Σκοπός του οδοιπορικού είναι να αναδείξει περιοχές και μέρη που δεν έχουν προβληθεί, αλλά και μέρη που έχουν να μας πουν κάτι πολιτιστικά.
Βρεθήκαμε στην Κρήτη, στο Νομό Ηρακλείου και, ειδικά, στη Μητρόπολη της Αγγειοπλαστικής, τον Θραψανό.
Λέγεται ότι το όνομα του Θραψανού προέρχεται από τα θράψαλα, τα όστρακα, δηλαδή, των σπασμένων αγγείων.
Επί Τουρκοκρατίας, το όνομά του ήταν Τζομλεκτζή Κιόι, που σημαίνει χωριό αγγειοπλαστών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων ασχολείται μέχρι και σήμερα με την αγγειοπλαστική τέχνη, αλλά και με τη γεωργία. Με επιρροές από τα Μινωικά χρόνια, οι Θραψανιώτες κεραμείς εφαρμόζουν τα μυστικά του επαγγέλματος, δημιουργώντας μεγάλα μεγέθη πιθαριών.
Στον δρόμο προς την κωμόπολη, και λίγο πριν, σταματήσαμε σε ένα εργαστήριο δημιουργίας πιθαριών, για να αγοράσουμε κεραμικά. Μας υποδέχτηκαν δύο υπέροχοι και φιλόξενοι άνθρωποι, οι οποίοι, από την εμφάνισή τους, καταλάβαινες ότι τους είχαμε πετύχει σε στιγμή δημιουργίας. Ήμασταν τυχεροί γιατί μας έκαναν την τιμή να φτιάξουν επιτόπου ένα μικρό πιθάρι.
Αυτοί οι καλλιτέχνες παράγουν κεραμικά, τα οποία στέλνουν σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, είτε για λόγους χρηστικούς όπως αποθήκευση ελαιολάδου, ελιάς κ.ά , είτε για λόγους διακοσμητικούς. Αν βρεθείτε στην Κρήτη, οργανώστε μια μονοήμερη εκδρομή στον νομό Ηρακλείου, στον Θραψανό.
Σε λίγη απόσταση βρίσκεται και η Μυρτιά, όπου βρίσκεται το μουσείο του Νίκου Καζαντζάκη. Συνδυάστε το και δεν θα χάσετε από τις ομορφιές της περιοχής, της φύσης και του πολιτισμού.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον Θραψανό μια χρήσιμη ιστοσελίδα είναι: e-thrapsano.gr