Στοιβαγμένες ζωές σε καταφύγια, αδέσποτα που είχαν μία οικογένεια, που όμως ήταν ανεπαρκής. Χριστουγεννιάτικα δώρα που αφέθηκαν αρχές καλοκαιριού, μία κρίση που υπήρξε η δικαιολογία όλων όσων εγκατέλειψαν στους δρόμους, χωρίς καμία ευαισθησία και με σκληρότητα πολλές φορές. Θεωρίες για να μην στειρώνουν τους τετράποδους “φίλους” τους και φυσικά χιλιάδες εγκαταλείψεις που τελικά κατέληξαν σε κάποιο δρόμο αβοήθητα. Κουτάβια από παράνομα εκτροφεία στα αζήτητα επειδή δεν αγοράστηκαν ή έγιναν μηχανές αναπαραγωγής για να διαιωνιστεί ένα εμπόριο χωρίς τέλος, γιατί όσο υπάρχουν άνθρωποι που θα αγοράζουν, τόσο αυτό το παραεμπόριο θα συνεχίζει να υπάρχει.  Πολλά τα περιστατικά και ακραία πολλές φορές. Γιατί κανείς μας δεν σεβάστηκε απόλυτα τη ζωή, γιατί η ματαιοδοξία και το φαίνεσθαι θεωρούνται αξίες πια.

Μπορεί κάποιοι Δήμοι να συνεργάζονται με καταφύγια αλλά και πάλι οι εθελοντές των καταφυγίων είναι εκείνοι που τρέχουν με προσωπικό κόστος και την αγάπη τους για τα ζώα. Από την άλλοι Δήμοι, οι οποίοι δεν θέλουν να βλέπουν αδέσποτα, τα κυνηγούν ως μάγισσες, είναι οι ίδιοι που τα άφησαν στους δρόμους, τα αδέσποτα δεν αποφάσισαν μία ημέρα να προσγειωθούν στον πλανήτη γη. Ο Μπόγιας εν έτη 2016 υπάρχει και έχει όνομα και οι συμπολίτες μας γνωρίζουν για το ποιος θα τους εκπροσωπήσει, την επόμενη φορά δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Από την άλλη ζώα φυλακισμένα σε αυλές, δεμένα σε βαρέλια, σκυλιά που φορούν πνίχτες, αποστεωμένα ζώα και άρρωστα, παζάρια ψυχών όλα αυτά θα τα βρεις σε πολλές οικογένειες αλλά δεν είμαι και σίγουρος ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να φροντίσουν όχι ένα ζώο αλλά ούτε το ίδιο τους το παιδί. Κατανοώ ότι δεν το βάζεις στην ίδια μοίρα με μία ανθρώπινη ψυχή αλλά τουλάχιστον δεν χρειάζεται να κρατάς ένα ζώο σε αυτήν την κατάσταση.

Pet shop που πουλούν ζώα, φερμένα πολλές φορές από παράνομα καταφύγια τα κρατούν στις βιτρίνες τους, πολλές φορές χωρίς νερό ή φαγητό, με τον ήλιο να τα λούζει όλη μέρα, πολλά καταλήγουν και άλλα ασθενούν ή ήδη φέρουν ασθένειες που θα τα οδηγήσει στο θάνατο ενώ εσύ θα το έχεις αγοράσει για το παιδί σου, εξήγησε του γιατί πέθανε και ότι δεν ευθύνεται εκείνο; Το κέρδος μας έκανε άπληστους και είναι τόσο σημαντικό να έχουμε ένα ράτσας ζώο; Τελικά υιοθετούμε γιατί τα αγαπάμε ή για τους άλλους; Είναι τόσο σημαντικό να αποκτήσουμε ένα σκυλί ράτσας ή να αποκτήσουμε ένα φιλαράκι για να περνάμε όμορφες στιγμές;

Υιοθετήστε λοιπόν ένα αδέσποτο, ίσως το πρώτο που θα βρείτε στον δρόμο ή από ένα καταφύγιο για να μπορέσουν να σωθούν και άλλες ζωές ή ακόμα και αν δεν μπορείτε να πάρετε τη σοβαρή αυτή ευθύνη, δεν είναι παιχνίδια τα ζώα,  μπορείτε να κάνετε μία εικονική υιοθεσία, να βοηθήσετε σε ένα καταφύγιο ή να προσφέρετε τροφή και φάρμακα. Ας μην αφήνουμε όλο το βάρος στους εθελοντές των φιλοζωικών σωματείων, ας γίνουμε συνοδοιπόροι στο τεράστιο έργο που επιτελούν.

