Στρατής Πανούριος – Σκηνοθέτης

Με αφορμή την παράσταση LIVE LOVE RIDE μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη του έργου, που παίζεται αυτήν την περίοδο στο Θέατρο Προσκήνιο.

Ποια ήταν η αφορμή που γράφτηκε το “LIVE LOVE RIDE”;

«Το LIVE LOVE RIDE είναι η πρώτη θεατρική παράσταση που αφορά μοτοσικλετιστές. Γεννήθηκε από την ανάγκη να πάρουμε θέση ως «Καλλιτεχνικός Οργανισμός Κοχύλι» διαμέσου της τέχνης του θεάτρου στο τεράστιο θέμα της ασφαλούς οδήγησης και των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα. Το θέατρο ως εκπαιδευτικό εργαλείο είναι κάτι πολύ δυνατό, περνάει μηνύματα χωρίς να «δείχνει» με το δάκτυλο ποιο είναι το σωστό ή λάθος. Αφήνει το θεατή να αποφασίσει, λειτουργεί σε ένα πολύ βαθύτερο και ουσιαστικότερο επίπεδο. Ο θεατής τη στιγμή που βλέπει την παράσταση κρίνει, συγκρίνει, συνδέει και αποφασίζει πως θα έπραττε και ο ίδιος αν ήταν ένας απ’ τους «ήρωες» της παράστασης. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτής της παράστασης που αφορά κυρίως μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δίνει τη δυνατότητα στους νέους να λάβουν σοβαρά υπόψη τα θέματα που αφορούν την ασφαλή οδήγηση μιας μοτοσυκλέτας.

Η ασφάλεια του οδηγού αναφέρεται συχνά και χρόνια τώρα μέσα από διάφορες καμπάνιες, άλλοτε πάλι μέσα από σκληρές εικόνες, πως η παράσταση μπορεί να μεταφέρει το μήνυμα που δεν μπόρεσαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Η συνήθεια από σκληρές εικόνες μας κάνει απαθείς;

Όπως είπα παραπάνω η τέχνη έχει πολύ μεγάλη δύναμη, μεταφέρει εικόνες και ιδέες που μπορούν να αλλάξουν τις ζωές των ανθρώπων. Η παράστασή μας δεν διαχειρίζεται αρνητικές εικόνες, δε μεταφέρει φόβο, δεν έχει ίχνη αίματος στην άσφαλτο γι’ αυτό και μπορεί ίσως να κάνει αυτό που τα δελτία ειδήσεων δεν μπορούν. Αν μεταφέρεις αρνητικές εικόνες γύρω από ένα θέμα, τότε ναι ίσως το μυαλό μας τις διώχνει και δημιουργεί μια απάθεια προς αυτές. Είναι σημαντικότερο να δείξεις την ομορφιά της ζωής, την αγάπη για τη ζωή και μετά να ρωτήσεις: αυτό θα ήθελες να το χάσεις;

Ποια η αποστολή της παράστασης;

«Το LIVE LOVE RIDE» είναι ένας ύμνος στη ζωή και στη χαρά του ταξιδιού με τη μοτοσικλέτα. Αποστολή της είναι να φανερώσει έναν διαφορετικό δρόμο οδήγησης, μέσω της ευθύνης, της αυτοεκτίμησης και του σεβασμού στο ταξίδι. Σεβασμό προς τον εαυτό μας και στον συνάνθρωπο. Νοιάζεται για «το κοινό καλό» και μέσω του θεάτρου θέλει να μιλήσει στους νέους και ιδιαίτερα στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που τώρα είναι συνεπιβάτες πως αργότερα όταν θα πάρουν στα χέρια τους το τιμόνι μιας μοτοσικλέτας θα πρέπει να γνωρίζουν πως μπορείς να χαρείς τη ζωή αρκεί να λαμβάνεις τα σωστά μέτρα ασφαλούς οδήγησης.

Το κράνος σου πάει…

Το κράνος σου πάει… ή σε πάει και σε φέρνει..σπίτι ζωντανό. Είναι το μότο της παράστασής μας. Οι ήρωές επί σκηνής δεν αποχωρίζονται ποτέ το κράνος τους, είναι εκεί, το φοράνε όταν οδηγούν και είναι εκεί δίπλα τους, πάντα κοντά τους, ένα μήνυμα πως μοτοσικλέτα και κράνος είναι αλληλένδετα. Υπόψη: στην παράστασή μας επιτρέπεται το κράνος στην αίθουσα!

