Click to Read (English Interview of ADAMS)
Το μοναδικό στυλ των ADAMS και η ιδιαίτερη μουσική τους, τους κάνει να ξεχωρίζουν στην electro pop/rock σκηνή. Μπορεί να τους ακούσεις σε έναν προσωπικό χώρο, μία μεγάλη μουσική σκηνή ή σε κάποιο φεστιβάλ. Οι Ιάπωνες «placebo» μπορεί αρχικά να ξενίσουν με την Neosexual «ταυτότητά» τους, όμως αυτός είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνονται την αγάπη, μία αγάπη που δεν περιορίζεται σε κλισέ, στερεότυπα και φύλα. Οι Ιάπωνες Adams, το συγκρότημα αποτελείται από τον ερμηνευτή Adam και τον κιθαρίστα Shota, καταρρίπτουν τα στερεότυπα και προσφέρουν ένα διαφορετικό μουσικό θέαμα.
Οι ADAMS στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής τους περιοδείας “SEXPLOSION” βρέθηκαν στην Αθήνα για ένα μοναδικό Live στο GHOST HOUSE όπου πραγματοποιήσαμε και την φωτογράφισή τους.
Youtube Channel – Facebook Page – Website
Το συγκρότημά σας εκπροσωπεί την αγάπη χωρίς σεξ, την εθνική καταγωγή, τις προκαταλήψεις κοκ. Είναι δύσκολο για έναν Ιάπωνα καλλιτέχνη, όπως εσείς, να εκφράστει ελεύθερα στην Ιαπωνία;
Λοιπόν, είναι αλήθεια, η άποψή μας είναι η «Παγκόσμια αγάπη», προσπαθούμε να διαγράψουμε τα όρια των φύλων, όπως είπατε. Το ονομάζουμε «Νεοσέξουαλ», για μας σημαίνει κάτι σαν «Unisex». Στην Ιαπωνία, οι καλλιτέχνες και ερμηνευτές έχουμε μεγάλη ελευθερία έκφρασης. Οι άνθρωποι είναι περίεργοι. Το χάσμα των φύλων δεν είναι το ίδιο όπως εδώ στην Ευρώπη, ειδικά στην καλλιτεχνική σκηνή και στη μόδα. Είναι διαφορετικό στην καθημερινή ζωή. Τη δεκαετία του ’90, για παράδειγμα, το μουσικό είδος “visual kei” ήταν πολύ δημοφιλές. Πολλά συγκροτήματα έγιναν θρύλοι στην Ιαπωνία. Αυτό το είδος μας επηρέασε πολύ, καθώς είναι η μουσική της γενιάς μας. Σε αυτό το είδος, οι άνδρες φοράνε μακιγιάζ, έχουν μακριά χρωματιστά μαλλιά, φοράνε γυναικεία φορέματα και κοστούμια. Δούλεψε γιατί ήταν αυθεντικό, «αμαρτωλό» και επαναστατικό. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, με τον δικό μας τρόπο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο στην Ιαπωνική μουσική σκηνή.
Ως συγκρότημα ενδιαφέρεστε πολύ για την εικόνα που δίνετε στους ακροατές σας. Η εικόνα σας είναι πάντοτε εκλεπτυσμένη/κομψή/ραφιναρισμένη, αλλά, ταυτόχρονα, και σκληρή. Για παράδειγμα, τα εξώφυλλα των δύο προηγούμενων άλμπουμ σας “Six Nine” και “Neosexual”. Αποφασίζετε μόνοι σας τα concept των βίντεο και των φωτογραφήσεων σας; Πόσο εύκολο είναι για σας να το επιτύχετε;
>Shota: Για την ακρίβεια, εγώ είμαι αυτός που δημιούργησε το παγκόσμιο concept του συγκροτήματος, αυτό που προηγουμένως ονόμασα “Neosexual”, αλλά έδωσα τη συνολική καλλιτεχνική επιμέλεια των ADAMS στον εικονολήπτη και σκηνοθέτη μας Ryota Sakai. Είναι ένας φωτογράφος, δημοσιογράφος και δημιουργός φιλμ, αρκετά γνωστός στην Ιαπωνία. Εργάζεται για πολλά τηλεοπτικά προγράμματα, διαφημίσεις και, επίσης, για τους ADAMS. Είναι πολύ σημαντικός για μας, καθώς δημιούργησε όλες μας τις φωτογραφίες, τα βίντεο, τα εξώφυλλα των CD μας μέχρι τώρα. Αγαπάμε δε και οι δύο πάρα πολύ τη μόδα, οπότε ενδιαφερόμαστε και πάρα πολύ για το στιλ.
