Απενοχοποιήσου, πουλάκι μου, ούτε κι εγώ πιστεύω στην αστρολογία. Τι; Επειδή ξέρεις τον ωροσκόπο σου και κατά που πέφτει η Σελήνη σου, θα σου κρεμάσουμε και κουδούνια;  Άντε, καλέ… Αυτά είναι ανοησίες και κακίες. Για την πλάκα σου με διαβάζεις και το ξέρω. Πλάκα –πλάκα όμως, το πλανητικό σκηνικό του  Μάρτη δεν αστειεύεται. Συγκεντρώσου! Λοιπόν, όσα παιδιά μετράμε τ’ άστρα συνεχίζουμε. Οι υπόλοιποι… Ο ανάδρομος μαζί σας!

Illustration by Amarildo Topalis
Illustration by Amarildo Topalis

«…Τον γνωρίζετε το Μάρτη τον τρελό και τον αντάρτη; Ξημερώνει και βραδιάζει και εκατό γνώμες αλλάζει!…» (Ρίτα Μπούμη )
Ίσως να έχεις διαβάσει ή ακούσει ήδη πολλά για το πλανητικό σκηνικό του Μάρτη. Αλλά τώρα που γίναμε φίλοι  θα σου πω μερικά πράγματα, να τα βάλεις καλά στο μυαλό σου:

Καμία έντυπη ή τηλεοπτική πρόβλεψη δεν μπορεί να προβλέψει την προσωπική σου ήττα ή θρίαμβο.

Ο γενέθλιος χάρτης σου είναι μοναδικός και μπορεί να μελετηθεί μόνο από υπεύθυνο επαγγελματία αστρολόγο.
Αυτό που διαβάζεις για το ζώδιό σου είναι μία γενικότητα που το πιο πιθανό είναι να μη σε αφορά καθόλου.

Να διαβάζεις τις προβλέψεις για το  ζώδιο του ωροσκόπου σου, γιατί αυτό ενδέχεται να περιγράφει καλύτερα τις τάσεις του μήνα(τις τάσεις, όχι τη ζωή σου!)

Θα έχεις καταλάβει ότι δεν πρόκειται να σου γράψω πρόβλεψη ζώδιο-ζώδιο. Μπακάλικο είμαστε; Στο δικό μας παρεάκι, «να ‘χαμε να λέγαμε…» δεν έχει.  Καιρός να προσεγγίσουμε την αστρολογία στην πραγματική της διάσταση. Κάθε μήνας έχει τα δικά του αστρολογικά δεδομένα, βάσει των οποίων δημιουργείται ένα γενικότερο κλίμα. Θα έχεις ακούσει κάποιες φορές να λέγεται η εξής ατάκα: «Μα τι γίνεται αυτές τις μέρες και έχουν τρελαθεί όλοι;».  Αν το ψάξεις, είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψεις ότι είναι μέρες που βρίσκονται πολύ κοντά σε κάποια έκλειψη… Κάποια δύσκολη πανσέληνο… Μπορεί ακόμα να είναι μέρες που πραγματοποιείται αυτό που στην αστρολογία αποκαλούμε: «Σκληρή» όψη πλανητών κοκ. Εκείνες τις μέρες, η ενέργεια που μας περιβάλει είναι έντονη και δύσκολα διαχειρίζεται, αν δεν έχεις δουλέψει τις τρωτές πλευρές της προσωπικότητάς σου. Εντάξει, και δουλεμένες να τις έχεις, άμα ο άλλος σου βάλει το δάχτυλο κάτω από τη μύτη τι θα κάνεις; Να μη του το δαγκώσεις; Χαλάρωσες ε;

Να μη του το δαγκώσεις, βρε! Αμέσως να ταυτιστείς… Να του πεις με ήρεμο τρόπο ότι αν δεν το απομακρύνει θα του το σπάσεις. Έντιμη προειδοποίηση και βλέπουμε. Μαζί, λοιπόν, θα επικοινωνούμε τις τάσεις που παρουσιάζει ο κάθε μήνας και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην οποία καλούμαστε να κινηθούμε, όσο πιο αρμονικά γίνεται. Και επειδή είμαστε φίλοι, θα σου δίνω ραπόρτο να ξέρεις που βαδίζεις. (Σ’ έχω κάνει μάγκα. Παραδέξου το!) Αρκετά το κουράσαμε όμως και δεν έχω σκοπό να με βρει ο Απρίλης γράφοντας εισαγωγή. Πάμε να τον δούμε;

ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 1η του μήνα και καλό μήνα με νέα Σελήνη στους Ιχθείς. Σε φώτισα θα μου πεις, με το δίκιο σου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως για τις επόμενες 28 ημέρες η ψυχική μας διάθεση θα είναι λίγο εσωστρεφής. Ειδικά τις πρώτες τρεις μέρες θα σέρνεται μια ευσυγκινησία . Ένα «καρδιά μου καημένη πώς βαστάς και δεν ραγίζεις…»… Που είδα έναν γεράκο στο φανάρι… Που έδειξε ένα ορφανοτροφείο η τηλεόραση… Που τα σπουργίτια κρυώνουν τον χειμώνα… Κάπως σαν να μη μας πειράζει ιδιαίτερα που η κρίση έχει περιορίσει τις πολλές εξόδους μας. Σαν να βρίσκουμε κάποιου είδους χαρά να βλέπουμε τηλεόραση με τις πιτζάμες μας στον καναπέ, να διαβάζουμε, να ακούμε μουσική και να αποφεύγουμε να σηκώνουμε τηλέφωνα σε μακρινούς συγγενείς και μακρινούς φίλους. Μην πάει το μυαλό σου σε θλίψεις και μιζέριες. Η νέα Σελήνη κάνει ένα όμορφο τρίγωνο με τον γενναιόδωρο Δία στον Καρκίνο και μας κάνει επιρρεπείς στην ανάγκη να βρεθούμε με ανθρώπους που μαζί τους νιώθουμε ασφάλεια και αγάπη. Να προσφέρουμε και να δεχτούμε φροντίδα, κατανόηση, ζεστασιά.

Ιχθείς, Καρκίνοι και Σκορπιοί (ζώδιο ή ωροσκόπος) ευνοούνται από αυτή την τρυφερή Σελήνη που «μαλακώνει» τον συναισθηματικό τους κόσμο και τους φέρνει κάποιες τυχερές ευκαιρίες για συναισθηματική ικανοποίηση, αρμονία, αλλά και έμπνευση (στην αρχή λίγο τσιγκούνικες βέβαια, γιατί ο Δίας είναι ανάδρομος μέχρι τις 6 του μήνα που θα γυρίσει ορθόδρομος… Αμήν!). Αυτό θα γίνει πιο αισθητό στους Ιχθείς που είναι γεννημένοι το διάστημα μεταξύ 27\2-3\3, Καρκίνους μεταξύ 30\6-4\7 και Σκορπιούς μεταξύ 1\11-5\11. Για όσους ξέρουν κάτι παραπάνω, ευνοημένοι θα είναι οι ωροσκόποι μεταξύ 8ης και 12ης μοίρας Ιχθύων, Καρκίνου, Σκορπιού. Θετικά θα επιδράσει και σε όλα τα ζώδια της γης (Ταύροι, Παρθένοι, Αιγόκεροι).

Ωστόσο, η 2η του μήνα βάζει μπροστά το βαρύ πυροβολικό της. Κριέ και Σκορπιέ (ζώδιο ή ωροσκόπος) θα σε στεναχωρήσω, αλλά ο κυβερνήτης σου (Άρης) στις 2 γυρίζει ανάδρομος. Όχι ότι οι υπόλοιποι θα είναι πολύ καλύτερα… Απλώς τα δυο σας θα ζήσετε ένα κοκομπλόκο παραπάνω, μαζί με τον Ζυγό που φιλοξενεί τον κυβερνήτη σας από τον Δεκέμβριο και η αρμένικη βίζιτα τελειώνει τον Ιούλιο. Κανονικό ξεχειμώνιασμα δηλαδή. Βοήθειά σας!

