«Οι πιο οδυνηρές συγκρούσεις είναι με τον εαυτό μας»

                                                            Ειρήνη Μπαλτά

Συνέντευξη: Γιώτα Δημητριάδη

Συνδυάζει χαρακτηριστικά φαινομενικά αντίθετα, όπως το έντονο πάθος και την ορμή για ό,τι κάνει, με μια αίσθηση εσωτερικής ηρεμίας και ψυχικής γαλήνης.

Ίσως γι’ αυτό ο χρόνος να μην τολμά να την αγγίξει και να παραμένει η ίδια ακριβώς, τόσα χρόνια που την ξέρω. Μια γοητευτική ενζενί, που δεν σ’ αφήνει ασυγκίνητο με καμιά της ερμηνεία.

Η αισθαντική φωνή της μας καλεί κάθε μεσημέρι «Να πάρουμε ανάσα» στη συχνότητα του Μέντα 88fm.

Μπορεί φέτος στη σκηνή να δίνει μια λυσσαλέα σύγκρουση με το άλλο φύλο, όπως επιτάσσει ο Στρίντμπεργκ στους «Συντρόφους;», αλλά στη ζωή φαίνεται να έχει βρει το κουμπί στη διαχείριση των συγκρούσεων προς όφελος των σχέσεων…

mpalta gia site 1

Μπέρτα, η ηρωίδα μου στην παράσταση

Η Μπέρτα είναι μια ηρωίδα, που, όταν ο θεατής έρχεται και τη βλέπει για πρώτη φορά, ίσως και να του γίνεται αντιπαθής. Ειδικά οι γυναίκες σοκάρονται από τη μαχητικότητα και την επιθετικότητά της και την κατατάσσουν στα όρια της κακίας. Όμως εγώ δεν νομίζω ότι είναι μόνο αυτά. Ζει σε μια συγκεκριμένη εποχή και πρέπει οπωσδήποτε να διεκδικήσει πράγματα για την οικονομική της ανεξαρτησία και για την αναγνώρισή της. Ξέρει, λοιπόν, πολύ καλά τι θέλει και το διεκδικεί με κάθε τρόπο, έχει τσαγανό. Είναι μια γοητευτική ηρωίδα.

Δεν υπάρχει «κακός» ήρωας

Γενικότερα, οι ηθοποιοί πάντα δικαιολογούμε τους ήρωές μας. Εξάλλου και στη ζωή, αν το δεις, κανένας δεν είναι κακός χωρίς λόγο. Όλοι έχουν τα θέματά τους και κάποιοι έχουν τόσο σοβαρά θέματα, που δεν έχουν καταφέρει να τα ξεπεράσουν και γι’ αυτό γίνονται εκδικητικοί απέναντι στους άλλους.

Σχέσεις & Συγκρούσεις

Νομίζω ότι οι συγκρούσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον έρωτα, αλλά μ’ οποιαδήποτε σχέση, είτε γονεϊκή είτε φιλική είτε ερωτική. Το θέμα είναι να ξέρεις να διαχειρίζεσαι τη σύγκρουση και να μπορείς να την κάνεις μ’ έναν εποικοδομητικό τρόπο. Να μπορείς, δηλαδή, και εσύ και ο άλλος ελεύθερα να καταθέσετε τις απόψεις σας, τις επιθυμίες σας, τα «θέλω» σας και μέσα από αυτήν τη διαδικασία να γνωρίσετε καλύτερα και τον άλλον, αλλά και τον ίδιο σας τον εαυτό.

Σύγκρουση, το οξυγόνο της ερωτικής σχέσης;

Στις ερωτικές σχέσεις αυτό δεν θα το έλεγα σύγκρουση, αλλά ανταγωνισμό. Η σύγκρουση σ’ ένα ζευγάρι δεν ταυτίζεται με τον ανταγωνισμό. Ένα ζευγάρι που συγκρούεται προσπαθεί, πολλές φορές, να γνωριστεί και να επικοινωνήσει. Όταν αυτό γίνεται συνεχώς από κάποια ζευγάρια, για μένα λέγεται ανταγωνισμός και όχι σύγκρουση. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν συγκρούομαι, γιατί θέλω να υπερασπιστώ τις απόψεις μου και να διεκδικήσω τα «θέλω» μου και τις επιθυμίες μου, απλώς σε ανταγωνίζομαι σ’ οποιοδήποτε επίπεδο.

mpalta gia site 2

Συγκρούσεις: Με τον εαυτό μας ή με τους άλλους, ποιες είναι πιο οδυνηρές;

Οι πιο οδυνηρές συγκρούσεις είναι με τον εαυτό μας, γιατί πολλές φορές είμαστε τόσο μπερδεμένοι, δεν ξέρουμε καθόλου τι θέλουμε και γι’ αυτό ξεκινάει η σύγκρουση. Τότε είναι πολύ δύσκολο να ξεμπλέξουμε μέσα μας το κουβάρι, για να καταλάβουμε πραγματικά τι θέλουμε, αλλά και να συνειδητοποιήσουμε και να αποδεχτούμε το γεγονός ότι μόλις το καταλάβουμε θα πρέπει να θυσιάσουμε το άλλο «θέλω» μας. Γιατί στη σύγκρουση αυτό γίνεται, έρχονται δύο «θέλω» και συγκρούονται. Πρέπει να σκεφτείς ποιο έχει μεγαλύτερη σημασία για σένα και να αποχαιρετήσεις το άλλο.

