Ηθοποιός με ταλέντο, Άνθρωπος με ποιότητα. Από την τηλεοπτική Λόλα στο Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο αλλά και με πολλές συμμετοχές τόσο θεατρικές όσο και τηλεοπτικές στο ενεργητικό της.

Η Ιωάννα έχει αυτή την στόφα ηθοποιού που είναι ολοκληρωμένη και, παρά το νεαρό της ηλικίας της, είναι ώριμη υποκριτικά. Αν την ακούσεις να τραγουδάει θα σε ταξιδέψει με τη φωνή της. Αν τη δεις να παίζει θα διαπιστώσεις τόσο το ταλέντο της όσο και την ικανότητά της να μπορεί να επικοινωνήσει με το κοινό.

Με ποιες λέξεις θα συνόψιζες τα αισθήματά σου για το θέατρο;

Επικοινωνία, δύναμη, θέληση, αγάπη, χαρά, αποκάλυψη, παιχνίδι, πόνος, γέλιο, ελπίδα, εξερεύνηση…

Θυμάσαι πότε αποφάσισες πως θέλεις να γίνεις ηθοποιός και αν ναι, σε ποιον άνθρωπο το ανακοίνωσες πρώτα; Υπήρξαν αντιδράσεις από το περιβάλλον σου;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήθελα να ασχοληθώ με το θέατρο. Την απόφαση την πήρα όταν ήμουν μαθήτρια ακόμα στο Δημοτικό, έπειτα από μια παράσταση που είδα. Θυμάμαι πόσο συγκλονισμένη βγήκα από το θέατρο. Εκείνη τη στιγμή γύρισα και είπα στους δικούς μου ότι θέλω να γίνω ηθοποιός. Στην αρχή δεν με πήραν στα σοβαρά, αλλά όσο μεγάλωνα, μεγάλωνε κι αυτή μου η επιθυμία. Εξέφρασαν την αγωνία και τις επιφυλάξεις τους για το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό το επάγγελμα, αλλά πότε δεν με σταμάτησαν. Αντιθέτως με στήριξαν και με στηρίζουν. Είμαι τυχερή που έχω αυτή την οικογένεια και αυτούς τους φίλους – διότι κι αυτοί οικογένεια είναι – γιατί ξέρω ότι ήταν, είναι και θα είναι οι θερμότεροι συμπαραστάτες σε κάθε επιτυχία ή αποτυχία μου!!!

Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο σκοπός της δημιουργίας των Social Media, τι διαπιστώνεις σήμερα μιας και τα χρησιμοποιείς;

Προφανώς και δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό του ο Μαρκ Ζούγκερμπεργκ, όταν δημιουργούσε το fa- cebook π.χ. Ξεκίνησε ως μία φοιτητική πλάκα και αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη.. Τα social media γενικότερα είναι ένα μέσο όπου κανείς μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα, να επικοινωνήσει και να προωθήσει τη δουλειά και το έργο του. Είναι πλέον ένα μέσο απαραίτητο για πολλούς ανθρώπους. Ένας από αυτούς είμαι κι εγώ. Τα χρησιμοποιώ συχνά, ενημερώνομαι, προβάλω τη δουλειά μου κι ανταλλάσσω απόψεις.

Τα Social Media έχουν εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν;

Είναι πολύ νωρίς για να απαντήσει κάνεις σ΄αυτό το ερώτημα, γιατί είναι λίγος ο καιρός που χρησιμοποιούνται ευρέως για να ξέρουμε εάν έχει επιτευχθεί ο στόχος για τον οποίο δημιουργήθηκαν.

Γιατί κάποιος να έχει ανάγκη σχολιασμού των πάντων στο διαδίκτυο;

Αυτό είναι ένα παλιό φαινόμενο. Οι Έλληνες ήταν πάντα ένας πολιτικοποιημένος λαός, που είχε την ανάγκη να ασκεί κριτική και να παίρνει θέση απέναντι στα γεγονότα. Από τον Δήμο της αρχαίας Αθήνας μέχρι τα καφενεία των χωριών. Αυτό το βλέπουμε στην αρχαία κωμωδία που, από μόνη της, ήταν ένα σχόλιο πάνω στα γεγονότα και τα φαινόμενα των καιρών. Καθώς επίσης και στον χορό του αρχαίου δράματος που επιτελούσε τον ίδιο σκοπό. Είναι λογικό και σήμερα να παίρνει θέση και να τοποθετείται απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω του.

