Κείμενο –  Φωτογραφίες: Ιλιάδα Ευαγγελία Κοθρά
(editor: www.living-postcards.com )

Θ’ ακούσεις πολλά για το νησί αυτό… Ότι έχει αέρηδες πολλούς-ναι, ισχύει. Ότι οι άνθρωποι είναι λίγο «σνομπ»-όχι δεν ισχύει. Το νησί ήταν αύταρκες. Η ναυτιλία ήταν για χρόνια η βασική ασχολία των κατοίκων .Οι άντρες ταξίδευαν, οι γυναίκες κράταγαν τα σπίτια και φρόντιζαν τις περιουσίες. Ήταν οι ίδιες «άντρες». Τα σπίτια τους γεμάτα έπιπλα «καλά», αγγλικές τραπεζαρίες, κομόντες από Γαλλία, όλα όμορφα, βαλμένα με μεράκι και νοικοκυροσύνη. Το ότι έλειπαν οι άντρες χρόνια, αυτό βέβαια διαμόρφωσε και τον κάπως «κλειστό» χαρακτήρα των κατοίκων. Ακόμα και τα πατζούρια έμεναν κλειστά… Δείγμα μιας κλειστής συντηρητικής κοινωνίας. Επισκέψεις γίνονταν από σπίτι σε σπίτι – δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου να αρχίσουν να βγαίνουν οι γυναίκες μόνες τους έξω! Το νησί όμως δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Αυτό που θα διαπιστώσει ο επισκέπτης – αν εξαιρέσουμε το λιμάνι του Γαυρίου, που ουδόλως είναι ελκυστικό – όσο πλησιάζει προς τη Χώρα, είναι ότι το νησί είναι γεμάτο πρασινάδες, πολλά νερά, κρυμμένες παραλίες, αλλά και υπέροχα μονοπάτια, που σε προσελκύουν να τα περπατήσεις.

andros

Υπάρχει μια αρχοντιά στον αέρα και δεν έχει να κάνει μόνο με την αρχιτεκτονική. Πάρτε αυτοκίνητο μαζί σας κι έναν καλό χάρτη. Πριν πάτε στη Χώρα, την πρωτεύουσα, θα περάσετε από πολλά μικρά ή μεγάλα χωριά, όπως το Μπατσί, με έντονη τουριστική μορφή – συνήθως όσοι έρχονται για weekend μένουν εκεί, με αποτέλεσμα να χάνουν τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της – την Παλαιόπολη, παλιά πρωτεύουσα της Άνδρου, όπου, κολυμπώντας, θα δείτε και τον αρχαίο λιμενοβραχίονα. Καλό είναι βέβαια να επισκεφθείτε και το εκεί Αρχαιολογικό Μουσείο(είναι ένα λίγο άγριο μέρος, όπου, ακόμα και σήμερα, οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν θησαυρούς, αλλά μη σας φοβίσει η αγριάδατου τοπίου και οι στροφές, οι παραλίες από κάτω θα σας ανταμείψουν).

Περάστε από τον Πίτροφο και δείτε το Ελαιοτριβείο του κου Χέλμη, μια εξαιρετική ιδιωτική πρωτοβουλία, και .φάτε στου Ζοζέφ, θα σας αρέσει η αυθεντικότητα και τα πιάτα του. Μην ξεχάστε να περάσετε μια βόλτα από τις αρχαίες βρύσες των Μενήτων και να δοκιμάστε φρουτάλια στην πλατεία του χωριού. «Απροβάτου», ακόμα ένα πολύ όμορφο και ιστορικό χωριό με το περίφημο τυροκομείο του – προμηθευτείτε τα «μπολάκια» και άλλα ανδριώτικα τυριά. Αν πάλι περάσετε από Κόρθι, μια εξαιρετική παραλία – γνωστή πια – είναι το περιβόητο «Της Γριάς το πήδημα», πολλοί μύθοι σχετικά με την παραλία, κρατήστε μόνο τα καθαρά νερά του.

DSC01216

Άλλο ένα εκπληκτικό χωριό είναι τα Λάμυρα, λίγα χιλιόμετρα πριν φτάσετε στη Χώρα. Βαλμένο όλο μέσα σε μια βουνοπλαγιά, κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο, τα νερά και τα αρχοντόσπιτα. Τα Αποικία με τη γνωστή Σάριζα – τσεκάρετε το καλό φαγητό εκεί σε παραδοσιακά ταβερνάκια. Το Μεσαθούρι, τα Υψηλού, όπως και τις Στενιές με τα σπίτια των καπεταναίων και το chic ύφος τους. Εμένα, βέβαια, με μαγεύει η Χώρα. Όχι μόνο για την πλακόστρωτη ομορφιά της, άλλα, κυρίως, για τα μουσεία και τους εικαστικούς χώρους της. Όλα μαζεμένα, κοντά το ένα στο άλλο, αποτελούν μια όαση τέχνης για όποιον θέλει να δει και αυτό το κομμάτι του νησιού. Μουσείο Γουλανδρή, Ίδρυμα Κυδωνιέως, Αρχαιολογικό μουσείο, Βιβλιοθήκη Καίρη, Λαογραφικό μουσείο κι άλλα. Μπορείτε να φάτε μαγειρευτό φαγάκι στα «Σκαλάκια» στου «Νόνα» – εξαιρετικό μεζεδοπωλείο – και να ψωνίσετε στην εξαιρετική «Γιαλομαμούνα» ιδιαίτερα είδη σπιτιού  και στο «waikiki» παρεό, αρώματα, κεριά, ψαγμένα ρούχα, με φανατικούς φίλους από παντού. Ο Αφανής Ναύτης του Μιχάλη Τόμπρου και το Ενετικό Κάστρο είναι στα «πρέπει» της βόλτας σας.

Tip: Περάστε απέναντι στο Κάστρο και μπείτε στις σπηλιές του, τις φθαρμένες από τον χρόνο και το κύμα, αξίζει!

Τα Γιάλια και τα Πίσω Γιάλια είναι εξαιρετικές παραλίες και, αν δεν έχετε αυτοκίνητο, βρείτε το καραβάκι που θα σας πάει στα Άχλα. Η ομορφιά τους θα σας αποζημιώσει, πιστέψτε με! Άλλες αγαπημένες μου παραλίες είναι η Βόρη, ο Ζόρκος κι άλλη μία που δεν αποκαλύπτω εύκολα….(από αυτές που θέλεις πολλή ώρα να κατέβεις, αλλά, αν κατέβεις, νιώθεις ένα με τον Θεό!). Ψάξτε και θα βρείτε τη δική σας… Έχει πάρα πολλές…

Το νησί διαθέτει αρκετά από αυτά που θα ικανοποιήσουν τον πιο εκλεκτικό επισκέπτη. Είναι για ταξιδιώτες, όχι για τουρίστες, όπως κι άλλα μέρη της Ελλάδας που ήθελαν να κρατήσουν τον δικό τους χαρακτήρα και το πέτυχαν. Να περάσετε όμορφα κι να θυμάστε:

Οι διακοπές θέλουν κυρίως ανθρώπους που αγαπάμε κι μας αγαπάνε δίπλα μας, αλλιώς και το ωραιότερο μέρος…ασχημαίνει!