Αυτογνωσία

Προσπαθώ, πραγματικά, συνέχεια, να συζητάω με τον εαυτό μου, να μην απομακρύνομαι από αυτόν και να έχω επίγνωση της κάθε μου πράξης και της κάθε μου σκέψης. Είμαι συνέχεια σ΄επαφή μαζί του και δεν νομίζω ότι θα σταματήσει ποτέ αυτό. Γενικότερα κάποιος, όταν ξεκινήσει να ασχολείται με την αυτογνωσία και την αυτεπίγνωσή του, δεν νομίζω ότι σταματάει ποτέ.

Δρόμοι προς την αυτογνωσία

Μέσα από την ψυχοθεραπεία που έχω κάνει ανά διαστήματα και διαβάζοντας βιβλία φιλοσοφικού περιεχομένου, έχω βοηθηθεί πολύ ως προς αυτή την κατεύθυνση.

mpalta gia site 4

Δημοσιότητα & Διαχείριση

Η δημοσιότητα ήρθε απότομα στη ζωή μου, δεν ήμουν αρκετά ώριμη. Μπορώ να σου πω ότι με είχε ταράξει και λίγο. Γιατί, όταν εκτίθεσαι και γίνεσαι δημόσιο πρόσωπο, θα σου ασκήσουν και κριτική, που θα είναι και καλοπροαίρετη, αλλά και κακοπροαίρετη. Επιπλέον, αισθάνεσαι πως και ο κόσμος είναι σαν να παίρνει δικαιώματα επάνω σου. Αν αυτό δεν το έχεις συνειδητοποιήσει και δεν είσαι έτοιμος, ταράζεσαι και πληγώνεσαι. Με τον καιρό όμως, αρχίζεις και μεστώνεις και ωριμάζεις και κατανοείς πως δεν γίνεται να αρέσεις σ’ όλους. Τότε το αποδέχεσαι και είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα.

Δημοσιότητα άσσος στο μανίκι ή μήπως όχι;

Νομίζω πως δεν εκμεταλλεύτηκα το κομμάτι της δημοσιότητας είτε για να βγάλω περισσότερα λεφτά είτε για να κλείσω καλύτερες δουλειές. Πάντα ασχολούμουν αποκλειστικά με το θέμα της υποκριτικής, δεν μπορούσα να δω την κάθε δουλειά συμφεροντολογικά, για παράδειγμα: «Αν παίξω εκεί θα με δει αυτός και θα με πάρει αλλού…»

Επιστροφή στην TV

Είχα έξι χρόνια να κάνω τηλεόραση και πέρα από τη μείωση μισθών δεν βλέπω καμία διαφορά. Με τους ίδιους ρυθμούς τρέχουμε. Σ’ αυτήν τη δουλειά θα υπάρχουν άνθρωποι που θα την κάνουν με πολύ μεράκι και αγάπη και άλλοι απλά διεκπεραιωτικά. Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολα τα πράγματα για την Ελλάδα, γιατί, από τη στιγμή που κάνουμε μια δουλειά που έχει να κάνει με το θέαμα, χρειάζεται να επενδυθούν και κάποια χρήματα. Όσο αυτό δε συμβαίνει, αισθάνομαι ότι μένουμε πίσω σε σχέση με ευρωπαϊκές και αμερικανικές παραγωγές.

mpalta gia site 5

Η Ξένια

Η ιστορία της πάει από εβδομάδα σ’ εβδομάδα, μέχρι τέλη Δεκέμβρη έχω γυρίσματα για το «Μπρούσκο». Δεν ξέρω τι έχει σκεφτεί η σεναριογράφος Βάνα Δημητρίου γι’ αυτήν την ηρωίδα. Θα συνεχίσει; Θα ζήσει; Θα πεθάνει; Κανείς δεν ξέρει…

13η Νοεμβρίου & η απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης

Ζούμε την εποχή της τρομοκρατίας, εξαιρετικά δύσκολες εποχές,γεμάτες θυμό. Αυτό δημιουργείται εξαιτίας της κοινωνικής ανισότητας και της οικονομικής ανέχειας. Υπάρχουν άνθρωποι που αυτόν τον θυμό δεν μπορούν να τον διαχειριστούν μ’ έναν τρόπο δημιουργικό ή μ’ έναν τρόπο ώστε να ψαχτούν μέσα τους και να βρουν την ψυχική γαλήνη. Οπότε αρχίζουν και χρησιμοποιούν επιθετικούς τρόπους εναντίον όλου του κόσμου και εναντίον του ίδιου τους του εαυτού. Είναι τόσο θυμωμένοι ώστε και οι ίδιοι θυσιάζουν τη ζωή τους για να πάρουν άλλες ζωές μαζί τους στον θάνατο. Η ίδια η ζωή απαξιώνεται πλέον.