Θυμάσαι κάποια στιγμή που ένας ρόλος σε δυσκόλεψε τόσο πολύ και είπες σταματάω;

Κάθε ρόλος είναι δύσκολος. Όταν ξεκινάς να δουλεύεις πάνω σε ένα χαρακτήρα, στην αρχή δεν ξέρεις τίποτα γι αυτόν. Πρέπει να ψάξεις και να βρεις μέσα σου εκείνα τα στοιχεία που θα σε έκαναν, εσένα προσωπικά, να αντιδράσεις και να λειτουργήσεις έτσι ακριβώς όπως λειτουργεί και αντιδρά ο χαρακτήρας που καλείσαι να ερμηνεύσεις. Φυσικά πάντα με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη. Το θέμα είναι πώς εσύ θα χρησιμοποιήσεις τα υποκριτικά σου εργαλεία για να μπορέσεις να τον φτάσεις. Έχω δυσκολευτεί, πάντα δυσκολεύομαι, αλλά ποτέ δεν τα παρατάω. Κάθε δυσκολία είναι μία πρόκληση . Εάν ήταν όλα εύκολα, ίσως να μην είχε ενδιαφέρον για μένα ο χώρος αυτός. Οι δυσκολίες κάθε ρόλου με κάνουν να ανακαλύπτω πτυχές του εαυτού μου που σε κάποιο άλλο επάγγελμα, ίσως δεν θα είχα την ευκαιρία να ανακαλύψω.

ioanna-asimakopoulou

Γιατί στην Ελλάδα οι νέοι άνθρωποι δεν στηρίζονται όσο πρέπει και ακόμα υπέροχες ιδέες, ενώ εδώ κάποιες αξιόλογες προσπάθειες δεν βρίσκουν ανταπόκριση, αντίθετα διαπρέπουν στο εξωτερικό; Πού μπορεί να οφείλεται αυτό;

Ζούμε σε μία εποχή που δεν είναι προσανατολισμένη στην Τέχνη και την πνευματική δημιουργία. Η εποχή μας είναι μία «στεγνή» τεχνοκρατική εποχή. Είναι, δυστυχώς, επόμενο να μη στηρίζεται από το κράτος η Τέχνη στο βαθμό που θα της άξιζε… Μακάρι να ξημέρωνε μια μέρα όπου μία κυβέρνηση θα αντιληφθεί τη ζωτική σημασία της Τέχνης και για το παρόν και για το μέλλον μας.

Χρειάζεται ένας ηθοποιός την τηλεόραση προκειμένου να αποκτήσει κοινό στο θέατρο;

Οι απόψεις διίστανται πάνω σ’αυτό το θέμα. Υπάρχουν ηθοποιοί που έγιναν γνωστοί μόνο μέσα από τις θεατρικές δουλειές τους και αυτή τη στιγμή έχουν ένα πιστό κοινό που τους ακολουθεί σε κάθε δουλειά τους. Από την άλλη, υπάρχουν ηθοποιοί που έγιναν γνωστοί στο ευρύτερο κοινό από τις τηλεοπτικές δουλειές τους και γεμίζουν τα θέατρα στα οποία παίζουν. Αν και, κατά τη γνώμη μου, πολλοί από αυτούς έχουν στο βιογραφικό τους σπουδαίες ερμηνείες και προ τηλεόρασης. Η τηλεόραση είναι μία πολύ μεγάλη δύναμη που μπορεί να γίνει γέφυρα μεταξύ κοινού και θεάτρου. Είναι ένα σημαντικό μέσο που βοηθά σε ένα μεγάλο βαθμό στο να βρεις δουλειά και στο θέατρο, κατά την άποψή μου.

