Ο Τάκης είναι ένας νέος άνθρωπος που τον παρατηρώ ημέρες τώρα να βγαίνει στα γρήγορα για ένα τσιγάρο στην καφετέρια του Νοσοκομείου, αυτήν την φορά κάθισε δίπλα μου και άνοιξε συζήτηση. Η ανάγκη για επικοινωνία μετά από τόσες ημέρες παραμονής, έγκλειστος λόγω θεραπειών, φαίνεται στις κινήσεις του.

Εκείνη την ημέρα δεν ήμουν στα καλά μου, ξέρεις εκείνα τα μικροπράγματα που σε πιέζουν και από την άλλη ένας άνθρωπος που παλεύει για να ζήσει.

Οι γιατροί του είχαν διαγνώσει καρκίνο στους όρχεις, ευτυχώς που και ο ίδιος παρατήρησε αρχικά κάποιες αλλαγές και του έσωσε πραγματικά τη ζωή, αν είχε καθυστερήσει ή δεν το είχε λάβει στα σοβαρά, όπως πολλά περιστατικά τέτοιου τύπου που δεν πρόλαβαν, θα ήταν πολύ αργά για τον ίδιο. Η έγκαιρη διάγνωση ειδικά στον καρκίνο των όρχεων μπορεί να σώσει κάποιον συνάνθρωπο μας.

Εκείνος πέρα από τα όσα βίωνε, εξαντλητικές θεραπείες, δεν έχασε καθόλου το χαμόγελο του και το μόνο που τον στεναχωρούσε ήταν ότι δεν θα μπορέσει να τεκνοποιήσει, γιατί δεν γνώριζε τη διαδικασία που κάνουν συνήθως πριν την ορχεκτομή, κατάθεση στην τράπεζα σπέρματος. Οι επιστήμονες καλό θα ήταν να ενημερώνετε τους ασθενείς για όλες τις εναλλακτικές. Το θέμα δεν είναι να θεραπευτεί μόνο ο καρκίνος αλλά και η ζωή του μετά την θεραπεία να συνεχιστεί κανονικά χωρίς να χρειαστεί να τον βαραίνει κάτι, μιας και την λύση θα του την έχετε ήδη δώσει.

Θα μπορούσες να υιοθετήσεις του αναφέρω, ξέρεις πόσα παιδιά θα ήθελαν να σε έχουν πατέρα, χαμογελάει και το σκέφτεται, πολύ μεγαλύτερος από την πραγματική του ηλικία ο ίδιος, σαν να μεγάλωσε αστραπιαία. Το άλλο του θέμα ήταν στην επαρχία που ζούσε, τα στόματα δεν παραμένουν κλειστά αλλά συνεχίζουν και μιλούν, ακόμα και αν ένα παιδί περνάει στην πιο γλυκιά του ηλικία ένα σοβαρό θέμα υγείας, αλήθεια υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που μιλούν; Θα αλλάξει κάποτε κάτι, θα αλλάξουμε ποτέ ως κοινωνία, να μην μιλάμε χωρίς να γνωρίζουμε τι τραβάει ο καθένας; Κάθε άνθρωπος τραβάει το δικό του Γολγοθά, άλλοτε μικρό και άλλοτε μεγάλο. Πέντε λεπτά δικής μας κριτικής, μπορεί να δημιουργήσουν ώρες ατελείωτες που ένας άνθρωπος θα βασανίζεται, από σκέψεις και ίσως του χαλάσουν ολόκληρη τη ζωή, όλοι έχουμε λυγίσει.

Ο Τάκης είχε ήδη τελειώσει και το δεύτερο του τσιγάρο, παρέμενε χαμογελαστός αλλά και σκεπτικός, φεύγοντας γυρνάει και μου λέει θα είμαι καλός πατέρας; Πολύ καλός του απαντάω και έβλεπες το πρόσωπο του να φωτίζεται από χαρά. Εγώ την αλήθεια έλεγα.

Νέα άτομα δεν τον πρόλαβαν, γιατί απλά φοβήθηκαν ή έκρυψαν τους πόνους ή τις αλλαγές που υπήρξαν στο συγκεκριμένο σημείο, ξεκάθαρα από ταμπού. Δυστυχώς νέοι άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή γιατί απλά δεν μίλησαν στους γονείς ή δεν επισκέφτηκαν τον Ιατρό τους ή απλά δεν γνώριζαν. Η έγκαιρη διάγνωση βοηθάει στο να μην χαθούν άλλες ζωές.

Το γνωρίζω είναι βαρύ να σας διηγούνται ιστορίες για ανθρώπους που βίωσαν τον καρκίνο, όμως είναι σημαντικό να υπάρξει συνεχής ενημέρωση στο θέμα αυτό, γιατί η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές και δυστυχώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ζουν σε άγνοια.