Τι είδους ταμπού υπάρχουν στον χώρο της Τέχνης στη χώρα σας;
>Shota : Όπως είπα πριν, δεν έχει τόσο πολύ να κάνει με τα ταμπού. Όταν έφτιαξα τους ADAMS ήξερα ότι έπρεπε να βρω ένα «κομμάτι της αγοράς». Στην Ιαπωνία έχουμε το “visual kei” και το “boy’s love” ρεύμα. Και τα δύο είναι υπερβατικά, οπότε επέλεξα στην αρχή να στοχεύσω ακριβώς αυτές τις δύο σκηνές. Γι’ αυτό ακριβώς και έχουμε αυτές τις υπερβατικές εικόνες/βίντεο, λίγο ερωτισμό στην ερμηνεία μας στη σκηνή, καθώς θέλαμε να βρούμε ένα μικρό, αλλά ζεστό και σταθερό κομμάτι της αγοράς. Τότε, ταξίδεψα για αρκετό καιρό στην Ευρώπη, είδα τη σκηνή των clubs εκεί, το ευρωπαϊκό στιλ και τη μουσική, και το μυαλό μου άλλαξε λίγο, γι’ αυτό και το νέο μας άλμπουμ “SEXPLOSION” προσεγγίζει περισσότερο τη μουσική των clubs παρά την ιαπωνική ροκ.
Πόσο εύκολο είναι για μια μπάντα σαν τη δική σας να κάνει γνωστή τη μουσική της στην Ιαπωνία;
>Shota : Η πιο σημαντική δυσκολία για μια μπάντα στην Ιαπωνία είναι να βρει τη θέση της στη μουσική βιομηχανία. Οι μεγάλες εταιρείες εδώ δεν φέρνουν καινούριο αίμα στο προσκήνιο. Βλέπουμε και ακούμε συνεχώς τα ίδια και τα ίδια πράγματα. Καθόλου χρήμα και καθόλου χρόνος δεν αφιερώνεται σε άλλα μουσικά είδη.
Αν είσαι αρκετά τυχερός να μπεις σε μια μεγάλη εταιρεία, μπορεί να απογοητευτείς από την έλλειψη οράματος ή προώθησης και, τελικά, να φύγεις άπρακτος.
Ο δάσκαλός μου, προτού εγώ γίνω παραγωγός, είναι ο παραγωγός μερικών από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα στην Ιαπωνία. Είδα τα πάντα σχετικά με αυτή τη βιομηχανία. Γι’ αυτό και επέλεξα να «παλέψω» σε μία μικρότερη σκηνή.
Δημιούργησα τη δική μου εταιρεία HIGHFeeL, στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη, και κάνω την παραγωγή σε όλη μας τη μουσική και τα άλμπουμ. Είμαστε μια μικρή ομάδα, αλλά πολύ δυνατή. Όλες μας οι εμφανίσεις, η προώθησή μας και η διανομή γίνεται από την εταιρεία μας. Είναι, νομίζω, τελικά, ο καλύτερος τρόπος να έχεις τον ακριβή έλεγχο και σε αυτά που κάνουμε και στη σκηνή μας.
Ποιες οι δυσκολίες να δημιουργηθεί Τέχνη στην Ιαπωνία και ποιες οι ευκαιρίες για νέα συγκροτήματα εκεί; Τι χρειάζεται ένας καλλιτέχνης για να επιτύχει την αποδοχή του ιαπωνικού κοινού;
Όπως είπα, υπάρχουν δύο τρόποι: Η μεγάλη J-pop σκηνή ή η indie/δημιουργική σκηνή. Και στις δύο μπορούμε να βρούμε κοινό και επιτυχία, αλλά είναι δύο διαφορετικά μονοπάτια κι εγώ, ξεκάθαρα, διάλεξα το δεύτερο. Το μέλλον θα δείξει αν έπραξα σωστά.
Έχουν περάσει 4 χρόνια από το ξεκίνημα των ADAMS. Τι μάθατε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής; Πώς άλλαξε το μουσικό σας στιλ;
Πέρσι αποφασίσαμε να εξελιχθούμε σε ήχο περισσότερο που ακούγεται στα “club”, πιο χορευτικό και πιο «επικίνδυνο». Οι στίχοι, τα βίντεο, η εικόνα του “SEXPLOSION” είναι πολύ πιο «ώριμα» από ό,τι κάναμε πριν.
Ποιο είναι το τραγούδι ή άλμπουμ, πέρα από τη δουλειά σας, που σας εκφράζει περισσότερο ή αντιπροσωπεύει περισσότερο τα αισθήματά σας;
>Shota: Εκτός της δουλειάς μας, θα έλεγα…για πάντα “Guns ‘n’ Roses, Appetite for Destruction”. Αλλά, αυτόν τον καιρό, στην περιοδεία ή στο ραδιόφωνο ακούω πολλούς Γάλλους και Ευρωπαίους μουσικούς, παραγωγούς, DJs, όπως David Guetta και το τελευταίο του άλμπουμ “Listen” ή τα πάντα από Daft Punk, Sam Smith… Είναι εύκολο να ακούς και με διδάσκει πολλά για τα ευρωπαϊκά charts και τα ευρωπαϊκά γούστα μουσικής. Είδα επίσης live Avicii, Icona Pop, αλλά αγαπώ πάρα πολλούς καλλιτέχνες από την πανκ, τη metal, την electro, τη house σκηνή… Με εμπνέει πολύ.
