Την ζωή της Αθηνάς Χατζηεσμέρ, που αγωνίστηκε στην ΕΠΟΝ και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1944, σε ηλικία μόλις 17 ετών,θα ερμηνεύσει την φετινή θεατρική σαιζόν η Ηλιάνα Μαυρομάτη.

 Η  νεαρή ταλαντούχα ηθοποιός – υποψήφια και για το βραβείο Μερκούρη καλύτερης γυναικείας ερμηνείας- δουλεύει όλο αυτό το διάστημα με εντατικούς ρυθμούς μαζί με μια πολλά υποσχόμενη ομάδα καλλιτεχνών, καθώς το κείμενο της παράστασης το οποίο υπογράφει η Θαλασσιά Αντωνοπούλου, θα προκύψει μέσα από τις πρόβες και την έρευνα των συντελεστών (devised theatre). Τους τελευταίους μήνες, έχουν κάνει εξονυχιστική έρευνα για την εποχή, έχουν συναντήσει ανθρώπους που έζησαν και έδρασαν στην ΕΠΟΝ, που γνώριζαν την Αθηνά Χατζηεσμέρ, έχουν μελετήσει λογοτεχνικές και ποιητικές αναφορές όπως ο Ρίτσος, ο Καζαντζάκης, ο Λόρκα και όλη αυτή η διαδικασία σε συνδυασμό με την φαντασία και την έμπνευση τους, θα οδηγήσει στο τελικό αποτέλεσμα που θα δούμε στο Black Box, του θεάτρου Επί Κολωνώ.

Με αφορμή αυτή την συγκινητική ιστορία της νεαρής αγωνίστριας, που δεν δείλιασε στιγμή και  αντιμετώπισε το εκτελεστικό απόσπασμα, με τα μάτια ορθάνοιχτα- αρνούμενη να της δέσουν τα μάτια- και ζητώντας από τις υπόλοιπες μελλοθάνατες να τραγουδήσουν όλες μαζί το : «Στη στεριά δε ζει το ψάρι». Η ομάδα θέλει να μιλήσει για τον νέο που αγωνίζεται και που επαναστατεί.

Την πρότυπη μουσική της παράσταση θα γράψει ο Ισίδωρος Πάτερος, ο οποίος και θα συμπράττει σκηνικά με την Ηλιάνα Μαυρομάτη. Την κίνηση επιμελείται η Φαίδρα Σούτου και την σκηνική εγκατάσταση και τα κουστούμια ο Ηλίας Παπανικολάου. Τη σκηνοθεσία συνυπογράφει όλη η ομάδα.

Η παράσταση αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τέλη Οκτωβρίου.