Ο γαλαξίας Γαλαξίας
Με τον όρο Γαλαξίας αναφερόμαστε, στο γαλαξία στον οποίο ανήκει η Γη και το Ηλιακό Σύστημα, ενώ όταν αναφερόμαστε σε άλλο γαλαξία, τον γράφουμε με πεζό γ και ακολουθεί και το όνομα ή ο κωδικός του.

Η Γη βρίσκεται στις παρυφές του Γαλαξία, και έτσι αυτός, καθώς τον κοιτάμε κατά μήκος, φαίνεται να σχηματίζει μία γαλακτόχρωμη, φωτεινή λωρίδα από πάρα πολλά αστέρια, που διασχίζει τον ορατό από τη Γη ουρανό από την μία πλευρά του ορίζοντα μέχρι την άλλη. Αυτή είναι η γειτονιά μας και θεωρείτε μια από τις πιο ήσυχες εφόσον απέχει από πολλές περιοχές που έχουν μεγάλες εκρήξεις σούπερ νόβα.

athens 3α

ΓΑΛΑΞΙΑΣ
Αποτελείται από τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια αστέρες, έχει διάμετρο από 80.000 μέχρι 100.000 έτη φωτός, περίμετρο 250 ως 300 χιλιάδες έτη φωτός και πάχος γύρω στα 1.000 έτη φωτός. Η θέα από την Γη με αυτή τη μορφή είναι γνώριμη ειδικά τα καλοκαίρια.

athens 1

ΤΟ ΝΕΦΕΛΩΜΑ ΤΟΥ ΩΡΙΩΝΑ
Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα, είναι ένα από τα φαινομενικώς φωτεινότερα νεφελώματα, ορατό με γυμνό μάτι σε σκοτεινό ουρανό. Απέχει από εμάς 20 έτη φωτός. Θεωρείτε  η κοντινότερη στη Γη περιοχή παραγωγής νέων αστέρων. Η πραγματική του διάμετρος εκτιμάται σε 24 έτη φωτός, είναι ένα από τα πλέον φωτογραφημένα ουράνια σώματα. Αν μπορούσαμε να «ταξιδέψουμε» τη Γη προς αυτό το νεφέλωμα θα χρειαζόμαστε 5.000 χρόνια ταξίδι με 170 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο και ο ουρανός μας τα βράδια θα ήταν κάπως έτσι!

Έρευνα:

el.wikipedia.org

www.youtube.com