Ξεκίνησε τα μουσικά του βήματα από πολύ μικρή ηλικία, όταν οι γονείς του τον προέτρεψαν στο να γραφτεί στο Εθνικό Ωδείο. Με εφόδια την μουσική του παιδεία, αλλά και το ταλέντο του, ο Μιχάλης Τσακίρης μετράει ήδη 3 δίσκους, με πιο πρόσφατη δουλειά “Το παιδί”, όπου υπογράφει τόσο τη μουσική όσο και τους στίχους, πέρα της ερμηνείας.

10478538_312580858902111_8959788517678886871_n

Το δικό σου ταξίδι στη μουσική, πως ξεκίνησε;

Μόλις πρωτοπήγα σχολείο κάποια στιγμή μου έκαναν δώρο μια μελόντικα…οι γονείς μου παρατήρησαν ότι ενώ δεν είχα μουσικές γνώσεις κατάφερνα να παίζω γνωστές μελωδίες που άκουγα στο ραδιόφωνο και στη τηλεόραση. Θεώρησαν ότι ίσως είχα κάποιο ταλέντο και με έγραψαν στο Εθνικό Ωδείο όπου ξεκίνησα σπουδές κλασικού πιάνου. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία και λίγα χρόνια αργότερα, στην εφηβεία άρχισα να παίζω και κιθάρα και να γράφω τις πρώτες μου μελωδίες και τα πρώτα μου τραγούδια.

Μετράς ως σήμερα 3 δίσκους στην πορεία σου, ποιες οι δυσκολίες στο να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου σε μια σχετικά μικρή αγορά, όπως είναι η Ελληνική;

Οι δυσκολίες είναι πολλές. Ειδικά σήμερα με τα γνωστά οικονομικά προβλήματα. Αλλά δεν νομίζω ότι ήταν και ποτέ εύκολη υπόθεση η ενασχόληση με τα καλλιτεχνικά. Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι σημερινοί τραγουδοποιοί δεν έχουν ιδιαίτερες οικονομικές προσδοκίες από την μουσική και την δισκογραφία. Κάθε δυσκολία πρέπει να μας πεισμώνει και να συνεχίζουμε. Το ότι με τόσες δυσκολίες συνεχίζουν και κυκλοφορούν καινούργιοι δίσκοι, για μένα σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα αληθινοί καλλιτέχνες που κυνηγούν το όνειρο τους.

Η αγαπημένη σου δεκαετία στην ελληνική αλλά και στην ξένη δισκογραφία;

Οι αγαπημένες μου μουσικές δεκαετίες είναι τα 60’s και τα 80’s…είναι οι δεκαετίες που με έχουν επηρεάσει μουσικά πάρα πολύ σαν μουσικό και τραγουδοποιό κι αυτό νομίζω φαίνεται και στα τραγούδια μου και στα live μου. Αν πρέπει να επιλέξω μία από τις δύο τότε επιλέγω τα 80’s γιατί είναι μια μουσική δεκαετία που την έζησα κι εγώ ο ίδιος κι έχω μνήμες, σε αντίθεση με τα 60’s που γνωρίζω μόνο μέσα από ταινίες, βιβλία και δίσκους.

Φτάνουν οι σπουδές για να είσαι καλός μουσικός και τι σημαίνει καλός μουσικός για σένα;

Οι σπουδές για έναν μουσικό σίγουρα είναι απαραίτητες. Αν προϋπάρχει και κάποιο ταλέντο, τότε ακόμα καλύτερα. ‘Όμως από ένα σημείο και μετά δεν φτάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Χρειάζεται προσωπική δουλειά και αφοσίωση σ’ αυτό που κάνεις. Εγώ προσωπικά δεν αξιολογώ έναν μουσικό ανάλογα με το πόση μεγάλη είναι η συλλογή των πτυχίων του. Δίνω μεγαλύτερη σημασία στην καλλιτεχνική πλευρά. Για μένα καλός μουσικός είναι αυτός που η μουσική είναι τρόπος ζωής για αυτόν.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=8KZs82dHtTE[/embedyt]

Δυο λόγια για την τελευταία σου δισκογραφική δουλειά;

Η καινούργια μου δισκογραφική δουλειά με γενικό τίτλο “Το παιδί” περιέχει 9 τραγούδια όπου μουσική και στίχους έχω γράψει εγώ. Μουσικά συνεχίζω να επιμένω στο ύφος της folk rock, country, old school μπαλάντες, χωρίς όμως να λείπουν και τραγούδια με πιο ηλεκτρικό ήχο. Σε ένα τραγούδι συμμετέχει ερμηνευτικά ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος.

Επίσης για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνω σ’ αυτό το δίσκο ένα αγγλόφωνο τραγούδι το οποίο ερμηνεύει η Marina Satti.

Ο δίσκος κυκλοφορεί και σε φυσική μορφή αλλά και ψηφιακά από την G-Plan Tunes / Feelgood records.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=JpBuEWOuSUc[/embedyt]


Τα επόμενα σχέδια, εμφανίσεις, όνειρα σου σε σχέση με την μουσική;

Στα άμεσα σχέδια είναι σίγουρα καινούργιες ζωντανές εμφανίσεις σε μικρούς κυρίως χώρους και μουσικές σκηνές. Επίσης σιγά σιγά έχω σκοπό ν’ αρχίσω να προετοιμάζω την παραγωγή του επόμενου δίσκου. Ήδη έχω επιλέξει τα περισσότερα τραγούδια και ίσως στις αρχές του επόμενου χρόνου να κυκλοφορήσει ένα single με κάποιο καινούργιο τραγούδι.

Facebook Page: