γράφει η Δέσποινα Μονογιού

Δεν είμαι ειδήμων σε τίποτα και δεν έχω τυχερό αριθμό το 20. Γενικώς δεν έχω τυχερό αριθμό. Μαζεύω πληροφορίες και βιώματα και σου τα παραθέτω μήπως κάποτε σου φανούν χρήσιμα. Να λοιπόν εκείνα που θα ήταν καλό να κάνεις σε περίπτωση που… οι φίλοι πήραν ρεπό:

1. Ρίξτο… μέσα, απολαμβάνοντας μονάχους-μονάχους τα δώρα-οινοπνεύματα που σου έφεραν κάποτε.

2. Επιδόσου σε μαραθώνιο ζαχαροπλαστικής και πρόσφερε τα έργα σου στο εργασιακό σου περιβάλλον. Επ’ ευκαιρίας, ανταλλάξτε απόψεις για τη δημιουργική διαδικασία παρασκευής και συμφωνήστε για βραδιές γευσιγνωσίας. Γιατί;

3. Επειδή οι συνάδελφοι είναι μια ωφέλιμη πάστα ανθρώπων που τοποθετήθηκαν σε συγκεκριμένο χώρο και που παραδόξως συναντάς εκεί κάθε πρωί -ενδεχομένως να διαμένουν εκεί- οι οποίοι έχουν την ικανότητα να παρατηρούν τη διάθεσή σου, να γνωρίζουν τα ραντεβού σου, να είναι γνώστες των μαγειρικών σου ικανοτήτων, να ξέρουν με ακρίβεια το ποιόν της δικής σου τσέπης και άλλα μυστικά.

4. Βγάλε τα μολύβια από την κασετίνα και ξεκίνα να σχεδιάζεις τη μοναξιά σου. Χωρίς φόβο και δισταγμό αντιμετώπισε την ξαφνική ηρεμία που θα επέλθει με το κλείσιμο των κομπρεσέρ και άλλων εσωτερικών εκκωφαντικών θορύβων.

5. Δώσε περισσότερο χώρο σε αυτούς που επί ματαίω προσπαθούσαν καιρό τώρα να σε πλησιάσουν. Παραδέξου πόσο εγωκεντρικό κάθαρμα υπήρξες, προσπαθώντας να προστατεύσεις τον προσωπικό σου χώρο και παρθένα να διατηρήσεις την αύρα σου.

6. Ζήσε κι εσύ μέγα φιλόσοφε και πιστέ σε αξίες, αυτό που ονομάζουν περιστασιακή φιλία, αποδεχόμενος, χωρίς σαφώς να εκμεταλλεύεσαι, ανθρώπους που θα βρεθούν στο διάβα σου, δοκιμάζοντας τον εαυτό σου σε λιγότερο σταθερές και ασφαλείς καταστάσεις. Οι ανέμελες και αυθόρμητες στιγμές αποκλείουν κάθε διάλειμμα για ανάλυση υπαρξιακής φύσεως.

7. Δοκίμασε την εφευρετικότητά σου, αποφεύγοντας τυπικούς διαλόγους στα προκαταρκτικά μιας νέας κοινωνικής σχέσης. Αν έχεις ήδη κάνει πρόβα τις πρώτες σου ατάκες και ερωτήσεις, προσπάθησε τουλάχιστον να ακούγεσαι αυθόρμητος.

8. Ταυτόχρονα, φρόντισε να αφήσεις χώρο για τις σταθερές αξίες στη ζωή σου. Να θυμάσαι πως όσα καινούρια ρούχα και να αγοράσεις, πάντα θα γυρνάς στα παλιά, τα τρύπια, τα ξεθωριασμένα, τα πάντα αγαπημένα.

9. Και να ξέρεις πως και οι φίλοι άνθρωποι είναι και χρειάζονται χώρο να ανασάνουν. Μην γίνεσαι βραχνάς τηλεφωνώντας νύχτα-μέρα και στέλνοντάς τους απανωτά μηνύματα και emails.

10. Αν από την άλλη τρώγεσαι κι αν έφταιξες για την απομάκρυνσή τους να τους το πεις. Ξέρεις εξάλλου πως χρειάζονται δύο για μπουνιές και χτυπήματα. Αυτό ή οι μελανιές σου οφείλονται σε κάποια ανησυχητικά άξαφνη, βίαιη και παράλογη συμπεριφορά που χρήζει βοηθείας και που σε ώθησε σε αυτοτραυματισμό κατηγορίας fight club.

11. Ήρεμος κάνε τον απολογισμό σου και αναρωτήσου: ‘Έφταιξα;’ Στάνταρτ έφταιξες. Για το δικό σου μερίδιο ευθύνης φρόντισε να απολογηθείς και έπειτα κάνε το δικό σου βήμα για την επανάκτηση της χαμένης φιλίας.

12. Απολογήσου για το δικό σου μερίδιο και όχι για το όλον. Πάντοτε να συγχωρείς αυτούς που κατανοούν και μετανιώνουν για το σφάλμα τους απέναντί σου. Η από κοινού προσπάθεια είναι σημαντική για έναν ποιοτικό ύπνο.

13. Στάσου / περίμενε / σ’ αγαπώ / συγγνώμη. Λέξεις που θα χρησιμοποιήσεις.

14. Μα / αλλά / γιατί; Λέξεις που πρέπει να αποφύγεις.

15. Πλήρωσε τους λογαριασμούς σου, τώρα που οι έξοδοι έχουν μειωθεί, τώρα που δεν χρειάζεται να χρυσοπληρώνεις κοκτέιλς σε μαγαζιά που δεν διάλεξες.

16. Απομακρύνσου από κάθε λογής οθόνες αν προσδοκάς επικοινωνία εικονικής φύσεως, σε μια εποχή που στη χώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά που θυμάμαι, η ανάγκη για αλήθεια και ειλικρίνεια είναι ζωτικής σημασίας για τη σωτηρία του ελληνικού ανθρώπινου είδους.

17. Μην εθιστείς σε ψηφιακά παιχνίδια και τηλεοράσεις καθώς, κάποια μέρα, ενδέχεται να κοιταχτείς στον καθρέφτη και να αντικρίσεις γενειοφόρο τον Τομ Χανκς να σε χαιρετάει, έχοντας στο χέρι τον φίλο του Wilson. Wilson the ball.

18. Τσέκαρε καθημερινά, ανελλιπώς, προσφορές για ταξίδια που, κατά τον ταξιδιωτικό και όχι μόνο συγγραφέα Paul Theroux, θα σε ικανοποιήσουν πνευματικά και σωματικά, ακόμη κι αν είσαι μόνος. Κακά τα ψέματα, ποτέ, κανείς, στον χρόνο που εσύ μπορείς.

19. Δούλεψε τη στάση σου απέναντι στους φίλους, έτσι ώστε να μάθεις να ελίσσεσαι και να αποφεύγεις δυσάρεστες στιγμές που μπορεί να θυσιάσουν σχέσεις ετών.

20. Να θυμάσαι πως για καυγάδες, ευνοϊκότερες σχέσεις είναι οι ερωτικές.

[divider]Τεύχος Μαρτίου 2016[/divider]