Από τον: Dr. Theodoros Xanthos MD, Pg Dip (Ed), MSc, PhD, FHEA, FAcadMEd

Η επαφή μου με τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Μαρία Κόκκορη» ξεκίνησε όταν μια μέρα έλαβα ένα τηλεφώνημα από την προϊσταμένη του ιδρύματος, που μου ζητούσε να εκπαιδεύσω το προσωπικό του Ιδρύματος σε βασικές δεξιότητες στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση.

Οφείλω να πω ότι δέχτηκα αυτή την πρόταση με προθυμία, αλλά και σκεπτικισμό, άλλωστε πόσα δεν έχουμε ακούσει για αυτά τα Ιδρύματα ανά περιόδους; Χρειάστηκε μια μόνο επίσκεψή μου εκεί για να καταλάβω ότι η συγκεκριμένη στέγη διέφερε από πολλές άλλες που είχα δει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η πόρτα άνοιξε και χαμόγελα με υποδέχτηκαν, όχι κατηφείς φυσιογνωμίες ανθρώπων που απλά κάνουν τη δουλειά τους, αλλά ανθρώπων που βρίσκονται εκεί γιατί το αγαπάνε. Είδα τα κορίτσια του ιδρύματος και είναι από τις λίγες φορές στη ζωή μου που βίωσα ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μοιράζουν αγάπη τόσο απλόχερα.

Η επικοινωνία μου με τον Διευθυντή του Ιδρύματος, Παν. Νικόδημο Φαρμάκη, με εντυπωσίασε. Τα μάτια του και το βλέμμα του σπινθηροβολούσαν από αγάπη και η συμπεριφορά του ήταν ο ορισμός της Χριστιανοσύνης, ταπεινός, σεμνός, ήρεμος προσηνής, ένας άνθρωπος ειλικρινά αφιερώμενος όχι μόνο στον Θεό, αλλά και στις φιλοξενούμενες της Στέγης. Οι φιλοξενούμενες κοπέλες του ιδρύματος ήταν γελαστές, χαρούμενες και δημιουργικές. Άλλωστε το περιοδικό τους τα «Κοκορονέα» μιλούσε από μόνο του.

Η δουλειά των ανθρώπων που εργάζονταν εκεί ήταν εμφανής. Τα κορίτσια δεν ήταν απομονωμένα, αποδιοργανωμένα, αλλά πλήρως ενταγμένα σε μια κοινότητα με ανθρώπους που τα αγαπούσαν και τα φρόντιζαν. Εκείνη η πρώτη εικόνα με οδήγησε στο να επισκεφτώ τους χώρους των Στεγών και είδα ότι διέθεταν την υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό, που πολλά αντίστοιχα ινστιτούτα της αλλοδαπής θα ζήλευαν. Ο χώρος είναι φιλόξενος και ζεστός βρίσκεται στην Άνω Γλυφάδα, στη συμβολή των οδών Αγαμέμνονος και Προμηθέως.

IMG_0441

Πρόκειται για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Μαρία Κόκκορη». Οι στέγες αυτές φιλοξενούν 23 κορίτσια από 12- 45 ετών, με σύνδρομο Down ή νοητική υστέρηση. Ιδρύθηκαν μόλις το 2005, όταν η αγωνία της Μαρίας Κόκκορη για την κόρη της που γεννήθηκε με σύνδρομο Down την οδήγησε  στο γραφείο του τότε Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου. Έκτοτε άρχισε η δημιουργία των στεγών αυτών κι από το 2007 έχουν τεθεί σε λειτουργία.  Ανοικοδομήθηκε ένα κτήριο σύγχρονο, με προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια και πλήρως ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των ενοίκων του. Ερχόμενος κάποιος στις Στέγες κατά τις  πρωινές ώρες θα βρει τις ενοίκους στα εργαστήριά τους, τα οποία είναι εξοπλισμένα με κάθε σύγχρονο εποπτικό μέσο, όπως διαδραστικό πίνακα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, υπολογιστές αφής, ενώ κατά τις απογευματινές ώρες οι ένοικοι πηγαίνουν γήπεδο,  για καφέ, για φαγητό ακόμη και για bowling.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μια εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα, η οποία αποτελείται από ψυχολόγο, ψυχίατρο, κοινωνική λειτουργό, ειδικούς παιδαγωγούς κλπ στέκεται δίπλα στις ενοίκους με αμέριστη αγάπη και ενδιαφέρον και είναι στη διάθεση των επισκεπτών να επιλύσουν απορίες για τον τρόπο λειτουργίας και των Στεγών.

Αξίζει πραγματικά να επισκεφτεί κάποιος αυτόν τον χώρο. Οι γλυκές κοριτσίστικες φωνές τους και οι ζεστές τους αγκαλιές θα γεμίσουν τον καθένα από εμάς με όμορφα συναισθήματα και με μια αγαλλίαση που δύσκολα συναντά κάποιος στις μέρες μας.

Αφιερώστε λίγα λεπτά για να δείτε το βιντεάκι στον παρακάτω σύνδεσμο και ελπίζω να αγαπήσετε και εσείς αυτόν τον χώρο, όσο τον έχω αγαπήσει και εγώ.

Τελικά υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα!!!

Ιστοσελίδα της στέγης: http://www.kokkori.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/IdrymaKokkori