σωφρονισμός ο [sofronizmós]: βελτίωση της διαγωγής ενός ατόμου που έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα, με επιβολή κάποιας ποινής και συνήθως με στέρηση της ελευθερίας του: Σκοπός της φυλάκισης είναι ο σωφρονισμός του εγκληματία. [πηγή Ελληνικό Διαδικτυακό Λεξικό ].

mpilios 19 mikro

Ξέρω πλησιάζουν Χριστούγεννα και σεις σκέφτεστε πώς θα περάσετε τις γιορτές με τους δικούς σας ανθρώπους. Πώς θα κανονίσετε τη γαλοπούλα σας, θα στολίσετε το Χριστουγεννιάτικό σας δέντρο, θα πάρετε τα δώρα σας, θα βγείτε έξω, θα κάνετε τις βόλτες σας στα «Χριστουγεννιάτικα χωριά» που θα έχουν φτιάξει για σας, θα περιμένετε τον Αη Βασίλη να αλλάξετε χρονιά, θα κάνετε τις καθιερωμένες φιλανθρωπίες σας και θα περιμένετε μήπως και σας κάτσει το λαχείο…

Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τι θα πει η δική σας «γιορτινή ατμόσφαιρα», δεν ξέρουν αν θα προλάβουν να ζήσουν μέχρι τα δικά σας Χριστούγεννα, δεν τους απασχολεί να φάνε τη δική σας υπερτροφική γαλοπούλα, γιατί έχουν επιλέξει τον πιο επίπονο τρόπο διαμαρτυρίας για την κατάργηση των δικαιωμάτων τους. Την απεργία πείνας. Κι αν δεν μπορείτε να καταλάβετε τι ακριβώς σημαίνει αυτό, μια βόλτα στο κέντρο θα σας έδινε μια ιδέα. Με τους τόσους άστεγους, άπορους και αναξιοπαθούντες. Ναι, αυτοί δεν επέλεξαν την απεργία πείνας. Την επέλεξαν κάποιοι άλλοι γι’ αυτούς. Αυτοί που επέλεξαν να στερούν δικαιώματα στην παιδεία και τη μάθηση, σ’ έναν κοινό ληστή, ο οποίος «έτυχε» να έχει αναρχικές τοποθετήσεις. Κι επειδή το σύστημα δεν μπορεί να «περιφρουρήσει» την παροχή εκπαιδευτικών αδειών σε κάποιον που έχει κερδίσει το δικαίωμα στη μάθηση, τις καταργεί. Κι επειδή το σύστημα δεν ανέχεται κάποιον να «φτύνει» τις γκλαμουρέ τύπου απονομές, αρνείται την απονομή δικαιοσύνης.

Κι οι φυλακές ολοένα και γεμίζουν, αυτοί που βγαίνουν συνεχίζουν τη δράση τους – και ίσως με μεγαλύτερη μανία – γιατί το «σωφρονιστικό σύστημα» έχει πάψει από καιρό να είναι «σωφρονιστικό». Είναι απλά σύστημα που λειτουργεί κατά περίπτωση και μόνο για κείνους που το γλείφουν.

Α,ναι, ξέχασα να ευχηθώ…Merry X’’mas & a Happy New Year.