας, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου.

Όνομα και τον αριθμό τηλεφώνου ενός ατόμου κοντινού, ο οποίος , σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα αναλάβει τη φροντίδα του σκύλου σας αν δεν μπορείτε εσείς.

Το όνομα του σκυλιού σας και πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα που παίρνει (δόση και συχνότητα), τυχόν αλλεργίες ή σημαντικές ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να έχει.

Όνομα και τον αριθμό τηλεφώνου του κτηνιάτρου σας.

 Στοιχεία Επικοινωνίας

Ανδρέα Παπανδρέου 35, Γλυφάδα

Τηλ: 2108940590 , Κιν:  6932630952

Ιστοσελίδα του Λάζαρου: http://www.vetherapy.gr/
[button link=»https://www.facebook.com/LazarosKaranasiosPetVet» window=»yes»]Facebook Λάζαρος Καρανάσιος Κτηνίατρος[/button]
20140616_200259