Δείτε με άλλα μάτια!

 Διάλογος στο σκοτάδι από την Γιώτα Δημητριάδη


Μια μοναδική εμπειρία περιμένει όποιους επισκεφτούν το θέατρο Badminton, που φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του ένα μοναδικό βιωματικό, διαδραστικό δρώμενο, το « Dialogue in the Dark», για δεύτερη χρονιά.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή, για τα ελληνικά δεδομένα, εγκατάσταση, στην οποία ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να βιώσει την κατάσταση της τύφλωσης για ένα χρονικό διάστημα και να κινηθεί με το λευκό μπαστούνι.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή! Πρέπει να ομολογήσω πως ήμουν ανενημέρωτη για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που συνέβαινε από πέρσι στις εγκαταστάσεις του Badminton στο Γουδί. Το χειρότερο, όμως, δεν ήταν αυτό, αλλά η προκατάληψη και ο φόβος που είχα μόλις άκουσα για το συγκεκριμένο δρώμενο.

Σκέψεις του τύπου: «Θα πέσω να σαβουριαστώ πουθενά» ή « Θα με πιάσει δυσφορία στο σκοτάδι» ή «Θα ψυχοπλακωθώ με τους καημένους τους τυφλούς», περνούσαν από το μυαλό μου…

Η περιέργεια μου, όμως, και η ενσυναίσθησή μου για ένα τέτοιο βίωμα-ευτυχώς- στάθηκαν πιο δυνατές!

300x250_banner

Παίρνοντας, λοιπόν, τη μεγάλη απόφαση, το αποτέλεσμα όχι μόνο με δικαίωσε, αλλά μ’ έκανε να σκεφτώ, να καταλάβω και να νιώσω πράγματα, όχι μόνο για τους συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης, αλλά και για τον ίδιο μου τον εαυτό.

Πριν από την έναρξη της διαδρομής, σου ζητιέται ν’ αφήσεις οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να παράξει και το παραμικρό φως, όπως, για παράδειγμα, το κινητό σου, το ρολόι, κάποιο κόσμημα και, φυσικά, αναπτήρα ή σπίρτα. Αυτά τα τοποθετείς σ’ ένα ασφαλές ντουλάπι, του οποίου κατέχεις το κλειδί.

 44452_729374620413826_309025513_n

Στη συνέχεια, σου δίνονται απλές οδηγίες για τη χρήση του λευκού μπαστουνιού. Τα φώτα σιγά-σιγά σβήνουν, μέχρι να σκοτεινιάσει τελείως.

 Τότε εμφανίζεται ο οδηγός σου σ΄όλο αυτό το μαγευτικό ταξίδι, που με την ήρεμη φωνή του, σου δίνει συνεχώς οδηγίες, δεν σ’ αφήνει στιγμή να φοβηθείς ή να κινδυνέψεις. Αντίθετα, με το χιούμορ και τη χαρά που σου μεταδίδει σε κάνει να εξοικειώνεσαι άμεσα με την κατάσταση.Φυσικά, η αίσθηση της ακοής διογκώνεται και έτσι κάθε φράση του, κάθε λέξη του ζωγραφίζει στο μυαλό σου τις εικόνες που δεν βλέπεις, αλλά τις φαντάζεσαι και ίσως τελικά να ‘ναι καλύτερα έτσι… Σίγουρα είναι καλύτερα έτσι, γιατί προλαβαίνεις να κάνεις κάτι που κάθε μέρα ξεχνάς, προλαβαίνεις να νιώσεις…

Μυρίζεις, πιάνεις απαλά, αγκαλιάζεις, ακουμπάς τους γύρω σου, αγγίζεις… «Βλέπεις» τόσα μέρη… Δεν μπορώ, όμως, να σας τα μαρτυρήσω, γιατί θα σας καταστρέψω τη μεγαλύτερη χαρά αυτής της ανακάλυψης!

Σ’ ευχαριστώ, Γιάννη, για την όμορφη βόλτα!

 

Πληροφορίες για τις ώρες και τις μέρες που μπορείτε να επισκεφτείτε την εγκατάσταση στο site: http://www.badmintontheater.gr/

Επισκέπτες μπορούν να είναι και τα παιδιά από 8 ετών και πάνω, γι’ αυτό διοργανώνονται και γκρουπ με  σχολεία