>Adam: Η απάντησή μου είναι πάντα το άλμπουμ “CorkScrew” από τον Ιάπωνα καλλιτέχνη Kuroyume.
Δεδομένου του στιλ της μουσικής σας, τα άλμπουμ σας χρειάζονται καιρό να γίνουν; Πού βρίσκετε την ενέργεια και την έμπνευση να δημιουργείτε τραγούδια; Πώς κρατάτε τη φαντασία και την έμπνευσή σας σε εγρήγορση;
>Shota: Για την ακρίβεια, είναι αρκετά γρήγορη. Ξοδεύω περίπου 6 μήνες με έναν χρόνο για κάθε άλμπουμ. Κάνω το 90% της δουλειάς στο στούντιο του σπιτιού μου, μετά ηχογραφούμε τα φωνητικά μέρη σε άλλο στούντιο στο Τόκυο με τον Adam. Τα περισσότερα τραγούδια μας είναι ερωτικά τραγούδια, που μιλάνε, για χαμένους έρωτες, πάθος, σεξ. Τελικά, αυτά τα θέματα επηρεάζουν τους πάντες…
Όταν, λοιπόν, σκέφτεστε τη μουσική, όταν γράφετε μουσική, έχετε κάποια συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό σας; Δεν έχετε στίχους στη μουσική σας να σας βοηθήσουν να πείτε μια ιστορία… Τι πιστεύετε ότι παίρνει το κοινό σας από τη μουσική σας;
Όταν γράφω και συνθέτω, κατά κάποιον τρόπο, έχω «όλο» το τραγούδι. Οι στίχοι έρχονται μετά, σαν αξεσουάρ. Πιστεύω ότι το κοινό μας νιώθει ακριβώς αυτό που θέλουμε να εκφράσουμε. Ακόμη κι αν μιλάμε διαφορετικές γλώσσες. Νιώθουν πότε μια μπαλάντα είναι θλιμμένη, πότε η ένταση είναι υψηλή όπου κι αν παίζουμε στον κόσμο.
Οι ADAMS ξεκίνησαν το 2011 και το 2021 θα σταματήσουν να υπάρχουν. Από πού ξεκίνησε αυτή η ιδέα; Γιατί πήρατε αυτή την απόφαση από την αρχή;
Στην Ιαπωνία πολλές μπάντες ξεκινάνε και τελειώνουν μέσα σε ένα ή δύο χρόνια. Είναι αρκετά συνηθισμένο. Δεν το ήθελα αυτό. Οπότε αποφάσισα να κάνω ένα πλάνο 10 ετών. Μπορεί να εξελιχθεί, μπορεί να αλλάξει, αλλά νομίζω ότι 10 χρόνια δραστηριοτήτων είναι μεγάλο και μικρό την ίδια ώρα. Έχουμε χρόνο, αλλά πρέπει να επιτύχουμε στόχους ανάλογα με τον προγραμματισμό μας. Είναι μια πρόκληση, ένα παιχνίδι για να διατηρήσει υψηλό το κίνητρό μας.
Ας υποθέσουμε ότι το 2021 έρχεται μία μεγάλη πρόταση για τους ADAMS. Τι θα κάνετε; Θα παραμείνετε σταθεροί στην τελική σας απόφαση ή ίσως θα το σκεφτείτε περισσότερο;
Α> (Γέλια) Είναι δύσκολο! Νομίζω ότι θα εμμείνουμε στην άποψή μας. Μπορούμε να συνεχίσουμε, αλλά χωριστά ή σε ένα διαφορετικό project. Οι ADAMS έχουν διάρκεια ζωής 10 χρόνια.
Βρίσκεστε σχεδόν στο τέλος της τεράστιας ευρωπαϊκής σας περιοδείας. Ποια είναι η χώρα που, σίγουρα, θα θέλατε να επισκεφτείτε ξανά και σε ποια χώρα σας υποδέχθηκαν με μεγαλύτερο ενθουσιασμό απ’ ό,τι θα περιμένατε; Έχετε διαπιστώσει διαφορές στο κοινό από μία χώρα σε άλλη;
Παντού βλέπουμε μικρές διαφορές, αλλά, τελικά, το κοινό μας είναι σχεδόν όμοιο: ευγενικά κορίτσια, καλά αγόρια. Είμαστε τυχεροί. Είχαμε μια ενθουσιώδη ανταπόκριση στην Ουγγαρία και, επίσης, στη χώρα σας, την Ελλάδα. Παίξαμε σ’ ένα μικρό club, δεν ξέραμε τι να περιμένουμε και ήταν γεμάτο ανθρώπους! Όλοι ήταν καλοί και φιλικοί. Θα ξαναγυρίσουμε!
Ευχαριστούμε την Όλγα Κολισόγλου για την πολύτιμη βοήθεια της προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη και η φωτογράφιση των ADAMS.
Comments are closed.