Όταν κάποια διεθνώς γνωστά ζώα “star” αποσύρονται από το προσκήνιο πού πηγαίνουν και τι τους συμβαίνει; Ας δούμε την Ιστορία του Keiko

Free_willy

Keiko, αιχμαλωτισμένος στην Ισλανδία

Ο Keiko, η δολοφονική φάλαινα, ήταν ένας από τους βασικούς χαρακτήρες στην ταινία του 1993 “FreeWilly”. Αφού πρωταγωνίστησε στη δημοφιλή κινηματογραφική ταινία, έγιναν προσπάθειες να συγκεντρωθούν χρήματα, μέσω του Free Willy-Keiko Foundation, προκειμένου να βρεθεί ένα καλύτερο σπίτι γι’αυτόν. Ο Keiko μπήκε σ’ ένα πρόγραμμα αποκατάστασης, που θα τον βοηθούσε να προσαρμοστεί και πάλι στην άγρια ζωή, καθώς ήταν σε αιχμαλωσία για αρκετά χρόνια.

Δυστυχώς πέθανε από φυσικά αίτια, σε ηλικία 26 ετών, αλλά κατάφερε να ζήσει 5 χρόνια στον ωκεανό, έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε αιχμαλωσία.

Η δυσάρεστη κατάσταση της διαβίωσης δολοφονικών ειδών φάλαινας σε ενυδρεία συνεχίζει να υφίσταται και υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις, που επιτέθηκαν σε ανθρώπους, ακόμη και στους ίδιους τους εκπαιδευτές τους. Όπως, για παράδειγμα, ο Tilikum στη Florida, που το 2010 σκότωσε τον εκπαιδευτή του.

Η φάλαινα Όρκα δεν προορίζεται να ζει σε δεξαμενές. Γεννήθηκαν να είναι ελεύθερες, είναι απίστευτα έξυπνες και ευαίσθητες και δεν μπορούν να ζουν καθεαυτόν τον τρόπο, απλά και μόνο επειδή οι άνθρωποι θέλουν να βγάζουν χρήματα, χρησιμοποιώντας τις για διασκέδαση.

Τουλάχιστον, το τέλος της ζωής του Keiko, αν και σύντομο, ήταν ευτυχισμένο. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο Keiko.com

 

Τα δικαιώματα των ζώων

Τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, έχουν τα ίδια δικαιώματα, ίσως και περισσότερα, καθώς είναι υποχρέωσή μας να τα προστατεύουμε. Δεν πληρώνονται και δεν έχουν συμφωνήσει ούτε να συμμετέχουν στον χώρο της ψυχαγωγίας ούτε να απομακρυνθούν από τον φυσικό τους χώρο. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι ο King, η τίγρης, διάσημος για τον ρόλο του στην ταινία TheLifeofPi, παρολίγον να πνιγεί κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της συγκεκριμένης ταινίας.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα ζώα στην βιομηχανία της ψυχαγωγίας; Πώς νομίζετε ότι μπορούμε να προστατεύσουμε αυτά τα πλάσματα; Αφήστε το σχόλιο σας ίσως να βρεθούν όμορφες ιδέες για να τα προστατεύσουμε. 

Μετάφραση Κειμένου: Μαρία Παντούλα (Citycodemag.com)

Πηγή: http://stories.wayn.com

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου του κειμένου χωρίς αναφορά στην Ελληνικη και ξενογλωσση πηγη καθως και στο credit του μεταφραστή.