Συνέντευξη: Γιώτα Δημητριάδη

Φωτογραφίες: George Alexandrakis

Μου λέει μια φίλη μου την ώρα που η Ρίτα ερμήνευε το ομώνυμο τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου: «Ρε συ, κοίτα! Αυτή είναι η ίδια το αερικό!» και πράγματι κάθε στίχος, κάθε νότα μοιάζει να τη διαπερνά ως τα ακροδάχτυλα των ποδιών της. Οι ερμηνείες της σε συγκινούν βαθιά, γιατί βγαίνουν από την ψυχή της.

Όσο για τη φωνή της; Δεν είναι τυχαία η δήλωση του Θάνου Μικρούτσικου: «Η Ρίτα Αντωνοπούλου είναι μακράν η καλύτερη τραγουδίστρια της γενιάς της, με σπουδαία σκηνική παρουσία, τραγουδά τις συλλαβές, τις λέξεις και τις φράσεις με τρόπο τέτοιο, που αποκτούν ζωή στην ερμηνεία της».

Είναι όμως και αυτή η αύρα της, το χαμόγελο της, η ενέργεια της που σ’ ελκύουν. Είναι όμορφη, με μια ομορφιά που αναβλύζει από μέσα της, μια γοητεία ξεχωριστή, διαθέτει  με μια λέξη: το χάρισμα.
Έπειτα από τις sold out εμφανίσεις της με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Γιάννη Κότσιρα, μας μιλά στο citycodemag για τα επόμενα σχέδιά της.

Αν έκανες έναν απολογισμό της σεζόν που κλείνει, τι τίτλο θα έβαζες;
…Κι αυτό που θέλω να σου πω, το πιο όμορφο από όλα, δε στο ‘χω πει ακόμα…

Έχεις μετρήσει ποτέ, ποιο από τα τραγούδια σου, σου προκαλεί την πιο μεγάλη συναισθηματική φόρτιση και ποιο τη μεγαλύτερη ευφορία;
Τον τελευταίο χρόνο, η μεγαλύτερη φόρτιση έρχεται με τον Μικρόκοσμο. Όταν έρχεται η ώρα να πω τη Ρόζα, όταν παίζουμε μόνοι μας με τον Θάνο Μικρούτσικο, εκεί πια νιώθω ότι αν όλοι από κάτω άφηναν τον εαυτό τους ελεύθερο να εκφραστεί ή θα ανέβαιναν πάνω στη σκηνή μαζί μου ή πάνω στα τραπέζια. Κι εγώ μαζί τους να το τραγουδάμε παρέα.

Παρακολούθησες καθόλου το «Voice»;
Πρέπει να είμαι από τους ελάχιστους Έλληνες, που δεν έχουν αποκωδικοποιητή και άρα δεν έχουν τηλεόραση. Δεν το έχω παρακολουθήσει. Έχω όμως εικόνα για το παιχνίδι, γιατί είχα δει κάποια βιντεάκια στο διαδίκτυο.

Θα συμμετείχες σ’ ένα τέτοιο talent show, αν ήσουν στην αρχή της καριέρας σου;
Όχι ,γιατί θεωρώ ότι δεν θα είχα να κερδίσω τίποτα από μια  τέτοια εμφάνιση. Είναι εντελώς έξω από αυτό που κάνω.

Θεωρείς πρέπον ένας καλλιτέχνης να τοποθετείται πάνω σε  κοινωνικό- πολιτικά ζητήματα δημόσια, από τη στιγμή που μπορεί να έχει ένα φανατικό κοινό στην πλάτη του;
Δεν υπάρχει πρέπει ή δεν πρέπει. Ο καθένας οφείλει να πράττει σύμφωνα με αυτό που νιώθει και πιστεύει. Αν ένας καλλιτέχνης νιώθει την ανάγκη να τοποθετηθεί δημόσια για ένα ζήτημα, ας το κάνει. Εγώ προτιμώ να μιλώ μέσα από τη δουλειά μου.

Είσαι σε μια συνεχή ανοδική πορεία. Η επιτυχία σε έχει αλλάξει στον τρόπο που δουλεύεις, που επιλέγεις τι θα κάνεις, στους ρυθμούς σου;
Το μόνο που αλλάζει είναι ο λιγότερος χρόνος που απομένει για προσωπικά πράγματα και το άγχος για να συνεχίσω την πορεία μου με αξιοπρέπεια, για να μπορώ να ζω από αυτό που αγαπώ σε αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς.

Θα μας πεις λίγα λόγια για τη νέα σου δισκογραφική δουλειά και τα τραγούδια που σου έγραψε ο Γιώργος Ανδρέου;
Είμαι περήφανη για αυτή τη δουλειά! Είναι σε στίχους και μουσική του Γιώργου Ανδρέου και υπολογίζουμε να το κυκλοφορήσουμε τελικά μετά το καλοκαίρι. Δουλέψαμε πολύ και περάσαμε υπέροχα σε όλη τη δημιουργική διαδικασία και μέσα υπάρχουν τραγούδια που εγώ τα νιώθω σαν γροθιά στο στομάχι. Είμαι πολύ περίεργη να δω πώς θα τα ακούσετε κι εσείς.

Τι διαφορετικό έχει αυτός ο δίσκος από τους προηγούμενους;
Εμένα! Διαφορετική, αλλά και συνεπή με ό,τι έχω κάνει μέχρι σήμερα. Νιώθω ότι και εγώ προσπάθησα να πλησιάσω τον τρόπο του Γιώργου και αντίστοιχα ο Γιώργος τον δικό μου και νομίζω ότι  το αποτέλεσμα μας δικαιώνει πανηγυρικά.

Πότε είναι προγραμματισμένες οι επόμενες εμφανίσεις σου;
Παρέα με τον Θάνο Μικρούτσικο ξεκινάμε από Γερμανία στις αρχές Ιουνίου για δύο συναυλίες. Μαζί μας θα είναι κι ο Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά. Έπειτα ξεκινά η καλοκαιρινή μας περιοδεία, μαζί και με τον Γιάννη Κότσιρα με μια μεγάλη συναυλία στο Θέατρο Πέτρας στις 20 Ιουνίου. Θα πάμε σε όσα περισσότερα μέρη της Ελλάδας μπορούμε. Κάπου θα μας πετύχετε! Επειδή έχω πολύ καιρό να κάνω κάτι μόνη μου και μου έχει λείψει αποφάσισα, να κάνω ένα live για λίγους και καλούς στον πολυχώρο Ρότα στην Σόλωνος στις 24Μαίου με την συνοδεία μόνο ενός ακορντεόν, το οποίο θα παίζει ο πολυτάλαντος Παναγιώτης Τσεβάς.