Κείμενο: Ιωάννα Σπηλιώτη

Φωτογραφίες: Ιωάννα Σπηλιώτη & Νίκος Κοροβήλος

Ξεκινώντας κανείς το ταξίδι του για το Περού δεν ξέρει ποια διαδρομή να διαλέξει. Είναι τόσα πολλά τα μέρη που συνδυάζει, βουνά, θάλασσα, λίμνες, ποτάμια, ζούγκλα..

Εμείς διαλέξαμε τρεις από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς: Λίμα-Cusco – Machu Picchu- Ζούγκλα (Puerto Maldonado-Tambopata National Park- Lake Sandoval).

city code edw kai ekei 4

Αμαζόνιος-Ζούγκλα

Καθώς δεν είμαστε από τους πιο περιπετειώδεις τύπους που υπάρχουν και μη έχοντας προηγούμενη εμπειρία σκεφτόμασταν να αποφύγουμε τη Ζούγκλα. Είχα διαβάσει τόσα σχετικά με ζωύφια, κουνούπια, ασθένειες κλπ, που σκεφτόμασταν ότι περισσότερο ταλαιπωρία θα ήταν, παρά μια μοναδική εμπειρία. Κι όμως κάναμε λάθος κι ευχαριστούμε τόσο πολύ τη φίλη μας τη Λία που επέμενε και μας έπεισε να πάμε.

Καμία ταλαιπωρία! Ήταν όλα τέλεια οργανωμένα, η μεταφορά μας από και προς το αεροδρόμιο, τα ίδια τα Lodges, η εξυπηρέτηση του προσωπικού, οι παροχές, το πρόγραμμα των εξορμήσεών μας, ο οδηγός μας, το φαγητό. Ακόμα και οικογένειες με παιδιά ακολούθησαν το ίδιο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα μείναμε στο Inkaterra Hacienda Conception, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 20 λεπτών με μηχανοκίνητη βάρκα από το Puerto Maldonado, είναι από τα πιο κοντινά. http://www.inkaterra.com/inkaterra/inkaterra-hacienda-concepci%C3%B3n/location/

city code edw kai ekei 2

Και το βαθμολογήσαμε με άριστα.

Βέβαια, όσο πιο βαθιά στη Ζούγκλα πηγαίνει κανείς, τόσο πιο πολλά ζώα βλέπει. Καλύτερη περίοδος για να επισκεφτεί κανείς τη Ζούγκλα είναι μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου, δηλαδή κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου.

Δεν υπάρχει χειμώνας και καλοκαίρι στη ζούγκλα, αλλά περίοδος βροχής και περίοδος μη βροχής. Δεκέμβριο με Φεβρουάριο είναι καλοκαίρι στο Περού, αλλά περίοδος βροχών στη ζούγκλα.

Εμείς πήγαμε Δεκέμβριο. Μείναμε δύο βράδια… δεν θέλαμε να φύγουμε.

city code edw kai ekei 3

Το πρόγραμμα που επιλέξαμε περιελάμβανε:

Περπάτημα 6Km σε μονοπάτι μέχρι τη λίμνη Sandoval, βόλτα στη λίμνη με κανό, επιστροφή επίσης περπατώντας. Η βλάστηση είναι απίστευτη, δέντρα τεράστια, άλλα παρασιτικά με μοναδικούς σχηματισμούς. Σε αυτή τη διαδρομή είδαμε μαϊμουδάκια, πολύχρωμα παπαγαλάκια, ένα μικρό caiman, φωλιές τερμιτών, διάφορα είδη πουλιών και βίδρες μέσα στη λίμνη.

Νυχτερινή περιήγηση με μηχανοκίνητη βάρκα στο ποτάμι ψάχνοντας για caiman (είδος κροκοδείλων).

Περπάτημα σε canopy. Canopy λέγεται το ανώτερο επίπεδο ενός δάσους που σχηματίζεται από τις κορυφές των δέντρων. Πρόκειται για περπάτημα σε γέφυρες ύψους 20-30 μέτρων στηριγμένες σε κορμούς δέντρων ύψους 50-70 μέτρων. Διασχίζοντάς τες μπορεί να δει κανείς τη ζωή που κρύβεται στα υψηλότερα επίπεδα του δάσους.

Νυχτερινός περίπατος, αναζήτηση νυχτερινών ζώων, όπως φωσφορίζοντα βατράχια και πεταλούδες.
Οι ήχοι της φύσης στη ζούγκλα είναι μοναδικοί. Τα Lodges είναι ανοιχτά γύρω-γύρω, αλλά καλυμμένα με σήτα. Έτσι είσαι «προστατευμένος», αλλά νιώθεις ότι είσαι έξω, βλέπεις τα ζώα, ακούς όλους τους ήχους… από τα πιο εντυπωσιακά ο ήχος της τροπικής βροχής στη διάρκεια της νύχτας.

Tips
Αν και το συγκεκριμένο Lodge διέθετε τα πάντα, καλό είναι να έχει κανείς μαζί: γαλότσες, αδιάβροχο, φακό, λεπτές μακρυμάνικες μπλούζες, καπέλο και φυσικά αντικουνουπικό (υπάρχουν ειδικά αντικουνουπικά για τροπικές περιοχές, που είναι πιο δυνατά).