Τι σημαίνει αγάπη προς την μοτοσυκλέτα; Η αγάπη περιορίζεται σε ένα αντικείμενο, είναι εγωιστική ή υλιστική ή έχει βαθύτερες προεκτάσεις;

Εγώ δε θα πω τίποτα θα αφήσω τα λόγια της ηρωίδας του έργου μας της Ζωής να μιλήσουν:

»Όταν αφήνω το συμπλέκτη και ανοίγω το γκάζι, εκείνη τη στιγμή η καρδιά μου χτυπάει με χαρά’ Όταν νιώθω τον αέρα στο πρόσωπό ου, σ’ όλο μου το σώμα, όταν νιώθω βαθιά μέσα μου το αίσθημα του ότι μπορώ να ταξιδέψω παντού, τότε γίνομαι ένα με τον εαυτό μου και δε σκέφτομαι απολύτως τίποτα, τίποτα που να μπορεί να μου αποσπάσει την προσοχή. Θέλω να ταξιδέψουμε ως τα πέρατα του κόσμου, θέλω να δω, θέλω να οδηγώ, θέλω να βλέπω το δρόμο να ανοίγεται μπροστά μου ελεύθερος. Πάνω στη μοτοσυκλέτα κάθε κομμάτι του εαυτού μου νιώθει ζωντανό, νιώθω να ξαναγεννιέμαι σε κάθε στροφή, σε κάθε σταθμό..»

[divider]Πληροφορίες Παράστασης[/divider]

Info

Θέατρο Προσκήνιο | Καπνοκοπτηρίου 8 & Στουρνάρη, Πολυτεχνείο | τηλ. 210 8211855

Κάθε Σάββατο στις 18.00

Τιμή εισιτηρίου: 8 και 5 ευρώ| Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr

Ώρα έναρξης: 18.00

 

[divider]Περιγραφή Παράστασης[/divider]

«LIVE LOVE RIDE»

#to_kranos_sou_paei

Θεατρική Παράσταση

Από Σάββατο 7 Νοέμβρη στο θέατρο Προσκήνιο

Ο Άγγελος και η Ζωή, δύο νέοι που τους ενώνει η αγάπη τους για τη μοτοσικλέτα, συμπορεύονται στη ζωή και τους δρόμους του κόσμου. Αναπνέουν μαζί, γνωρίζουν νέους τόπους, ανακαλύπτουν την ελευθερία, και μαθαίνουν να κινούνται με ασφάλεια, γιατί ξέρουν ότι μόνο έτσι μπορούν να συνεχίσουν να ζουν.

Με κεντρικό σύνθημα «Το κράνος σου πάει» #to_kranos_soy_paei» η θεατρική παράσταση «LIVE LOVE RIDE», ανοίγει φέτος για πρώτη φορά στο κοινό, το τεράστιο κοινωνικό θέμα των νέων που πέφτουν καθημερινά θύματα της ασφάλτου.

Στόχος της παράστασης είναι να ευαισθητοποιήσει και να προβληματίσει τους θεατές για το «εθνικό ζήτημα», το πρόβλημα των τροχαίων στη χώρα μας, να ενισχύσει την πρόληψη και να μεταδώσει την πραγματικά τραγική διάσταση που κρύβεται πίσω από την απώλεια ενός νέου ανθρώπου, πέρα από τα στατιστικά στοιχεία και τους απρόσωπους αριθμούς.

Το έργο, το οποίο πραγματεύεται το θέμα της οδικής ασφάλειας μέσω της αγάπης και της επαφής των νέων με τη μοτοσικλέτα, βασίζεται σε αφηγήσεις και μαρτυρίες μοτοσικλετιστών και των οικογενειών τους.

Την προσπάθειά μας για την ευαισθητοποίηση των εφήβων και νέων στα θέματα της οδικής ασφάλειας υποστηρίζουν οι φορείς: Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας – Πάνος Μυλωνάς (ΙΟΑΣ), Πανελλήνιος Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Ανηλίκων «Αγάπη για Ζωή», Το Χαμόγελο του Παιδιού, κ.α.

[divider]Βιογραφικό Σκηνοθέτη[/divider]

Ο Στρατής Πανούριος είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας. Σπούδασε Σκηνοθεσία θεάτρου στο Εργαστήρι Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου το 2004, υπό τη διεύθυνση του Στάθη Λιβαθινού. Επίσης, είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου το 1993 και του Εργαστηρίου Νέων Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων το 1992, υπό τη διεύθυνση του Στρατή Καρρά. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα Πάτρας, Αγρινίου, Κέρκυρας, στο Δημοτικό Θέατρο του Fasano στην Ιταλία, καθώς και σε θεατρικές σκηνές της Αθήνας.

[divider]Info[/divider] Η παράσταση αφιερώνεται σε όλους τους νέους που δεν πρόλαβαν να γευτούν τη χαρά της ζωής, αλλά άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο.

«Live now – Love the trip – Ride with safety»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο/ Σκηνοθεσία: Στρατής Πανούριος

Επιμέλεια Κίνησης: Θέμης Βλάχος

Σχεδιασμός Φώτων: Στάθης Σάλτας

Μουσική : Στρατής Πανούριος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αγγέλικα Σταυροπούλου, Τηλέμαχος Γ. Τσώλης

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Γεωργιάδης

Δημόσιες Σχέσεις: Χρύσα Ματσαγκάνη, Αρτίνα Γκέτση

Υπεύθυνοι σχολείων: (6945 559840) – (6977 474002) στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια)

Παραγωγή: «Κοχύλι» Καλλιτεχνικός Οργανισμός

Η παράσταση έχει αναρτηθεί στην Διαδικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη του Υπουργείου Παιδείας, http://eyliko.minedu.gov.gr

[divider]ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015[/divider]