γράφει η Γιώτα Τέσση 

Μια παράσταση που ξεχωρίζει… με το σπαθί της

Στο ιστορικό «Ακροπόλ» αναβιώνουν φέτος «Οι τρεις σωματοφύλακες», διασκευή του πιο πολυδιαβασμένου μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Δουμά που περιγράφει τις περιπέτειες του νεαρού Ντ’ Αρτανιάν από τη στιγμή που φεύγει απ’ το σπίτι του για να γίνει σωματοφύλακας του βασιλιά.

Ο Ντ’ Αρτανιάν δεν είναι ένας από τους τρεις σωματοφύλακες του τίτλου. Αυτοί είναι οι Άθως, Πόρθος και Άραμις, τρεις αχώριστοι φίλοι που τους ενώνει το σύνθημα «Ένας για όλους και όλοι για έναν» και τους οποίους ο νεοφερμένος στο Παρίσι επίδοξος σωματοφύλακας θα αντιμετωπίσει με τη σειρά προτού συνεργαστούν σε μια μυστική αποστολή: να προστατεύσουν τη βασιλική οικογένεια από τις δολοπλοκίες του καρδινάλιου Ρισελιέ και των ανθρώπων του.

Η σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαΐδη, τα εκπληκτικά σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ και η μουσική του Μάκη Καραχάλιου κρατούν το άρωμα του 17ου αιώνα, με εξαιρετικά δουλεμένες σκηνές μονομαχιών και εντυπωσιακές αλλαγές ρόλων σε κλάσματα δευτερολέπτων.

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, «από τις σκληρές πολλές φορές ατμόσφαιρες και καταστάσεις του πρωτοτύπου έχουμε κρατήσει μόνο τις συνεχείς και με πολύ χιούμορ παρουσιασμένες σκηνές ξιφομαχιών, τις βασικές παραμέτρους των σχέσεων των προσώπων, χωρίς όμως να τονίζεται πουθενά η βία και η σκληρότητα του Δουμά».

Έντεκα ηθοποιοί ενσαρκώνουν τα πολλά πρόσωπα του έργου με αμεσότητα και δυναμισμό έχοντας εντρυφήσει στο κείμενο του Δουμά.

Ειδικά οι σωματοφύλακες (Αλέξανδρος Αχτάρ, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Πάρις Θωμόπουλος  και Χρήστος Καπενής), με μια εξαιρετική ειλικρίνεια στην ερμηνεία τους, καταφέρνουν να αποδώσουν το βαθιά ανθρώπινο και διαχρονικό μήνυμα των σωματοφυλάκων.

Χαρακτηριστική είναι η σκηνή που κρυφακούν τον διάλογο του Ντ’ Αρντανιάν με την έμπιστη της βασίλισσας Κονστάς, όπου πράγματι δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας.

Πέρα από το ότι η παράσταση πραγματεύεται ένα από τα αριστουργήματα της γαλλικής λογοτεχνίας -λόγος που από μόνος του είναι αρκετός για να την παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι- έρχεται σε μια εποχή που το bullying παρουσιάζει έξαρση ακόμα και μέσα στα σχολεία και είναι πολύ σημαντικό ότι μεταφέρει τα μηνύματα  της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της φιλίας.

ΥΓ. Λεπτομέρεια που αξίζει να επισημανθεί: το θέατρο Ακροπόλ διαθέτει ψηλά μαξιλάρια για τους μικρούς θεατές για να μπορούν να βλέπουν από οποιαδήποτε θέση.

 

Διάρκεια Παράστασης:

2 ώρες με διάλειμμα

Μέρες & Ώρες Παραστάσεων:

Σάββατο στις 15:00, Κυριακή 11:30 & 15:00

Εισιτήρια: 12 ευρώ

Συντελεστές 

 

Διασκευή θεατρικού κειμένου: Φίλιππος Μανδηλαράς

Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης
Σκηνικά – κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική σύνθεση – ενορχήστρωση: Μάκης Καραχάλιος
Διδασκαλία – επιμέλεια ξιφασκίας: Γεννάδιος Πάτσης
Χορογραφία – κινησιολογία: Δημήτρης Μαργαρίτης
Προβολές: Χρυσούλα Κοροβέση / Μάριος Γαμπιεράκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Ψωμά
Μουσική διδασκαλία: Κωνσταντίνος Χαλντούπης
Εκπαιδευτική σύμβουλος: Ειρήνη Ιακώβου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)
Κωνσταντίνος Αρνόκουρος: Άραμις
Αλέξανδρος Αχτάρ: Ντ’ Αρτανιάν
Πάρις Θωμόπουλος: Πόρθος
Αμαλία Καβάλη: Μυλαίδη
Χρήστος Καπενής: Άθως, δούκας Μπάκιγχαμ
Δημήτρης Μαργαρίτης: φρουρός καρδινάλιου, ταχυδακτυλουργός
Ευθύμης Μπαλαγιάννης: πατέρας, διοικητής σωματοφυλάκων, βασιλιάς
Νατάσα Οικονομοπούλου: μάνα, βασίλισσα
Δημήτρης Ραφαήλος: κόμης
Ελεάνα Στραβοδήμου: Κονστάνς
Γιώργος Χουλιάρας: καρδινάλιος Ρισελιέ, αρχηγός φρουρών

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=w0yPT6ZPzvs[/embedyt]