Τι να πρωτογράψεις για την Κική Μηλίδου, μία από τις καλύτερες ραδιοφωνικούς παραγωγούς και δεν το γράφω επειδή πρέπει να το γράψω αρκεί να ακούσεις μία εκπομπή για να το διαπιστώσεις και μόνος σου. Εκτός από σωστή Επαγγελματίας με χιούμορ και αγάπη στο Ραδιόφωνο είναι και από τους υπέροχους Ανθρώπους του χώρου.
Πώς και πότε ξεκίνησε η επαφή με το ραδιόφωνο;
Το ραδιόφωνο ήρθε στη ζωή μου για να καλύψει μια μεγάλη ανάγκη: Την ανάγκη μου για επικοινωνία. Η αφορμή για να ξεκινήσω να ασχολούμαι σοβαρά δόθηκε με έναν πολύ απλό τρόπο. Ενας επαγγελματίας του χώρου άκουσε ένα μήνυμα που είχα ηχογραφήσει στον τηλεφωνητή ενός φίλου και με φώναξε να κάνω δοκιμαστικό για μια διαφήμιση. Τη μουσική την αγαπούσα ήδη και όταν έμαθα πως η φωνή μου έχει δυνατότητες, ξεκίνησα να στέλνω demo σε σταθμούς. Έτσι προέκυψε ο Orange 93,2 και λίγο αργότερα ο Love radio. Το χειμώνα που πέρασε βρέθηκα στον Λάμψη 92,3 και το ταξίδι μου στο ραδιόφωνο συνεχίζεται.
Ακούς ραδιόφωνο;
Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς μουσική, δεν ακούω απλά ραδιόφωνο, το αγαπώ το ραδιόφωνο.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει εικόνα, τι είναι αυτό που μπορεί να ελκύει τον ακροατή;
Η μουσική και η προσωπικότητα του παραγωγού. Στο ραδιόφωνο μπορείς να είσαι κάθε μέρα χιλιάδες διαφορετικά πρόσωπα, όσα και οι ακροατές που σε ακούνε. Ο καθένας σου δίνει μια εικόνα που έχει φανταστεί για σένα και το στοίχημα σ’αυτή τη δουλειά, όπως και στη ζωή, είναι να ενεργοποιήσεις τη φαντασία αυτού που έχεις απέναντί σου. Αυτή είναι η μεγαλύτερη έλξη.
Πολλοί Ραδιοφωνικοί σταθμοί χρησιμοποιούν τον υπολογιστή για την πραγματοποίηση μιας μουσικής εκπομπής. Ποια είναι η γνώμη σου;
Είναι ένα «αναγκαίο κακό», δεν είναι το καλύτερό μου όμως. Το playlist βοηθάει να υπάρχει μια κοινή μουσική γραμμή για τον σταθμό. Η πορεία έδειξε πως ήταν μια σωστή κίνηση που βοήθησε στη βιωσιμότητα και το καθαρό προφίλ των σταθμών.
Ποια ανάγκη γεννάει την ύπαρξη τόσων ιντερνετικών σταθμών;
Η πολυπολιτισμικότητα! Ζούμε στην εποχή που μπορούμε, ανά πάσα στιγμή, να δούμε ζωντανά εικόνες από την άλλη μεριά της γης και να μάθουμε πράγματα που δεν θα είχαμε ποτέ την ευκαιρία. Ετσι ακριβώς συμβαίνει και με το ιντερνετικό ραδιόφωνο, μπορείς ανά πάσα στιγμή να ακούσεις μουσικές από όλα τα πλάτη του κόσμου και να ταξιδέψεις. Οσον αφορά στο ελληνικό ιντερνετικό ραδιόφωνο, το παρακολουθώ και θαυμάζω τους παραγωγούς που αφοσιώνονται σε αυτό, χωρίς να μπορεί αυτή τη στιγμή να τους φέρει οικονομικές αποδοχές. Όταν σε λίγα χρόνια μπει το ιντερνετικό ραδιόφωνο και στα αυτοκίνητα, ο χάρτης θα αλλάξει πολύ.
Η επιλογή μουσικής γίνεται αποκλειστικά από τον εκάστοτε ραδιοφωνικό παραγωγό ή από τον διευθυντή προγράμματος;
Συνήθως από τον διευθυντή προγράμματος, με κάποιες επιλογές από τον παραγωγό.
Γιατί οι νέες φωνές δεν αγκαλιάζονται με ευκολία από τους «μεγάλους» σταθμούς;
Γιατί αναζητούν την ασφάλεια των παλαιότερων παραγωγών.
Ποια είναι τα …συστατικά για μια επιτυχημένη συνταγή ραδιοφωνικού παραγωγού;
Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου. Το ραδιόφωνο είναι ζωντανός οργανισμός, όπως και οι ακροατές. Όταν υποκρίνεσαι κάτι που δεν είσαι, γίνεσαι μια μηχανή ανάμεσα σε μηχανήματα. Το ραδιόφωνο δεν είναι η καραμέλα που χρειάζεται η μέρα σου για να γίνει σούπερ, είναι ενέργεια που σε προκαλεί να δράσεις.
Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο και καινούριο μοντέλο εκπομπής που θα ήθελες να πραγματοποιήσεις δοθήσης της ευκαιρίας;
Θα ήθελα μια εκπομπή λόγου και Τέχνης και μεγάλου αυτοσαρκασμού σε ένα ραδιόφωνο που δεν θα το περιμένεις να την ακούσεις!
Ποιο θα ήταν το playlist του City Code;
Τα αγαπημένα μου τραγούδια είναι:
BEIRUT – The rip tide
MOULIN ROUGE ost – El Tango de Roxanne
NICK CAVE & THE BAD SEEDS – Mermaid
CRAIG ARMSTRONG – This Love
ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ – Εν Λευκώ.