Γιώργος Λάππας

Ο Γιώργος Λάππας γεννήθηκε στο Κάιρο, το 1950. Στην ηλικία των 8 επαναπατρίζεται με την οικογένεια του. Ο Γιώργος Λάππας σπουδάζει κλινική ψυχολογία στην Αμερική καθώς και εργάζεται εθελοντικά σε ψυχιατρεία της Καλιφόρνιας και του Όρεγκον, όπως ο ίδιος αναφέρει σε συνέντευξη του, αυτό υπήρξε επιζήμιο για την καλλιτεχνική του δουλειά. Λαμβάνει υποτροφία και βρίσκεται στην Ινδία, στην έρευνα γλυπτικής των ινδικών ναών, θεωρώντας ότι αυτό υπήρξε θετικό για την καλλιτεχνική του πορεία. Μετά την Ινδία σπουδάζει Αρχιτεκτονική στο Λονδίνο και βρισκόμενος στην Βενετία, σχεδιάζοντας κτήρια κάτι σαν “όραμα/επιθυμία” τον προτρέπει να βρεθεί στην Αθήνα και να δώσει εξετάσεις για την Σχολή Καλών Τεχνών όπου σπουδάζει γλυπτική. Μετά τις σπουδές του στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, σπουδάζει στην σχολή καλών τεχνών του Παρισιού, λαμβάνει υποτροφία από το Γαλλικό κράτος. Το 1992 εξελέγη καθηγητής της ΑΣΚΤ της Αθήνας.

img7_101

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε σημαντικές Biennale του κόσμου, Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Ενδεικτικά στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontintental υπάρχουν γλυπτά του και τον “Τελάλη”, έργο του που βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης – Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ).

Ο Γιώργος Λάππας εργαζόταν μέχρι την τελευταία στιγμή του αιφνίδιου θανάτου του, έχοντας σε εξέλιξη ταυτόχρονα -όπως λέγεται- 35 έργα γλυπτικής. Ο καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή στις 25 Ιανουαρίου 2016.

red-equilibrist-by-george-lappas-1453842126_org

Η έκθεση φόρος τιμής στο έργο του Γιώργο Λάππα που πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη, θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2016, μία έκθεση που αξίζει πραγματικά να περιηγηθείς στο έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη.

Ακολουθεί δελτίο τύπου της έκθεσης.

Γιώργος Λάππας / Happy Birthday στο Μουσείο Μπενάκη

Η έκθεση από το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, αποτελεί έναν φόρο τιμής στο έργο του Λάππα μέσα από μια επιλογή από τα πρόσφατα αλλά και άγνωστα έργα του, η οποία επιχειρεί να αναδείξει πτυχές των αναζητήσεών του και να συσχετίσει το εύρος των πολιτισμικών αναφορών του με το ιστορικό περιβάλλον του Μουσείου.

O τίτλος της έκθεσης αντλεί από μια σειρά γλυπτών του με την επιγραφή “Happy Birthday”.

O Γιώργος Λάππας υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες γλύπτες του 20ού αιώνα. Η τεράστια απήχηση του έργου του, αλλά και η συναρπαστική ένταση και έκταση των ερευνών του, όπως αποτυπώνεται στον χώρο του εργαστηρίου του, ενέπνευσαν την παρουσίαση αυτής της έκθεσης με αφηγηματικό οδηγό την αναδιάταξη ενός πλούσιου υλικού,ταξιθετημένου από τη σύζυγο του καλλιτέχνη, γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη. Το αφιέρωμα θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου και εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Μουσείου Μπενάκη.

Επιμέλεια έκθεσης : Αφροδίτη Λίτη, Δάκης Ιωάννου, Πολύνα Κοσμαδάκη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης

Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 20/11/2016

Κεντρικό κτήριο Μουσείο Μπενάκη

Διεύθυνση & Επικοινωνία
Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας
τηλ 210 367 1000

Ώρες Λειτουργίας
Τετάρτη, Παρασκευή: 9:00 – 17:00
Πέμπτη, Σάββατο: 9:00 – 24:00
Κυριακή: 9:00 – 15:00

Εισιτήρια
€ 7, € 5

Διοργάνωση

Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και  Μουσείο Μπενάκη

http://www.benaki.gr/