Ο Άρης θα παραμείνει ανάδρομος μέχρι  20 Μαΐου. Πάλι σε φώτισα, ε; Περίμενε, ντε, να στο εξηγήσω τι σημαίνει στην πράξη…

Ο Άρης είναι ο πλανήτης της δράσης, της ορμής (συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής ορμής) και των καινούριων εγχειρημάτων. Άρης σημαίνει δρω άμεσα, δρω τώρα! Πλανήτης της πρωτοπορίας, της πρωτοτυπίας. Σχετίζεται με πάθη, με πολέμους, με θυμούς. Είναι ο πλανήτης που δίνει το παρών κάθε φορά που καλούμαστε να αποφασίσουμε να δράσουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Για όσο θα κινείται ανάδρομα, η δράση θα στραφεί σε μία εσωτερική ροή που έχει σκοπό να μας δώσει τον χρόνο να σκεφτούμε τον τρόπο που χειριζόμαστε αυτή την ενέργεια. Το ζώδιο του Ζυγού, στο οποίο θα βρίσκεται όλους αυτούς τους μήνες, είναι το ζώδιο των σχέσεων με τους άλλους, της διπλωματίας και της αρμονίας. Αυτό σημαίνει πως το πεδίο των διαπροσωπικών σχέσεων θα βρίσκεται στο προσκήνιο.

Αυτού του είδους την πλανητική ενέργεια μπορείς να την αντιληφθείς καλύτερα κάνοντας την αναγωγή σου σε διαπλανητικό επίπεδο. Στους επόμενους μήνες θα δεις την ένταση μεταξύ των κρατών  και τον σημαντικό ρόλο που πρόκειται να παίξουν οι διπλωματικοί χειρισμοί των κυβερνήσεων. Από αυτό θα εξαρτηθεί η διασφάλιση ειρηνικής συνύπαρξης. Εμπόλεμες καταστάσεις που μπορεί να ξεκινήσουν με αυτή την επιρροή, θα εξελιχθούν σε πληγές που δύσκολα θα κλείνουν. Στην πλευρά των χαμένων θα είναι εκείνοι που θα κάνουν την αρχή.

Το έτοιμα του Άρη είναι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε με αρμονία τα προβλήματα στις σχέσεις. Να δίνουμε χώρο στον άλλο και, ταυτόχρονα, να διατηρούμε την προσωπικότητά μας. Να καταλάβουμε πως οι σχέσεις, είτε προσωπικές είτε διακρατικές, είναι ένας χορός με βήματα μπροστά και πίσω. Ο ανάδρομος Άρης δεν είναι αποχή για να πατήσει κανείς τον καβαλιέρο του στον κάλλο. Μπορεί να τον κλοτσήσει και να έχουμε άλλα.

Κριέ και Ζυγέ, αν δεν θέλεις να το κλείσεις το μαγαζάκι σου, κλείσε το στόμα και δώσε χώρο στο έτερό σου ήμισυ (το έχεις σε εκτίμηση;). Σκορπιέ, χαλάρωσε και μίλα όμορφα. Καρκίνοι και Αιγόκεροι των τελευταίων ημερών, ταλαιπωράκια κι εσείς. Υπομονή. Πόσο υπομονή θα μου πείτε. Αρκετή θα σας πω.

Τι δεν κάνουμε με ανάδρομο Άρη:

Δεν κάνουμε χειρουργεία, αν μπορούμε να τα αποφύγουμε και να τα βάλουμε στο πρόγραμμα για μετά τις 20 Μαΐου. Δεν ξεκατινιαζόμασετε για ασήμαντες αφορμές. Αποφεύγουμε καυγάδες και εντάσεις. Δεν κάνουμε καινούρια ξεκινήματα. Δεν αρχίζουμε δικαστικούς αγώνες. Αγαπάμε τον Βούδα, τον Γκάντι και τον Τζων Λένον. Ομ…

Τι κάνουμε με ανάδρομο Άρη:

Καταστρώνουμε σχέδια για κάθε καινούργιο εγχείρημα που θα βάλουμε μπροστά μόλις ο Άρης γίνει ορθόδρομος.
Βλέπουμε τι μας ωφέλησε και τι δεν μας ωφέλησε στον τρόπο που κινούμαστε-δρούμε σε σχέση με τους άλλους μέχρι σήμερα.
Κάνουμε διαχείριση θυμού και παραδεχόμαστε ότι δεν φταίνε πάντα και μόνο οι άλλοι.

Αναλογιζόμαστε πως πολλές φορές υπάρχει και αυτό που λέγεται παθητική επιθετικότητα. Επίσης, μερικές φορές μπορεί να φταίνε αυτά που δεν κάνουμε και όχι αυτά που κάνουμε.

Κόβουμε τους πολλούς καφέδες και βλέπουμε με καλό μάτι την βαλεριάνα.