Οι νόμοι άλλαξαν, έγιναν αυστηρότεροι αλλά η νοοτροπία με δυσκολία θα αλλάξει, γιατί δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο της πολιτείας για να ενημερωθούν όλοι για τα δικαιώματα των ζώων, γιατί και εμείς οι ίδιοι θεωρούμε ότι όλα μας ανήκουν ενώ στην πραγματικότητα τίποτα δεν μας ανήκει.

Η διαστροφή κάποιων που καταναλώνουν τον χρόνο τους για να σκοτώσουν ή να βασανίσουν αντί να δημιουργήσουν κάτι όμορφο, ίσως σε πολλές περιπτώσεις είναι εκείνοι που αναφέρονται πολύ συχνά στους φιλόζωους, γιατί ταΐζουν τα αδέσποτα αντί ένα παιδί, οι ίδιοι που καταναλώνουν τουλάχιστον μία ώρα για να μαγειρέψουν φαγητό και να τοποθετήσουν φόλα για να σκοτώσουν ένα σκυλί ή ένα γατί. Τόσο χρόνος χαμένος για να ταϊστεί κάποιο πλάσμα στην γη που το έχει ανάγκη και αυτός νοιάζεται για την εξόντωση, τον θάνατο την καταστροφή, δεν έχει συγκεκριμένο προφίλ μπορεί να είναι από την φιλήσυχη κατά κοινή ομολογία,  γυναίκα της γειτονιάς μέχρι τον καθηγητή πανεπιστημίου, η διαστροφή δεν επιλέγει επαγγέλματα ή εκπαιδευτική μόρφωση, υπάρχει και αρκεί μονάχα εσύ που ενώ γνωρίζεις δεν μιλάς. Ένα τέτοιο είδος ανθρώπου μπορεί να συνεχίσει και σε άλλα είδη του πλανήτη μας και τότε όταν θα μιλήσεις ίσως να είναι αργά.

 

Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι:

 

  • Η σίτιση των αδέσποτων επιτρέπεται από τον νόμο.
  • Η κακοποίηση με τον οποιοδήποτε τρόπο επιφέρει  πρόστιμα και φυλάκιση.
  • Απαγορεύεται η εκτροφή ζώων συντροφιάς  για εμπορικούς σκοπούς.
  • Απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός ζώων συντροφιάς
  • Η στείρωση επιβάλλεται τόσο για λόγους υγείας και ευζωίας όσο για μείωση του υπερπληθυσμού των αδέσποτων.

Αν θέλεις να ενημερωθείς για τον νόμο αναλυτικά κάνε κλικ ΕΔΩ  https://www.zoosos.gr/oi-nomoi-pou-prostateuoun-ta-zoa/#axzz4Khv8Ox6O

Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που αναφέρονται στα ζώα όμως ο ιστότοπος www.zoosos.gr είναι από τους αγαπημένους μας, λόγω της εμπεριστατωμένης έρευνας που κάνει, χωρίς να δημοσιοποιεί ανακρίβειες από αναδημοσιεύσεις, με απόλυτο σεβασμό στη ζωή. Ένα κλικ αρκεί για να το διαπιστώσετε.

Αν ψάχνεις για να υιοθετήσεις υπεύθυνα ένα πρώην αδέσποτο που έχει βρει προσωρινή στέγη σε κάποιο καταφύγιο. Ενδεικτικά μπορείς να κοιτάξεις στους παρακάτω συνδέσμους ή  μπορείς να κάνεις αναζήτηση στο ίντερνετ και να βρεις ένα καταφύγιο στην περιοχή σου.

Καταφύγιο Ζωγράφου: https://www.facebook.com/katafugiozografou/#

 

Φιλοζωικός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας: https://www.facebook.com/filozoikos.neasfiladelphias.1/#

 

Καταφύγιο Αδέσποτων Λαυρίου: https://www.facebook.com/AdespotaLavrewtikhs/?ref=ts&fref=ts#

 

Αν θέλεις να προσθέσουμε και άλλα καταφύγια,  μπορείς να μας στείλεις τη δική σου πρόταση στο info@citycodemag.com