MUSIC X-FRESH του Γιώργου Μπίλιου

email: info@citycodemag.com

Ο Ηλίας Βαμβακούσης είναι ένας νέος τραγουδοποιός που έχει καταφέρει να απασχολήσει τα τελευταία χρόνια την ελληνική δισκογραφία με τον ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης των θεμάτων του. Με αέρα ρετρό, φρεσκάδα και ευφάνταστες ενορχηστρώσεις, αγγίζει με ευαισθησία και λυρισμό τη ζωή. Τη ζωή μέσα από τη μουσική. Όπως τότε. Όπως θα’ πρεπε. Κι όπως σήμερα έχουμε ανάγκη. Από μια ανάσα, ένα χαμόγελο, ένα χάδι, ένα βλέμμα. Για έναν αλλιώτικο κόσμο.

Ποιος είναι ο κύριος λόγος που αποφάσισες ν’ ασχοληθείς με τη μουσική; Ποιο είδος σε συναρπάζει περισσότερο;

Η έκφραση. Για μένα είναι ο τρόπος που μπορώ να λέω αυτά που θέλω με λίγα λόγια αλλά και χωρίς λόγια. Όσο κρατάει ένα τραγούδι. Όσο πιο ειλικρινές, πιο περιεκτικό, πιο ανάγκη και πιο ποιητικό και αλληγορικό τόσο πιο συναρπαστικό και ταξιδιάρικο.

Αν δεν ήσουν αυτός που είσαι ποιος θα’ θέλεις να είσαι και γιατί.

Θα ήθελα να ήμουν αυτός που θα έσωζε τον κόσμο.. Γιατί υπάρχουν πολλοί που τον καταστρέφουν.

Πώς φαντάζεσαι τη μουσική σου πορεία/εξέλιξη σε βάθος 5 χρόνων;

Όσο πιο πολύ γράφω τόσο πιο πολύ επιστρέφω στα πρώτα όργανα που έπιασα. Μπαγλαμά, τζουρά, τρίχορδο μπουζούκι , ούτι, μαντολίνο , κρουστά. Τόσο πιο πολύ ζητάω μουσικές λύσεις στο πρωτόλειο , στο ακουστικό- παραδοσιακό – ρεμπέτικο τραγούδι. Σε 5 χρόνια θα έχω ακόμα 1 – 2 δίσκους με ήχο πιο ακατέργαστο από το κάποια μέρα.

Μετά την «Κάποια μέρα» ποια θα είναι η άλλη μέρα; Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σου;

Μετά το καλοκαίρι ξεκινάω ηχογραφήσεις για το επόμενο δίσκο μου που ίσως θα λέγετε «Θα ταξιδέψουμε» ή κάπως έτσι. Θα δοθώ ολοκληρωτικά στην υλοποίησή του.

Bio: Ο Ηλίας Βαμβακούσης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε από την παιδική του ηλικία . Το 2004 έκανε την πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση στο δίσκο «Δεύτερη Ακρόαση» της Μικρής Άρκτου με το τραγούδι «Μάτια μου», σε στίχους και μουσική δικά του. Το 2008, ο ποιητής Ανδρέας Παγουλάτος του ανέθεσε τη μελοποίηση και την ερμηνεία του έργου του, που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά στην Ιταλία με τίτλο «Perama elisuocanto». Οι συμμετοχές του ως ερμηνευτής, αλλά και ως συνθέτης σε δισκογραφικές δουλειές συνεχίζονται το 2009 στον δίσκο «Στων άστρων την άλω» της Σοφίας Καμαγιάννη και στο «Όποιος τη δει φωνάζει το όνομά της» της Λένας Πλάτωνος από το Δίφωνο, διασκευάζοντας το τραγούδι «Λάθος Αγάπη». Το 2010 κάνει το πρώτο δισκογραφικό του βήμα στην YAFKA RECORDS σε συνεργασία με την Παυλίνα Κωνσταντοπούλου και το άλμπουμ με τίτλο «Είμαι ζεν και με ταράζεις». Το 2011 κυκλοφορεί το single «Δικαιολογίες» με την εταιρεία hiddentrack . Τον ίδιο χρόνο συνεργάζεται με την χορευτική ομάδα allahou γράφοντας μουσική . Τα τελευταία τρία χρόνια αποτελεί μόνιμο συνεργάτη της Μαρίζας Κωχ και μέλος της ομάδας του Κέντρου Βιωματικής Μουσικής, Κίνησης και Λόγου . Το 2013 κυκλοφορεί τον δεύτερο δίσκο του και τον πρώτο προσωπικό με τίτλο, «Κάποια μέρα» από την Antelma Music (www.antelmamusic.com) του Στάθη Δρογώση.

YOUTUBE CHANNEL: https://www.youtube.com/channel/UCq7R63BZWwcEVvz_KqxZjvg