15 Μαΐου είχε τα γενέθλιά της μια καλή μου φίλη. Με είχε καλέσει για καφέ στο σπίτι της, έτσι κατέβηκα στα  αγαπημένα μου Εξάρχεια. Είχα ξεχάσει εντελώς ότι ήταν τα γενέθλιά της και το θυμήθηκα όταν πήρα τη Χαριλάου, για να ανέβω πάνω. Τώρα, τι κάνω; Δώρο, πού θα βρω; Τα μαγαζιά των Εξαρχείων που ήξερα «περνούσαν» μπροστά μου ως σφαίρες του matrix, μαζί με αυτά και τα ανθισμένα μπαλκόνια της περιοχής. Θυμήθηκα τότε ένα ανθοπωλείο στην παλιά μου γειτονιά, στη συμβολή των οδών Αραχώβης και Μαυρομιχάλη, και εκεί πήγα. Βρήκα την Πηνελόπη, μια κοπέλα νέα, όμορφη και πολύ ευγενική. Μου πρότεινε ένα καλαθάκι σαν κήπο με μοβ καμπανούλες. Τέλειο δώρο, σκέφτηκα, ρομαντικό, οικονομικό και το ιδανικό για να υποστηρίξει το μότο μου στο να στηρίζω μικρά καταστήματα της γειτονιάς. Τη ρώτησα κάθε πότε του βάζουμε νερό και αν μπορεί να μας δώσει μια μικρή συνέντευξη για το citycode. Μου απάντησε θετικά και το αποτέλεσμα θα το διαβάσετε παρακάτω. Ας γνωρίσουμε,λοιπόν, την Πηνελόπη και σας προτείνουμε ανεπιφύλαχτα να αγοράσετε από τους «κήπους» του ανθοπωλείου της.

φλο3

Πηνελόπη, πόσα χρόνια λειτουργεί το ανθοπωλείο σας και από πότε βρίσκεσαι εσύ εκεί;

Το ανθοπωλείο μας λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια, από το 1973.Ο παππούς μου ήταν μια ζωή ανθοπώλης στην Κωνσταντινούπολη. Ήρθε στην Αθήνα το 1964, μετά τους διωγμούς των Ελλήνων από τους Τούρκους, και συνέχισε τη δουλειά του στην Ελλάδα, στην αρχή σαν υπάλληλος σε άλλα ανθοπωλεία και μετά άνοιξε το δικό μας ανθοπωλείο, που υπάρχει μέχρι και σήμερα. Εγώ δουλεύω στο ανθοπωλείο μας εδώ και 12 χρόνια.

φλο1

 Αγαπάς αυτό που κάνεις και τι σου προσφέρει στη ζωή σου εκτός από τα χρήματα;

Μπορώ να πω ότι λατρεύω τη δουλειά μου! Μου αρέσει που βρίσκομαι κάθε μέρα μέσα σε ένα τόσο όμορφο περιβάλλον,γεμάτο χρώματα και αρώματα, μου φτιάχνει τη διάθεση ό,τι κι αν συμβαίνει. Επίσης μου αρέσει να δημιουργώ όμορφες συνθέσεις και να ομορφαίνω τα σπίτια και τις ζωές των άλλων. Ωστόσο δεν είναι μυστικό πόση χαρά μπορεί να πάρει κάποιος άμα δεχθεί ένα όμορφο μπουκέτο άνθεων!

φλο

 Πόσο εύκολο είναι να επιβιώσεις σήμερα πουλώντας φυτά και λουλούδια;

Η κρίση έχει επηρεάσει όλους τους κλάδους, πόσω μάλλον και τον δικό μας. Αλλά αν κάνεις σωστά τη δουλειά σου και έχεις φρέσκα λουλούδια και υγιή φυτά, νομίζω ότι ο κόσμος θα σε υποστηρίξει όσο μπορεί. Άλλωστε τα λουλούδια δεν είναι και τόσο ακριβά, με μόνο 5 ευρώ μπορείς να δώσεις χαρά στους άλλους, προσφέροντάς τους ένα μπουκέτο!

 Υπάρχουν φυτώρια ελληνικά, από τα οποία προμηθεύεσαι λουλούδια, ή είναι όλα εισαγωγής;

Υπάρχουν και Έλληνες παραγωγοί που έχουν πολύ όμορφα λουλούδια και φυτά. Θα έλεγα ότι προσπαθώ να ψωνίζω κυρίως ελληνικά, τα πιο σπάνια, δυστυχώς, για την Ελλάδα λουλούδια ή τα εκτός εποχής, όπως πανιώνιες, λησιάνθους κτλ είναι ολλανδικά και ιταλικά κυρίως.

 Θα πρότεινες σε ένα νέο κορίτσι, σαν εσένα, να ασχοληθεί με τη δουλειά που κάνεις εσύ και για ποιον λόγο;

 Είναι μια πολύ όμορφη δουλειά, αλλά αρκετά δύσκολη. Πρώτα απ’ολα, έχει πολύ δύσκολα ωράρια και πρέπει να δουλεύεις και τις περισσότερες αργίες. Επίσης έχει και πολύ άγχος, όταν αναλαμβάνεις στολισμό κοινωνικών εκδηλώσεων ή εκκλησιαστικών μυστηρίων, όπως οι  γάμοι. Είναι αρκετά κοπιαστική όταν ασχολείσαι με φυτά, βεράντες και κήπους. Εγώ βέβαια θα την πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όλους όσοι αγαπούν πολύ τα λουλούδια!

φλο3δ

 Ποιο είναι το φυτό που πρέπει να έχουμε στις βεράντες και τα μπαλκόνια μας αυτή την εποχή;

Ο βασιλικός! Νομίζω ότι δεν πρέπει να λείπει από κανένα μπαλκόνι. Είναι πανεύκολο στην περιποίηση, μοσχοβολά και, φυσικά, χρησιμοποιείται και στη μαγειρική!

Άνθη Φυτά ΦΛΩΡΑΣ: Αραχώβης 27, Εξάρχεια, Αθήνα