Μετάφραση Βίντεο: Μαρία Παντούλα (City Code Team)

Με την κυβέρνηση της Τανζανίας να είναι σε διαδικασία αναμόρφωσης του Συντάγματος, όλοι οι οργανισμοί προστασίας των γυναικείων δικαιωμάτων, εργάζονται ακατάπαυστα, προκειμένου να επιτύχουν την ισότητα των δύο φύλων. Στο βίντεο, μία νέα γυναίκα αφηγείται πώς απομακρύνθηκε με δόλο από το χωριό της, με την υπόσχεση της εργασίας στην πρωτεύουσα της χώρας, DaresSalaam, για να γίνει τελικά αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Μιλάει για τη δοκιμασία που υπέστη και περιγράφει πώς βρήκε βοήθεια και συμπαράσταση από μία ομάδα υποστήριξης, που δημιουργήθηκε για να δώσει φωνή στις γυναίκες της Τανζανίας.

«Ήρθα στην πόλη, όταν ήμουν 15 ετών. Αλλά δεν ήρθα μόνη μου. Ήρθα με κάποια που ζούσε στο χωριό μας. Πηγαινοερχόταν στην πόλη συνεχώς. Ήρθε στο σπίτι μας, λέγοντας ότι ψάχνει οικιακή βοηθό. Ήθελα να έρθω στην πόλη, οπότε τη ρώτησα αν θα μπορούσα να πάρω εγώ αυτή τη δουλειά. Όταν πήγα στο σπίτι της, είδα εκεί και άλλα κορίτσια. Υπέθεσα ότι ήταν κόρες της. Έπλενα πιάτα και έκανα διάφορες δουλειές. Έκανα τις δουλειές της οικιακής βοηθού για μια εβδομάδα.

Τη δεύτερη εβδομάδα μου είπε ότι θα μου έδινε ένα δωμάτιο να μείνω, γιατί περίμενε επισκέπτες. Πήγα στο δωμάτιο να κοιμηθώ το βράδυ. Το βράδυ ήρθε στο δωμάτιο και μου είπε να βάλω το φόρεμα που μου είχε αγοράσει και να κατέβω στο σαλόνι. Η αλήθεια είναι ότι το φόρεμα ήταν πολύ κοντό. Όταν κατέβηκα, ήταν εκεί και τα άλλα κορίτσια, φορώντας τα κοντά τους φορέματα. Κάποιοι άντρες ήρθαν και μας κοίταξαν όλες. Η γυναίκα είπε ότι ήμουν καινούρια και ένας από τους άντρες της έδωσε χρήματα και έφυγε.

Τότε μου είπε να γυρίσω στο δωμάτιό μου. Όταν πήγα στο δωμάτιό μου, ο άντρας ήταν εκεί. Η γυναίκα ήρθε και με κλείδωσε στο δωμάτιο με τον άντρα. Δεν ήθελα να κάνω τίποτε μαζί μου, αλλά ο άντρας με πίεσε και με βίασε. Έκλαιγα και η γυναίκα μου είπε ότι αυτή ήταν η πόλη και θα έπρεπε να το συνηθίσω γιατί αυτό ήταν που με έφερε εκεί. Όταν δραπέτευσα, θυμήθηκα ότι ήταν η πρώτη φορά που περπατούσα στους δρόμους. Ήταν πολύ δύσκολα εκεί έξω. Τα βράδια κοιμόμουνα στον δρόμο. Βιάστηκα. Θα θυμάμαι για πάντα εκείνη την ημέρα.

Γνώρισα μία γυναίκα ένα βράδυ, που εκδιδόταν. Της είπα τα πάντα και με κάλεσε να μείνω μαζί της. Με γνώρισε στη Habiba, που ήταν επικεφαλής μιας γυναικείας οργάνωσης. Έτσι μπήκα σ’ αυτήν την ομάδα. Μέσω της ομάδας έμαθα για το HIV.

Αυτό που θέλω να πω για τον εαυτό μου είναι ότι επιθυμώ να μορφωθώ, να σπουδάσω ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, για να μπορέσω να ξεφύγω από αυτή τη ζωή. Χρησιμοποιώντας το πτυχίο μου, θα μπορέσω να κάνω αιτήσεις σε μεγάλα ξενοδοχεία κι έτσι το μωρό μου θα μπορέσει να κληρονομήσει κάτι στο μέλλον.».

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αντιγραφή κοκ του κειμένου χωρίς αναφορά στις πηγές και το credit της μετάφρασης:

www.theguardian.com

www.citycodemag.com