Οι καμηλοδρομίες  είναι ένα δημοφιλές άθλημα στο Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, την Αυστραλία και τη Μογγολία. Οι αγώνες με καμήλες γίνονται για λόγους τουριστικούς, αλλά και… κέρδους, καθώς όσοι παρακολουθούν μπορούν και να στοιχηματίσουν.

καμηλο

Οι καμήλες μπορούν να τρέχουν σε ταχύτητες έως 65 χλ. την ώρα σε σύντομο σπριντ και μπορούν να διατηρήσουν μια ταχύτητα 40 χλ. για μία ώρα. Συχνά  αναβάτες είναι παιδιά, λόγω του μικρού τους βάρους.

Κάθε χρόνο δεκάδες  παιδιά  από τη Νότια Ασία, στη Μέση Ανατολή, αρπάζονται λαθραία και διακινούνται από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Ιράν, το Πακιστάν και το Σουδάν, για να χρησιμοποιηθούν  ως αναβάτες καμήλας στη βιομηχανία των αγώνων στα κράτη του Περσικού Κόλπου. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου 5.000 –  40.000 παιδιά απάγονται από τις οικογένειές τους για τη διασκέδαση των πλούσιων πετρελαιοπαραγωγών, τα οποία ακρωτηριάζονται και σκοτώνονται στην πίστα από την πτώση από τις καμήλες.

Πολλοί αναβάτες έχουν τραυματιστεί σοβαρά από πτώση από τις καμήλες. Τα παιδιά – αναβάτες ζουν σε καταυλισμούς κοντά στις πίστες και πολλά είναι θύματα κακοποίησης. Εκατοντάδες παιδιά έχουν διασωθεί από τα αγροκτήματα καμήλας σε Ομάν, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πολλά δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν τους γονείς τους στη Νότια Ασία ή το Σουδάν. Ωστόσο, αναφέρεται ότι, σε πολλές περιπτώσεις, τα παιδιά που διασώθηκαν είχαν πουληθεί από τους γονείς τους για χρήματα ή εργασία στο εξωτερικό. Αν επέστρεφαν σπίτι τους, τα παιδιά και πάλι θα είχαν την ίδια τύχη, την πώλησή τους για τον ίδιο σκοπό. Τα περισσότερα παιδιά δεν μιλούν τη μητρική τους γλώσσα ή δεν ξέρουν πώς να ζήσουν έξω από τα αγροκτήματα καμήλας, οπότε δεν μπορούν να ξεφύγουν από τους εκμεταλλευτές τους.

Καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν οδηγήσει, σε εθνικό επίπεδο, την απαγόρευση εργασίας σε ανήλικα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν το πρώτο κράτος που απαγόρευσε τη χρήση των παιδιών κάτω των 15 ετών ως αναβάτες σε αγώνες με καμήλες, στις 29 Ιουλίου 2002. Το 2009, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέβαλλαν  αποζημίωση σε 879 πρώην αναβάτες για την εκμετάλλευση που είχαν υποστεί.

Τώρα πια υπάρχουν κυρώσεις, όπως η φυλάκιση και απαγόρευση για εκείνους που χρησιμοποιούν παιδιά ως αναβάτες. Ωστόσο, οι διεθνείς παρατηρητές αναφέρουν  παραβιάσεις αυτής της απαγόρευσης.