Γράφει η  Chris Tso

«Ταρτούφος ή Οι απατεώνες», ένα κλασικό έργο σε μια πολύ σύγχρονη και ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία.

Είδαμε μια πολύ ωραία παράσταση στο θέατρο Κιβωτός, τον Ταρτούφο του Μολιέρου(1688-1673) σε μια εξαιρετική σκηνοθεσία/διασκευή των Μανώλη Δούνια και Αιμίλιου Χειλάκη , σε ένα φρέσκο, σφικτό, σύγχρονο ανέβασμα.

Η προηγούμενη συνεργασία σε σκηνοθεσία και διασκευή των Μανώλη Δούνια και Αιμίλιου Χειλάκη που θυμάμαι είναι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η παράσταση «Μόνος με τον Άμλετ». Με είχε εντυπωσιάσει τότε τόσο η παράσταση όσο και ο Αιμίλιος Χειλάκης που ερμήνευε όλους τους χαρακτήρες της τραγωδίας. Τον θεωρώ σπουδαίο ηθοποιό.

Το έργο :  Ο Ταρτούφος είναι ένας υποκριτής-ευσεβής κληρικός που καταχθόνια και επικαλούμενος την «αρετή» του, καταφέρνει να κυριαρχήσει στη ζωή του ευεργέτη του κ. Οργκόν. Με απατεωνιές προσπαθεί να κατακτήσει όχι μόνο την περιουσία του Οργκόν, αλλά και την ίδια τη σύζυγό του, την οποία έχει βαθιά ερωτευτεί.

Δεν θα έλεγα το έργο απλά μια κωμωδία, αφού πολλές φορές το γέλιο είναι πικρό. Στηλιτεύει την υποκριτική συμπεριφορά και δεν είναι τυχαίο ότι από το συγκεκριμένο έργο δημιουργήθηκε και ο όρος ταρτουφισμός για τους απατεώνες και τους υποκριτές, την απόκρυψη των πραγματικών αισθημάτων, τη συμπεριφορά που εμφανίζει ψεύτικη εικόνα των προθέσεων ή των διαθέσεων κάποιου.

Την παράσταση, αξίζει να τη δεις για: την πολύ ωραία μετάφραση του Γ. Μπλάνα, την έξυπνα στυλιζαρισμένη σκηνοθεσία και την ενδιαφέρουσα διασκευή των Μανώλη Δούνια και Αιμίλιου Χειλάκη, την κινησιολογία του Θ. Παυλή, το σκηνικό και τα κοστούμια  του Κ. Ζαμάνη (πριν δω το έργο είχα ήδη εντυπωσιαστεί από τις φωτογραφίες που είχαν κυκλοφορήσει), τη μουσική και τους ηχητικούς σχεδιασμούς του Λ. Πηγούνη, τα φώτα του Ν. Βλασόπουλου.

Και φυσικά για τους ηθοποιούς που συμμετέχουν, τους: Αιμίλιο Χειλάκη/ Άλκι Κούρκουλο/ Ράνια Οικονομίδου/ Αθηνά Μαξίμου/ Άγγελο Μπούρα/ Γιάννα Παπαγεωργίου/ Αλέξανδρο Βάρθη/ Γιώργο Λιάντο/ Τσιμάρα Τζανάτο/ Φραγκίσκη Μουστάκη (στέκομαι στη Φραγκίσκη ως πρωτοεμφανιζόμενη, τη βρήκα εξαιρετική ως κόρη).

Συνολικά μια πολύ φροντισμένη σε όλα παραγωγή, που δεν είναι και πολύ συνηθισμένο στην εποχή μας, να πάτε!

Πρωταγωνιστούν: Αιμίλιος Χειλάκης, Άλκις Κούρκουλος, Ράνια Οικονομίδου, Αθηνά Μαξίμου Άγγελος Μπούρας, Γιάννα Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Βάρθης, Γιώργος Λιάντος, Τσιμάρας Τζανάτος, Φραγκίσκη Μουστάκη

 

Ταυτότητα παράστασης:

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Αιμίλιος Χειλάκης,  Μανώλης Δούνιας
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Δάφνη Ηλιοπούλου
Επιμέλεια Κίνησης: Θεμιστοκλής Παυλής
Πρωτότυπη Μουσική – Ηχητικός Σχεδιασμός: Λάμπρος Πηγούνης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Γραφιστικά- promo video: Πανκ Τανκ
Βοηθός Σκηνοθετών: Δήμητρα Βαμβακάρη
Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Καβαλλάρη
Οργάνωση παραγωγής: Σωτήρης Μίχας
Προβολή / Επικοινωνία: BrainCo S.A.

ΘΕΑΤΡΟ ΚΙΒΩΤΟΣ: Πειραιώς 115,Γκάζι, Τηλ.: 2103427426

Πρόγραμμα Παραστάσεων

Τετάρτη: 21:00

Πέμπτη: 21:00

Παρασκευή: 21:00

Σάββατο: 18:00, 21:00

Κυριακή: 19:00

Τελευταία παράσταση: Έως 24 Μαρτίου 2016