Τι είναι εκείνο που σε φοβίζει περισσότερο;

Η μοναξιά κι ο θάνατος.

Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά μιας προσωπικότητας που εκτιμάς περισσότερο σε έναν άνθρωπο;

Η ευγένεια, η ενσυναίσθηση, η γενναιοδωρία, η διακριτικότητα, η αισιοδοξία, το χιούμορ, η ευφυΐα του και η πνευματικότητά του!

Οντισιόν, «ψυχοφθόρα» εμπειρία ή απλά εμπειρία;

Δυστυχώς ή ευτυχώς, πολλές φορές είναι το κλειδί για ν’ανοίξεις την πόρτα σε μία δουλειά. Δεν θα έλεγα ψυχθοφόρα, αλλά μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, εφόσον από μια στιγμή κρίνεται η δουλειά μίας ολοκληρης σεζόν και καλείσαι σε ένα δεκάλεπτο, το πολύ, να αποδείξεις τις ικανότητές σου.

Υπάρχει ένας ρόλος ή κάποιο θεατρικό έργο που θα ήθελες να υποδυθείς ή να συμμετέχεις;

Για κάθε ηθοποιό, από την άρχη μέχρι το τέλος της καριέρας του, υπάρχουν ρόλοι που πάντα θα ποθεί να ερμηνεύσει, φαντάζομαι. Δεν μπορώ να σου αναφέρω κάποιον συγκεκριμένο, διότι θέλω πολλούς ρόλους… Ελπίζω κάποια στιγμή να μου δοθεί η ευκαιρία να τους ερμηνεύσω…

Κωμικοί ή δραματικοί ρόλοι;

Και τα δύο. Για μένα δεν υπάρχει διαχωρισμός. Εξάλλου το ένα εμπεριέχει και τ΄άλλο μέσα.

Πόσο η τηλεόραση και τα σήριαλ που έχεις συμμετάσχει σου έχουν κολλήσει την «ταμπέλα»του κωμικού ηθοποιού, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι σκηνοθέτες να μην μπορούν να σε δουν σε κάποιο δραματικό;

Όντως όλες οι τηλεοπτικές σειρές στις οποίες έχω λάβει μέρος ήταν κωμικές. Θεωρώ όμως ότι είναι πολύ νωρίς για να μου κολλήσει κάποιος μια συγκεκριμένη ταμπέλα. Άσε που δεν πιστεύω κιόλας σ’αυτές. Είναι πολύ περιοριστικές. Άλλωστε στο θέατρο έχω παίξει και τα δυο είδη. Πιστεύω ότι ένας σκηνοθέτης με έμπειρο βλέμμα μπορεί να διακρίνει τις δυνατότητές σου. Ένας καλός ηθοποιός είναι καλός σε όλα τα είδη… Από την άλλη, εάν κάποιος με θεωρεί κωμική ηθοποιό για μένα είναι τιμή και τον ευχαριστώ!

Τι σημαίνει ηθοποιός στο σήμερα;

Είναι τόσο εύκολη η απάντηση όσο δύσκολες είναι οι συνθήκες που ζούμε…. Ηθοποιός στο σήμερα σημαίνει δυστυχώς ανεργία, αμέτρητες λιωμένες σόλες παπουτσιών στο κυνήγι μιας δουλειάς. Εξάλλου εμείς ήμασταν σε κρίση και πριν από την κρίση…. Ο ηθοποιός είναι το μάτι και το αυτί του λαού . Ηθοποιός στο σήμερα είναι διαρκής μελέτη, ατελείωτος αγώνας και συνεχής τριβή μέσα στον κόσμο απ’ όπου αντλεί τα ερεθίσματα του…

Αγαπημένες φράσεις,λέξεις που όταν τις ακούς χαμογελάς;

EVERYTHING IS GOING TO BE GREAT

MY ONE AND ONLY

ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ Τ’ΑΣΤΕΡΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ

ΣΕ ΑΓΑΠΑΩ

ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙΣ

ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΪΜΑΚΙ…………….!!!!!!!!!!!