Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) (International Space Station – ISS) είναι ένας ερευνητικός διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η συναρμολόγησή του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1998, ενώ το πρώτο του πλήρωμα έφτασε το Νοέμβριο του 2000. Ο ΔΔΣ εξακολουθεί και σήμερα να βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, με την απόστασή του από την επιφάνειά της να κυμαίνεται μεταξύ 319,6 και 346,9 χιλιομέτρων. Ταξιδεύει με μέση ταχύτητα 27.744 χιλιόμετρα την ώρα, συμπληρώνοντας 15,7 περιστροφές την ημέρα.
Ο ΔΔΣ χρησιμοποιείται ως ερευνητικό εργαστήριο μικροβαρύτητας και βιολογίας σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας. Τα μέλη των πληρωμάτων του ΔΔΣ εκτελούν πειράματα στον τομέα της βιολογίας, της ανθρώπινης βιολογίας, της φυσικής, της αστρονομίας, της μετεωρολογίας κ.ά. Ο σταθμός είναι επίσης κατάλληλος για τον έλεγχο διαστημικών συστημάτων και εξοπλισμού που απαιτείται για μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη.
Ο ΔΔΣ είναι αναμφισβήτητα η πιο δαπανηρή ανθρώπινη κατασκευή που φτιάχτηκε ποτέ, με κόστος περί τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ύπαρξη και η λειτουργία του είναι αποτέλεσμα μιας από τις πιο σημαντικές διεθνείς συνεργασίες στη σύγχρονη ιστορία. Λοιπόν αυτή είναι μια εικόνα της Αργεντινής από το διάστημα, μια χώρα με 40 εκατομμύρια περίπου ανθρώπους. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής μετά τη Βραζιλία.
Κατέχει άφθονους φυσικούς πόρους, πληθυσμό με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, εξαγωγικό αγροτικό τομέα και ελαφρά διαφοροποιημένη βιομηχανική υποδομή. Η εσωτερική αστάθεια και οι διεθνείς τάσεις, όμως, συνέβαλαν στην παρακμή της Αργεντινής από την εξέχουσα θέση του 10ου πιο πλούσιου κράτους ανά κεφαλή το 1913, στην 36η θέση το 1998. Από το 2000 και μετά η Αργεντινή βρέθηκε με δημόσιο χρέος που έφτανε τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια!
Για να τραβηχτεί αυτή η εικόνα της Αργεντινής χρειάστηκαν 14 φορές παραπάνω χρήματα από ό,τι ήταν το δημόσιο χρέος της χώρας. Δεν λέω καλό το διάστημα και οι γνώσεις, αλλά γνώσεις χωρίς ανθρωπιά και αλληλεγγύη δεν είναι απαραίτητες, εφόσον δεν χρησιμοποιούνται προς όφελος όλων των πλασμάτων αυτού του πλανήτη.