Δύσκολες που είναι οι αρχές σε κάθε άρθρο, όπως και το κλείσιμο, για το οποίο πλέον δεν νομίζω πως το παλεύω ιδιαίτερα… Όπως έρθει. Το έχω εφαρμόσει και στη ζωή μου. Καλά πάει. Πάντως ένα είναι το θέμα, τόσο κλισέ και τόσο to the point: Στα μικρά κρύβεται η ουσία. Πράγματα μικρά και που τα προσπερνάμε, εντέλει στον απολογισμό της ημέρας σου καταλήγεις να λες «Κοίτα να δεις». Η ουσία βρίσκεται σε αυτά. Κλισέ ξανά. Αγοράζεις ένα βιβλίο. 150 σελίδες. Μεγάλο δεν το λες σε καμία των περιπτώσεων. Κι εντέλει κάθε μοναδική σελίδα σε κρατάει εκεί. Και θες να το διαβάσεις όλο. Και να κρατήσεις και να μοιραστείς κάθε μοναδική λεπτομέρεια που σε συνεπήρε. Και να πώς γίνεται αμέσως αμέσως μεγάλο. Γνωρίζεις έναν άνθρωπο. Η πρώτη σας επαφή είναι τόσο τυπική. Ξεκινάς να τον γνωρίζεις. Κι εντέλει θέλεις να μάθεις περισσότερα για αυτόν. Αυτά τα μικρά. Τις ευτυχίες του που θα σε κάνουν κατ’ επέκταση κι εσένα χαρούμενη. Χωρίς ανταλλάγματα και συμφέροντα. Απλά και μόνο με αυτές τις επιπλέον πληροφορίες, που, επί της ουσίας, σου είναι σχεδόν άχρηστες. Εσύ θα χαμογελάσεις. Και θα είναι σημαντικό. Για σένα. Και θα το μεταφέρεις. Έχουμε ανάγκη το να νοιαζόμαστε ο ένας τον άλλον.

Η εκτίμηση και ο σεβασμός είναι πράγματα που κερδίζονται, δεν απαιτούνται και δεν τα προσφέρουμε στον καθέναν. Περιτριγυριζόμαστε από ανθρώπους. Μιλάμε μαζί τους. Μοιραζόμαστε στιγμές μαζί τους. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κομμάτια του καθενός εισχωρούν στον άλλον. Με την πάροδο του χρόνου κάτι θα έχουμε μάθει ο ένας από τον άλλον. Κάθε άνθρωπος είναι κι ένα μάθημα ζωής. Το αν είναι καλό ή κακό θα κριθεί από τη συμπεριφορά μας κι από τις στιγμές μας. Μικρές στιγμές που καταλήγουν να είναι σημαντικές, αναλόγως με το πόσο μας επηρεάζουν. Φωνάζουμε και μαλώνουμε. Όσο επηρεάζεσαι από αυτές τις καταστάσεις τόσο σημαντικά είναι για εσένα τα εν λόγω συμβάντα και οι άνθρωποι με τους οποίους αλληλεπιδράς. Να μιλάτε. Να μιλάμε.

Γιατί, αν δεν μιλάμε, τόσο λιγοστεύουν και αυτά τα μικρά και σημαντικά. Δεν είμαστε για μεγάλα. Τα μεγάλα είναι παροδικά. Κι όχι ουσιαστικά. Μόνο για το «φαίνεσθαι» είναι και το «φαίνεσθαι» συνήθως δεν συμπίπτει με το «είναι».
Cheers