«Ηρακλής, η ζωή και οι άθλοι του», της Κάρμεν Ρουγγέρη

 γράφει η Γιώτα Τέσση

Τη βλέπεις να στέκεται στην ορχήστρα του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» και λες, δεν μπορεί, εδώ ζει, το θέατρο είναι το σπίτι της.

Αυτή η προσηνής, ταπεινή φιγούρα, απλή και ανεπιτήδευτη, υποδέχεται τους θεατές καμαρώνοντας για τη φετινή παράσταση «Ηρακλής, η ζωή και οι άθλοι του»: «Δεν θα μας βρείτε ούτε ψεγάδι…»

Και πώς να βρεις ψεγάδι στην Κάρμεν Ρουγγέρη μετά τις τόσες παραστάσεις που έχει ανεβάσει από την αστείρευτη πηγή της μυθολογίας μας, όλες απόλυτα τεκμηριωμένες και προσεκτικά μελετημένες.

Ταγμένη στην υπηρεσία του θεάτρου, είναι τέτοιο το μεράκι της που ήδη καταστρώνει σχέδια για την επόμενη παράσταση και ρωτά τη γνώμη των παιδιών:

«Σηκώστε τα χεράκια σας και ψηφίστε. Ποια παράσταση θέλετε να παίξουμε του χρόνου;», με τον Θησέα και τον Μινώταυρο να έχουν το προβάδισμα τη συγκεκριμένη μέρα.

Ακριβώς όπως έκανε και πέρυσι. Τότε που τα χεράκια των παιδιών ψήφισαν τον Ηρακλή και να τος, ο πιο ονομαστός και αγαπητός ήρωας της ανθρωπότητας ζωντανεύει μπροστά τους και η ίδια η Ρουγγέρη αφηγείται από τα παρασκήνια τον μύθο του από την αρχή.

Τότε που η Ήρα, από τη ζήλια της για το νέο παιδί του Δία, έδωσε εντολή να καθυστερήσει η γέννα της Αλκμήνης, να γεννηθεί πρώτος ο Ευρυσθέας και αυτός -αντί για τον Ηρακλή- να γίνει βασιλιάς του Άργους.

Και ύστερα όταν η ίδια Θεά τον έβαλε να σκοτώσει την οικογένειά του και εκείνος κατέφυγε στο Μαντείο των Δελφών για να πάρει χρησμό με ποιον τρόπο θα μπορούσε να εξαγνιστεί.

Και μετά με τη σειρά, ένας ένας οι δώδεκα άθλοι του Ηρακλή και ο τραγικός θάνατος του ήρωα, μετά τον οποίο αποθεώθηκε, έγινε θεός της δύναμης και της γενναιότητας και πήρε επάξια μια θέση ανάμεσα στους θεούς του Ολύμπου.

Όλα αυτά σε μια δίωρη παράσταση που βλέπεται απνευστί και με έναν πρωταγωνιστή, τον Κλεάνθη Βαρσαμούλη, που στα μάτια των παιδιών θα μπορούσε να ήταν ο πραγματικός Ηρακλής.

Αλλά και στους ηθοποιούς που πλαισιώνουν τον Ηρακλή διακρίνεις ανθρώπους στο ίδιο ύφος με τη θεατράνθρωπο Ρουγγέρη: σεβασμός στο βλέμμα τους, ακρίβεια στο παίξιμό τους, αλήθεια στη συνδιαλλαγή με το έργο.

Στην επιτυχημένη αναβίωση του μύθου συμβάλλουν καθοριστικά τα σκηνικά και τα κοστούμια της Χριστίνας Κουλουμπή, που μεταφέρουν τους θεατές από τον Όλυμπο στο Άργος και από εκεί σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, ακόμα και έξω από αυτήν, με τη βοήθεια ενός διαδραστικού χάρτη.

Την ώρα που έβλεπα τον μύθο να ξεδιπλώνεται μπροστά μου σκεφτόμουν όλο και πιο έντονα πόσο ανάγκη έχει η Επίδαυρος την Κάρμεν Ρουγγέρη και την ομάδα της.

Εκεί, στην κοιτίδα του αρχαίου πολιτισμού, στον φυσικό τόπο μύθων, ανθρώπων και θεών, να αντηχήσει η φωνή της ανάμεσα σε χιλιάδες παιδικά κεφαλάκια: «Λοιπόν, παιδιά μου, τα παλιά τα χρόνια…»

[divider]Info Παράστασης[/divider]

Συντελεστές

Κείμενο-σκηνοθεσία-Αφήγηση: Κάρμεν Ρουγγέρη

Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή

Κίνηση-χορογραφίες-φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας

Μουσική Σύνθεση- Ενορχήστρωση-Video art: Αντώνης Δελαπόρτας

Στίχοι & επιλογή τραγουδιών:Ανδρέας Κουλουμπής

Οπλομαχίες: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργάκη

Βοηθός ενδυματολόγου: Έρρικα Αλαμάνου

Βοηθός σκηνογράφου: Χρήστος Γράπας

Υπεύθυνη γραφείου παραγωγής: Αγγελική Μαντζουράνη

Artwork: Λουκάς Μελάς

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Γιώργος Βλάχος, Πέτρος Κιοσές, Χριστίνα Κουλουμπή, Έλενα Μιχαλάκη, Ίρις Πανταζάρα, Τάσος Παπαδόπουλος, Σπύρος Περδίου, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Γρηγόρης Τουμασάτος, Νεκτάριος Φαρμάκης

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, ΤΚ 177 78 Ταύρος, Τηλ: 210 3418550, 210 3418579

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή για κοινό και ομαδικές κρατήσεις στις 11:30 & 15:30

Καθημερινά στις 10:00 για σχολεία & συλλόγους κατόπιν συνεννόησης.

Κρατήσεις για σχολεία & συλλόγους από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30-14:30, τηλ.: 215 550 8270 & 210 3418579 κα στο k.rouggeriskini1@gmail.com

Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες (με διάλειμμα)

 

Πατήστε εδώ για πληροφορίες σχετικά με τις ώρες και ημέρες παραστάσεων.