Το κατάλαβες; Μη μου πεις μετά ότι δεν στα είπα αυτά…

Στις 2 Μαρτίου έχουμε και άλλα χαμπέρια, εκτός της αναδρομής του Άρη. Την ίδια μέρα κάνει τετράγωνο με την Αφροδίτη. Οι ερωτικές εντάσεις θα είναι στα φόρτε τους! Σχέσεις που αρχίζουν αυτές τις μέρες θα έχουν φλογερό πάθος, αλλά και πάρα πολλά προβλήματα. Ταύρε, Ζυγέ, Κριέ, Αιγόκερε, Καρκίνε και Σκορπιέ, μήτε να το σκεφτείς να τσακωθείς!  Άστρα να πάνε! Πάρε τις βαλεριάνες σου και λέγε «ναι!».

11 με 13 Μαρτίου έχουμε ένα τετράγωνο του Ερμή με τον Κρόνο. Αποφεύγουμε τις ισχυρογνωμοσύνες και τα πικρά λόγια. Υδροχόοι , Λέοντες, Σκορπιοί, Ταύροι… Το νου σας! Ιδιαίτερα όσοι είστε γεννημένοι στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου.  Δίδυμοι, Παρθένοι και Αιγόκεροι … Το νου σας κι εσείς.

14 Μαρτίου είναι μία θετική μέρα όπου το τρίγωνο Ήλιου \ Κρόνου προάγει τη σοβαρότητα, τη σταθερότητα, την εποικοδομητική βοήθεια από πρόσωπα που εμπνέουν τον σεβασμό ή από ανθρώπους με αξιώματα και μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι μία καλή μέρα να παρουσιάσουμε κάτι για το οποίο έχουμε δουλέψει με φιλότιμο και προσήλωση και που χρειάστηκε κόπος και χρόνος για να γίνει.  Ευνοεί περισσότερο τους Ιχθείς, Καρκίνους, Σκορπιούς που είναι γεννημένοι στις αρχές του 3ου δεκαημέρου, καθώς και Ταύρους, Παρθένους (με καλούς χειρισμούς), Αιγόκερους.
28 με 30 Μαρτίου  η Αφροδίτη κάνει τετράγωνο με τον Κρόνο και βασιλεύει η τσιγκουνιά στα αισθήματα, αλλά και στα χρήματα.

Αν έφτασες μέχρι εδώ χωρίς ένταση (που δεν στο έχω…) μην την πατήσεις τώρα… Θα πέσει μια συναισθηματική ψύχρα και κάποιοι θα έχουν την ιδέα ή έστω την σκέψη να χωρίσουν. Σκεφτείτε το.

Ξανασκεφτείτε το γιατί στις 30 Μαρτίου πέφτει η αυλαία του μήνα με μία νέα Σελήνη στον Κριό, που φέρνει νέα ξεκινήματα με αντίσταση, αναποδιές και δυσκολίες, ενώ είναι και λίγο εγωίστρια. Δεν θα είναι εύκολη η νέα Σελήνη με τον Ουρανό στο κεφάλι της, τον Πλούτωνα δεξιό και τον Δία αριστερό  ψάλτη, να την τετραγωνίζουν αλύπητα. Οι εντάσεις θα είναι μεγάλες και οι συγκρούσεις σφοδρές. Κριοί, Ζυγοί, Καρκίνοι, Αιγόκεροι στο τέλος του 1ου  δεκαημέρου και αρχές του 2ου …Το νου σας!  Οι χωρισμένοι δεν γιορτάζουνε ποτέ και έρχεται και Πάσχα, ε;

Όσοι δεν είδατε καμία αναφορά στο ζώδιό σας, δεν σημαίνει ότι εξαιρείστε από το γενικότερο κλίμα. Απλώς δεν επηρεάζεστε τόσο πολύ άμεσα.

Ο Μάρτης δεν θα είναι εύκολος, αλλά μήπως είναι εύκολη η ζωή; Το κεφάλι ψηλά και το στομάχι μέσα (ρουφάμε και λίγο αν πρέπει).

Ευχόμαστε ειρήνη στον πλανήτη και κάνουμε την αρχή με το να διαχειριζόμαστε σωστά τις προσωπικές μας σχέσεις. Αυτό μας ζητάει το πλανητικό σκηνικό και είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε μέσα μας.