Δεν απαξιώνεται μόνο από την τρομοκρατία, απαξιώνεται και από τα μεγάλα κεφάλια από αυτούς που διακινούν τα οικονομικά κεφάλαια. Από τη στιγμή που υπάρχουν τα χρήματα και δεν δίνονται για να βοηθηθεί ο κόσμος και να σταματήσει το τόσο μεγάλο πρόβλημα της φτώχειας, καταλαβαίνουμε ότι και αυτοί απαξιώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Σε αντίθετη περίπτωση θα είχαν επενδυθεί χρήματα από τους δυνατούς του πλανήτη, όχι τόσο για νερό και τροφή όσο με στόχο την εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων για να καταφέρουν να βγουν από τον φαύλο κύκλο της οικονομικής ανέχειας που τους οδηγεί στο θάνατο.

Ακροατές, φίλοι και ας μην αντάμωσαν

Στο ραδιόφωνο και στο θέατρο έχεις άμεση επαφή με το κοινό. Στο ραδιόφωνο, όμως, εκφράζονται τελείως ελεύθερα οι άνθρωποι, λόγω της ανωνυμίας. Μπορούν να σε πάρουν και να σου πουν: «Τι μπούρδες λες;» ή να σου πουν όμορφα λόγια. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σου εκμυστηρεύονται τα προσωπικά τους. Σου μιλούν για θέματα που αφορούν στην ψυχική τους κατάσταση, την υγεία τους, την οικογένειά τους, τα οικονομικά τους,τα ερωτικά τους κ.τ.λ. Υπάρχουν άνθρωποι που μου τηλεφωνούν καθημερινά για να τα πούμε και ξέρω ότι γι’ αυτούς τους ανθρώπους το ραδιόφωνο λειτουργεί σαν παρηγοριά ή σαν συντροφιά.

mpalta gia site 3

Εκμυστηρεύσεις σ’ έναν άγνωστο

Καμιά φορά τυχαίνει να γνωρίσω έναν άνθρωπο, εκείνη την στιγμή, και όμως το ένστικτό μου, η αύρα αυτού του ανθρώπου να με κάνουν να θεωρώ ότι το φιλοσοφικό μου πλαίσιο ταιριάζει με το δικό του και αυτό να με κάνει να ανοιχτώ και να τον εμπιστευτώ. Συμβαίνει. Μου έχει συμβεί και να μου το κάνουν και εγώ να το κάνω.

Μετεξεταστέος ο έρωτας;

Ο έρωτας…το αρχιπέλαγος-που λέει και ένας ποιητής. Τι να σου πω για τον έρωτα; Τώρα που έχω μεγαλώσει τον έχω απομυθοποιήσει. Όσο πιο μικρός είσαι ο έρωτας έχει κάτι το ρομαντικό, γιατί νομίζεις ότι θα κρατήσει για πάντα και φυσικά σε κάποιους ανθρώπους κρατάει. Δεν λέω ότι σ’ όλους δεν κρατάει, αλλά αν δεν κρατήσει μια, δεν κρατήσει δύο, δεν κρατήσει τρεις. Λες πόσες φορές θα βρω εγώ τον έρωτα που κρατάει για πάντα; Δεν κρατάει ούτε σε ζευγάρια που είναι μαζί για χρόνια, τους δένουν άλλα πράγματα. Το ωραίο και αυτό που μ’ ενδιαφέρει είναι αυτό το πρώτο ενδιαφέρον που θα δημιουργηθεί να συνεχίσει να υπάρχει στη σχέση και μετά να γίνει αγάπη! Ξέρω ότι ο έρωτας δεν έχει πολύ γερές βάσεις, γιατί δεν ερωτεύεσαι αυτό που είναι ο άλλος. Ερωτεύεσαι αυτό που έχεις εσύ στο μυαλό σου.

Η Ειρήνη Μπαλτά πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Σύντροφοι;», σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή στο Θέατρο «Τόπος Αλλού» κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

Την ακούμε κάθε μεσημέρι 12:00 με 14:00 από τη συχνότητα του Menta 88 fm

Τέλος, την παρακολουθούμε και στην καθημερινή σειρά του Ant1 «Μπρούσκο»

[divider]Creative Team[/divider]

Φωτογραφία: George Alexandrakis Photography

Creative Art: Amarildo  Topalis

Styling: Χριστίνα Κωστέα – Christina Costea

Ευχαριστούμε το COSTUMIER για τα υπέροχα κοστούμια.

[divider]Dejavu Issue[/divider]