Η Μαρία Κοτρότσου ζει και εργάζεται στο Παρίσι, είναι συνθέτις ορχηστρικής, ηλεκτρονικής, κλασικής και New Age μουσικής, και δίνει συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό με το ορχηστρικό της σύνολο που αποτελείται από βιολί, βιολοντσέλο, μπάσο κλαρινέτο, φλάουτο και παίζοντας η ίδια πιάνο και συνθεσάιζερ.

Maria_Kotrotsou_new_318_rsz

Κερδίζετε στην ηλικία των 10 το βραβείο της Βασιλικής μουσικής Ακαδημίας του Λονδίνου σε διαγωνισμό πιάνου. Σίγουρα μία καλή ανάμνηση για να θυμάστε. Ως απόφοιτη πλέον του Εθνικού Ωδείου της Αθήνας, υπάρχει κάποια άλλη μοναδική στιγμή που θα κρατήσετε για πάντα;

Πιστεύω πως δεν με καθορίζει η επιτυχία για να αποτελέσει έναν σταθμό ή μια ξεχωριστή ανάμνηση. Υπάρχουν πολλές μοναδικές στιγμές που έχω ζήσει, με την οικογένεια μου, με τους φίλους μου, με τη μουσική μου… Πιστεύω ότι όλη η ζωή είναι κάτι υπέροχο και μοναδικό.

Από τις κλασικές σπουδές, στην ηλεκτρονική μουσική…

Σπούδασα χρόνια την κλασική μουσική αλλά πάντα μου άρεσε να ακούω και την ηλεκτρονική. Είναι ένας συνδυασμός που με εκφράζει και αποτυπώνει το είναι μου.

Ποια η διαφορά του κοινού στο Παρίσι σε σχέση με το ελληνικό κοινό; Είμαστε εκπαιδευμένοι πια στο να ακούμε μία ορχηστρική παράσταση; Ποια η συμπεριφορά του γαλλικού κοινού σε “καθαρόαιμες” μουσικές παραστάσεις;

Κάθε είδος μουσικής έχει το κοινό της. Η επικοινωνία του δημιουργού με το κοινό του είναι μια επικοινωνία συναισθημάτων και πιστεύω ότι δεν παίζει ρόλο σε πoια χώρα βρίσκεται.

Πως σας ακούγετε σήμερα, ούσα κάτοικος Γαλλίας, η πεποίθηση πως στο εξωτερικό είναι καλύτερα; Ποια τα βιώματά σας από την εκεί πραγματικότητα;

Από πoια άποψη καλύτερα; Εγώ πήγα για ανώτατες σπουδές στη μουσική και αγωνίστηκα να επιβιώσω σε ένα περιβάλλον στο οποίο δεν γνώριζα κανέναν. Καλύτερα είναι εκεί που μπορείς να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου και αυτό δεν έχει σχέση τόσο με το περιβάλλον αλλά από το πόσο αγαπάς αυτό που κάνεις.

Η ζωή ενός συνθέτη φαντάζει πολλές φορές μοναχική, ως προς τη δημιουργική διαδικασία που ακολουθεί. Πως θα περιγράφατε τη δική σας;

Είναι ακριβώς όπως τα λέτε. Χρειάζεται μοναχικότητα για να δημιουργήσεις, για να επικοινωνήσεις με τον ίδιο σου τον εαυτό. Αλλά η επικοινωνία με τον κόσμο χρειάζεται κοινωνικότητα. Ο συνδυασμός και των δύο χωρίς ωστόσο υπερβολές στο τέλος είναι αναπόφευκτη.

Η επιστροφή στην Ελλάδα είναι στα σχέδια σας ή είναι κάτι που φαντάζει απίθανο, κυρίως δε λόγω της κρίσης που βιώνει η χώρα σε διάφορους τομείς;

Δεν αισθάνομαι ότι έφυγα από την Ελλάδα, ίσως γιατί την κουβαλώ πάντα στην καρδιά μου. Πιστεύω ότι η πραγματική κρίση που βιώνει ο άνθρωπος σε όποιο μέρος του κόσμου κι εάν κατοικεί βρίσκεται στις αξίες του.

Info παράστασης:

Μία ξεχωριστή βραδιά με ένα πλούσιο ρεπερτόριο μοντέρνας ορχηστρικής μουσικής θα παρουσιάσει η Μαρία Κοτρότσου στη μοναδική συναυλία που θα δοθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015, στις 21.00.

Συντελεστές:
Μαρία Κοτρότσου – Πιάνο / Συνθεσάιζερ
Γεράσιμος Κατσίρης – Φλάουτο
Κιάρα Κωνσταντίνου – Βιολοντσέλο
Βασίλης Μπράτος – Μπάσο / Κλαρινέτο
Αγγελική Ποτήρη – Βιολί

Παραγωγή: Art Syndicate

Πληροφορίες:

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015, 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 10 € (κανονικό), 8 € (μειωμένο)*

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος, 177 78, Αθήνα

Τ +30 210 3418550

www.mcf.gr / www.mariakotrotsou.com